​Ledlamp licht bij als daglicht dooft

13.07.2016 | Beursnieuws | 1438 keer bekeken
​Ledlamp licht bij als daglicht dooft

Overdag maakt het gebouw gebruik van daglicht, maar als dat wegvalt schakelen ingebouwde led-lampen aan. Dat is het idee achter SmartLED, een vinding van Techcomlight BV.

De beste manier om energie te besparen is om energie niet te gebruiken. En anders moet de energie zo efficiënt mogelijk worden benut. Deze principes worden toegepast in de SmartLED, een led-lamp die aanschakelt als er onvoldoende daglicht beschikbaar is. De lamp is ontwikkeld door Techcomlight BV met Osram en Dorlight BV door led-lampen aan te brengen in de buizen die overdag daglicht doorlaten. Hierdoor ontstaat één van de meest efficiënte verlichtingswijzen. ‘Als er een tekort aan daglicht ontstaat licht de led-lamp bij,’ zegt hoofd commercie Mark Veldjesgraaf van Techcomlight.

De led-lamp kan dankzij een armatuur worden aangebracht in een buizensysteem dat overdag daglicht doorlaat. ‘Daardoor ontstaat een combinatie van daglicht en led-verlichting,’ zegt Veldjesgraaf. Techcomlight BV. Het bedrijf distribueert al sinds 1996 binnen de Benelux een buizensysteem voor daglicht onder de naam Solatube. ‘Led-lampen zijn een technologie van deze tijd. In combinatie met ons daglichtsysteem levert dit enorme besparingen op,’ zegt Veldjesgraaf. Hij ontving op de vakbeurs Energie 2013 voor de vinding de Spirit of Innovation Award.

Sensoren
Veldjesgraaf vertelt enthousiast over de vindingrijke combinatie die hij met collega’s voor het eerst heeft gepresenteerd op de vakbeurs Energie. Hij werkt sinds 2011 bij Techcomlight en is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van SmartLED. In het magazijn en de kantoren worden Solatubes al toegepast. ‘Daardoor is de verlichting voor de helft van het jaar uitgeschakeld,’ zegt Veldjesgraaf. De ruimtes zijn voorzien van sensoren, waardoor de lampen uitgaan als er niemand aanwezig is. Binnenkort zullen led-lampen worden aangebracht in de buizen van Solatube®. De lichtsterkte van de led-lampen kan worden geregeld, via een lichtsensor in de ruimte. ‘Hierdoor betalen we nooit teveel voor verlichting,’ aldus Veldjesgraaf.

30_Mark_Veldjesgraaf_uitsnede.jpg
Mark Veldjesgraaf: ‘De vraag naar duurzame verlichting neemt enorm toe.’

Solar
Het idee van de SmartLED lijkt simpel, maar de ontwikkeling had nog wel voeten in de aarde, zo geeft Veldjesgraaf toe. ‘De ontwikkeling verliep niet zonder problemen. Door de compacte armatuur werd de lucht in de Solatube te warm. Daardoor moesten we een heatsink aanbrengen die de warme lucht kan afvoeren. Ook moesten we de lichtopbrengst waarborgen. Dat hebben we gedaan door de leds iets meer licht te laten produceren dan de opbrengst uit daglicht.’ Naast de SmartLED zit er nog meer in het vat. Techcomlight is ook bezig met een toepassing van Solatube met leds op zonne-energie, maar deze solar-variant heeft meer tijd nodig voordat het op de markt kan komen.

Energiebesparing
De eerste proefprojecten zijn goed verlopen. ‘We hebben zes Solatubes met SmartLEDs geplaatst in winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht. Resultaat was een energiebesparing van 96 procent ten opzichte van de oude verlichting bij hetzelfde lichtniveau. Dat is een enorme besparing,’ zegt Veldjesgraaf. Ook bij vakantieverblijf Dopersduin in Schoorl is de SmartLED getest in toiletruimtes, maar hiervan zijn [op het moment van schrijven] nog geen metingen beschikbaar. Wel zegt Veldjesgraaf iets over de beleving van led-verlichting. ‘De bedrijfsleider was gehecht aan de pure beleving van het daglicht. Hij zag geen kwaliteitsverlies in verlichting door de leds.’

‘We hebben nog geen reclame gemaakt, maar toch worden we dagelijks gebeld.’

Belangstelling
De belangstelling voor SmartLED is groot, zegt Veldjesgraaf. ‘We hebben nog geen reclame gemaakt, maar toch worden we dagelijks gebeld.’ De toekenning van de innovatieprijs op de vakbeurs Energie helpt om de vinding meer voor het voetlicht te halen. Veldjesgraaf is ook blij dat de SmartLED is ontwikkeld met Osram, fabrikant van luxe led-lampen. ‘Osram is geen led-cowboy. Klanten hebben daardoor meer vertrouwen in de led-toepassing die we hebben bedacht.’ Ook klanten die de Solatubes al eerder hebben aangebracht kunnen nu SmartLEDs kopen om hun stroomverbruik voor verlichting verder te verlagen. Dat betekent een verdergaande optie van energiebesparing. SmartLED past helemaal in deze trend.

Voordelige keuze
De vraag naar energiezuinige en duurzame verlichting neemt enorm toe, zegt Veldjesgraaf. De wet milieubeheer verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen. Aan de andere kant kan een bedrijf ook subsidie krijgen om te investeren in energiebesparing. Veldjesgraaf:‘Ik zie dat de combinatie van daglicht en leds financieel voordelig uitvalt. De Solatube® en SmartLED brengen dus ook verlichting in het exploitatiebudget gedurende de volledige levensduur van het gebouw. De daglichtprofessionals van Techcomlight kunnen per locatie advies uitbrengen, een lichtplan maken en zelfs een heldere profit on investment berekenen.  Zeker in ruimtes zoals openbare hallen en winkels zijn de investeringen het geld waard.’

Tekst: Norbert Cuiper

Foto: Een lichtkoepel van Solatube bij een groendak in Dongen (foto Techcomlight).

Verantwoording: dit artikel is gepubliceerd in Ensoc Magazine, december 2013.

Redactie Ensoc, 12-jul-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • P. Lomito
  22.07.2016 - 21:38 uur | P. Lomito

  Komkommertijd...

 • 22.07.2016 - 16:49 uur | Mario Kluijtmans

  Verantwoording: dit artikel is gepubliceerd in Ensoc Magazine, december 2013.

  Mis ik iets of heb ik iets gemist het artikel is uit 2013 het is nu 2016!

 • 19.07.2016 - 10:49 uur | jos Schalks

  En die solarlampen voor de deur en de schuur laden op door de zon en gaan alleen aan als het donker is en er iemand richting de lamp loopt.
  oude wijn in nieuwe vaten , maar de solartubes zijn wel super .

 • E OetelX
  19.07.2016 - 09:09 uur | E OetelX

  Als je nu ook nog een PIR sensor erbij doet, dan kun je de lamp ook uitzetten als er niemand in de buurt is.
  De lamp brandt dan enkel als het donker is en iemand in de buurt.
  Hee.... dat heb ik toch al jaren in de garage hangen.. Een lamp met LDR en PIR sensor.
  Innovatief idee dit.

 • P. Lomito
  17.07.2016 - 21:37 uur | P. Lomito

  Je moet er maar opkomen, een lamp die aangaat als het donker wordt en dan ook nog een LED-lamp... effectief én duurzaam. Hopelijk gaat de lamp ook vanzelf uit als het weer licht wordt.