‘Kwart sportclubs verspilt veel energie’

09.09.2016 | Branchenieuws | 1280 keer bekeken
‘Kwart sportclubs verspilt veel energie’

Sportclubs verspillen ongemerkt veel energie. Bijna een kwart van alle sporters zegt dat hun club meer energie verbruikt dan nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de derde editie van de Nuon Club Competitie. Eén op de tien sporters zegt dat hun sportclub zelfs veel te veel energie verbruikt. Dat merken ze aan bijvoorbeeld slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers en verouderde verwarmingsinstallaties, waardoor er flink gestookt moet worden om het clubhuis warm te houden. Toch geeft 44% van de respondenten aan niet bewuster met energie om te gaan dan een aantal jaar geleden.

Top 5 energieverspillers
De top 5 van energieverspillers ziet er volgens de ondervraagde sporters als volgt uit:
1. Onnodig het licht aan laten staan (speelt bij 41% van de clubs, bij 11% zeer herkenbaar)
2. Slecht geïsoleerde kantine (speelt bij 38% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
3. Slecht geïsoleerde kleedkamers (speelt bij 37% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
4. Verouderde verwarmingsinstallaties (speelt bij 37% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
5. Verouderde koelkasten en vriezers (speelt bij 36% van de clubs, bij 8% zeer herkenbaar)

Opvallend is dat 45% van de betrokkenen aangeeft niet te weten of er energie wordt verspild. Van de bestuurders zegt zelfs 67% 'geen idee' te hebben. Roos ten Hove, projectmanager sponsoring bij Nuon: "Bij sportclubs gaat alle energie naar de sport en wordt onbewust veel energie verspild. Wij hebben alle kennis van energie en helpen clubs graag de energierekening te verlagen. Dat is goed voor het milieu en levert direct wat op voor de clubkas."

Meer financiële zorgen
Dat extra geld is bij sportclubs zeer welkom. Van alle respondenten geeft 40% aan dat de club voor financiële uitdagingen staat. Bij een vergelijkbaar onderzoek in het kader van de eerste Nuon Club Competitie in 2014 was dat nog 36%. Sportclubs in het zuiden van het land hebben de meeste financiële zorgen: 55% geeft aan zorgen te hebben en 39% van de sportclubs moet daar volgens de respondenten nu al bezuinigen om het hoofd boven water te houden.

Door in te zetten op energiebesparing én energiebewustzijn komen sportverenigingen er financieel beter voor te staan. Bijna een derde van alle sporters (31%) zegt dat ze hun club hier werk van maakt. Dit gebeurt door energiezuinige verlichting te installeren, kantine en kleedkamers beter te isoleren en oproepjes te plaatsen in het clubblad om zuiniger met energie om te gaan. Om clubs te helpen met energiebesparing organiseert Nuon de Nuon Club Competitie. De negen winnaars ontvangen elk 10.000 euro  om te investeren in maatregelen voor energiebesparing en duurzame energie.

Nuon Club Competitie
Vandaag start de derde editie van de Nuon Club Competitie. Vanaf vandaag kunnen leden van sportclubs hun ideeën voor energiebesparing voor de club inzenden. De negen sportclubs met de meest creatieve, gekke, originele en leuke ideeën worden beloond met Euro 10.000. Meedoen kan door het idee in foto of video vast te leggen en in te sturen via nuon.nl/club. De inschrijving sluit op 24 oktober. In de jury zitten Toine van Peperstraten, CEO Peter Smink van Nuon, hockeyspeler Naomi van As en twee energieadviseurs van Nuon.

“De vorige edities van de Nuon Club Competitie leverden heel originele ideeën op voor energiebesparing. Hopelijk worden we dit jaar weer verrast!”, zegt juryvoorzitter Toine van Peperstraten. Naomi van As weet als geen ander hoe het is om efficiënt met je eigen energie om te gaan en uiteindelijk een hele wedstrijd uit te spelen: "Ik vind het belangrijk me in te zetten om bewustwording rondom energie te stimuleren. Zo kunnen clubs flink besparen op hun energiekosten en komt er meer geld beschikbaar voor de sport. Dat is pas scoren!"

Foto: Infraroodbeeld toont hoe warmte door het slecht geïsoleerde dak van een clubhuis verdwijnt.

Redactie Ensoc, 9-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren