​Lagere energierekening leidt tot extra verbruik

12.01.2016 | Branchenieuws | 1662 keer bekeken
​Lagere energierekening leidt tot extra verbruik

Het energieverbruik van huishoudens daalt door energiebesparende maatregelen, maar door de lagere energierekening gaan consumenten ook weer meer energie verbruiken. Het effect van besparingen wordt zo gemiddeld voor ruwweg een derde tenietgedaan.

Die conclusie trekt econoom Erdal Aydin in zijn proefschrift dat hij woensdag 13 januari a.s. aan de Universiteit van Tilburg zal verdedigen. Aydin kwam tot die conclusie op grond van uitvoerig onderzoek naar de effecten van twee belangrijke energiebesparende maatregelen: het verplichte energielabel voor huishoudelijke apparaten en de strengere isolatievoorschriften voor nieuwbouwwoningen. Hij analyseerde gegevens uit dertien EU-landen over een periode van drie decennia.

Reboundeffect
Energiebesparende maatregelen zijn niet altijd zo effectief als van tevoren bedacht wordt, zo blijkt in de praktijk. Consumenten wisselen niet zonder meer oude technologie in voor nieuwe technologie. Zo kiezen consumenten nog geregeld voor goedkope apparaten die energie slurpen, ten koste van zuinige apparaten die weliswaar iets duurder zijn in de aanschaf, maar goedkoper in het gebruik.

Verwarming hoger
Bovendien kan het gedrag van consumenten door de kenmerken van de nieuwe technologie ook veranderen. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat in een beter geïsoleerd huis de verwarming vaak een graadje hoger gezet wordt.  Het gegeven dat de vraag naar energie toeneemt als de energienota lager uitvalt, staat bekend als het reboundeffect. Hoe groot dat effect kan zijn, was tot nu toe nauwelijks onderzocht, in ieder geval niet op grote schaal.

Energielabels
Aydin heeft ten eerste onderzocht óf energiebesparende maatregelen wel effect hebben. “Daarvoor maakten wij gebruik van gegevens over energieverbruik en energiebesparende maatregelen (zoals isolatie en energiezuinige verlichting, red) op de woningmarkt in Europa tussen 1980 en 2009. We konden op grond daarvan duidelijk vaststellen dat zowel de verplichte energielabels voor apparaten als de strengere bouwvoorschriften hebben geleid tot een lager energieverbruik.”

Eigenaren vs huurders
Om vervolgens het reboundeffect te kunnen kwantificeren, maakte de econoom gebruik van gegevens van 563 duizend Nederlandse woningen en hun bewoners. Daaruit bleek dat gemiddeld een derde van de aanvankelijk gerealiseerde besparing tenietgedaan wordt. De verschillen tussen categorieën bewoners zijn echter behoorlijk. Aydin: "Huiseigenaren zijn zuiniger dan huurders. Huiseigenaren hebben een reboundeffect van 26,7 procent, huurders van 41,3 procent."

Inkomen maakt uit
Ook inkomensverschillen doen ertoe. "Het reboundeffect is bij lage inkomens groter dan bij hoge inkomens. Dit effect is bovendien groter bij huishoudens die om te beginnen al meer energie verbruikten dan gemiddeld." Aydins onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt om de effectiviteit te bepalen van het beleid dat gericht is op energiebesparing.

Erdal Aydin verdedigt zijn proefschrift op 13 januari 2016 aan de Universiteit van Tilburg. Titel van het proefschrift luidt ‘Energy Conservation in the Residential Sector: The Role of Policy and Market Forces’. Erdal Aydin (Sivas, Turkije, 1982) verkreeg in 2007 zijn bachelordiploma in Industrial Engineering aan de Technische Universiteit van Istanbul. Aan dezelfde universiteit studeerde hij in 2009 af in een economische master. Aan de Universiteit van Tilburg rondde hij in 2011 zijn Research Master in Economics af, en aansluitend begon hij daar aan zijn PhD-traject. Momenteel werkt hij als onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht.

Foto: Energiezuinige ledverlichting kan leiden tot minder energiebesparing dan verwacht (foto onearth.org)

Redactie Ensoc, 11-jan-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    17.01.2016 - 12:22 uur | P. Lomito

    En weer wordt energiebesparing ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld, energiebesparing is de meest effectieve en efficiënte methode om het energieverbruik structureel en duurzaam (= langdurig) te verlagen maar wordt door de overheid eveneens structureel en duurzaam ontmoedigd om de inkomsten uit aardgasbaten en energiebelastingen veilig te stellen.

    Ik heb mijn woning zeer goed geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming, 1.0-glas en goede luchtdichting waardoor mijn gasverbruik gedaald is van 2.800m³@19°C naar 800m³@21°C per jaar. En dit is dus inclusief het genoemde rebound-effect waarbij de thermostaat 2 graden hoger is ingesteld.