Kolendeal pakt slecht uit voor milieu

18.03.2015 | Branchenieuws | 1335 keer bekeken
Kolendeal pakt slecht uit voor milieu

Het kabinet heeft in het energieakkoord met energiebedrijven afgesproken om oude kolencentrales versneld te sluiten in ruil voor het terugdraaien van de kolenbelasting. Deze deal leidt echter nauwelijks tot winst voor het milieu.

De oude kolencentrales waren ook al bijna afgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van het Zeeuwse energiebedrijf Delta, meldt D66. D66-leider Alexander Pechtold pleit ervoor dat dat de kolenbelasting alleen verminderd wordt met de werkelijke extra kosten die energiebedrijven hebben door het vervroegd sluiten van oude kolencentrales. Het geld dat overblijft, moet worden gebruikt om de belastingen op arbeid te verlagen. Daardoor kunnen bedrijven makkelijker medewerkers aannemen. Nu zijn er nog steeds 645.000 werklozen, dat aantal neemt nauwelijks af. Pechtold: "Het kabinet heeft een slechte deal gemaakt. Het kost heel veel geld, terwijl het milieu er nauwelijks van profiteert. D66 wil dat dit geld wordt gebruikt om de belasting op werk te verlagen, zodat meer mensen aan de slag kunnen."

Kolenbelasting
In het energieakkoord is afgesproken vijf oude kolencentrales uit de jaren tachtig vervroegd te sluiten. Energiebedrijven gingen daarmee akkoord, omdat de afspraak was dat de kolenbelasting van bijna €200 miljoen per jaar werd afgeschaft. Het onderzoek van Delta wijst uit dat deze kolendeal de exploitanten van kolencentrales in totaal een belastingvoordeel van €4 miljard oplevert. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat deze ouderwetse kolencentrales toch al zouden moeten sluiten om bedrijfseconomische redenen. Pechtold: "Uit onderzoek bleek al dat PvdA en VVD de doelen van het Energieakkoord niet halen. De afspraken die wel worden nagekomen, blijken vervolgens veel geld te kosten en nauwelijks winst voor het milieu op te leveren. PvdA en VVD moeten nou niet stil blijven zitten. Dit geld moet worden gebruikt om de werkloosheid terug te dringen."

Inzage in kosten
D66 heeft tot drie keer toe in debatten met minister Kamp gevraagd om inzage in de kosten en baten van de kolendeal. Minister Kamp wilde deze cijfers niet geven. Het was vooral niet duidelijk of we niet veel te veel betalen voor kolencentrales die toch al dicht gingen. Ook was het niet duidelijk wat de milieuwinst zou zijn. Uiteindelijk heeft energiebedrijf Delta de kosten op een rijtje gezet. Dit is te lezen in het rapport 'Kolendeal Energieakkoord: Emissiereductie en verduurzaming kan en moet sneller en goedkoper'.

Redactie Ensoc, 17-mrt-15

Foto: kolencentrale van E.On op de Maasvlakte (foto E.On)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Kees Timmermans
    24.03.2015 - 16:10 uur | Kees Timmermans

    Regeren is liegen en bedriegen.
    In Duitsland zijn ze er inmiddels achter dat ze het totaal verkeerd hebben gedaan nu de energieprijzen voor de consumenten onbetaalbaar dreigen te worden.
    Je zou mogen denken dat onze regering daar les uit leert maar niets is minder waar.