‘Lagere nettarieven sigaar uit eigen doos’

27.11.2014 | Branchenieuws | 821 keer bekeken
‘Lagere nettarieven sigaar uit eigen doos’

De opslag voor duurzame energie stijgt volgend jaar naar 30 euro per huishouden. Dat maakt de verlaging van de nettarieven met 25 euro per huishouden tot een ‘sigaar uit eigen doos’, meldt de Groene Rekenkamer.

De tarieven die de regionale netbeheerders komend jaar mogen rekenen aan consumenten en bedrijven voor het transport van gas en elektriciteit gaan fors omlaag, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In totaal verlaagt ACM de inkomsten van de regionale netbeheerders met 260 miljoen euro. Met name de transporttarieven voor elektriciteit worden verlaagd, namelijk met zo’n 200 miljoen euro. Die van gas met ongeveer 60 miljoen euro. De tarieven kunnen dalen omdat ACM vindt dat netbeheerders doelmatiger zullen kunnen werken en goedkoper aan kapitaal kunnen komen om te investeren; de rente staat laag, zegt Henk Don, bestuurslid van ACM.

Dalende energieprijzen?
Diverse landelijke media reageren hierop met optimistische berichten over dalende energieprijzen. Maar de uiteindelijke energieprijzen die consumenten betalen gaan niet dalen. De nettarieven voor gas en elektriciteit dalen, maar door de stijgende opslag voor duurzame energie moeten huishoudens steeds meer betalen. De prijzen van energiebedrijven dalen dan wel, de belasting niet. Naast de energiebelasting en de btw wordt sinds 2013 ook een zogeheten opslag duurzame energie geheven over gas en elektriciteit. Die bedroeg vorig jaar 9 euro per huishouden en dit jaar 19 euro. De opslag stijgt door naar 237 euro in 2023, blijkt uit een raming van het ministerie van Economische Zaken.

Nee, energieprijzen stijgen
De verlaging van nettarieven is een ‘sigaar uit eigen doos’, meldt de Groene Rekenkamer. De organisatie wijst erop dat dit komt doordat de opslag voor duurzame energie volgend jaar uitkomt op 30 euro per huishouden. Dit bedrag ligt hoger dan de daling van de nettarieven met 25 euro per huishouden. Hierdoor compenseert de opslag voor duurzame energie de daling van de nettarieven. Zowel ACM als de SDE+ regeling vallen onder hoede van minister Kamp van Economische Zaken. Hij verlaagt de nettarieven aan de ene kant, maar verhoogt de opslag voor duurzame energie aan de andere kant . Netto stijgen de energieprijzen gemiddeld met 5 euro per huishouden.

Redactie Ensoc, 27-nov-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren