Kleine warmtepomp bespaart tot 60 procent gas

29.01.2016 | Branchenieuws | 5714 keer bekeken
Kleine warmtepomp bespaart tot 60 procent gas

Eneco komt vanaf deze zomer met een compacte warmtepomp op de markt waarmee een gemiddeld huishouden 40 tot 60 procent kan besparen op het gasverbruik. De besparing kan consumenten jaarlijks een circa 200 tot 250 euro lagere energierekening opleveren.

Eneco presenteerde gistermiddag in Amsterdam aan de pers de WarmteWinner, een compacte warmtepomp die het huis verwarmt met warmte uit ventilatielucht. De installatie is zo groot als een verhuisdoos, weegt 45 kg en wordt naast de bestaande cv-ketel geplaatst. De WarmteWinner neemt het grootste deel van de warmtelevering van de ketel over, waardoor deze gemiddeld tussen de 40 en 60 procent minder gas verbruikt. De cv-ketel springt dan alleen bij in pieksituaties, als het bijvoorbeeld streng vriest in combinatie met een harde wind. Daarmee is de levensduur van de cv-ketels fors te verlengen, zo meldt innovatiemanager Gijs Diependaal van Eneco.

Warmtewinner
De Warmtewinner gaat inclusief installatie rond de duizend euro kosten, na aftrek van subsidie. De warmtepomp verbruikt wel elektriciteit, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de besparing op het gasverbruik. Daardoor kan een gemiddeld huishouden naar verwachting jaarlijks ongeveer 200 tot 250 euro op haar energierekening besparen. De warmtepomp is te koppelen met de slimme thermostaat Toon, die de prestaties van de WarmteWinner kan uitlezen. In Nederland zijn inmiddels zo’n 230.000 Toons verkocht. Met het display kunnen consumenten hun actuele verbruik aan gas en elektriciteit aflezen. Het is ontwikkeld door Quby, dat is overgenomen door Eneco.

Strategie
Eneco wil Nederlandse huishoudens minder afhankelijk te maken van gas, zegt Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco: ‘De warmtevraag van consumenten is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie. Dit kunnen we niet op korte termijn en op grote schaal met zon, wind of restwarmte kunnen oplossen. Miljoenen Nederlandse huishoudens hebben een cv-ketel, en elk huishouden gebruikt gemiddeld zo’n 1400 kubieke meter gas per jaar om te koken, te stoken of te douchen. Met deze innovatie kunnen zij hun gasverbruik halveren. Dat past in onze doelstelling om het energiesysteem te verduurzamen en onze inzet op besparing.’

Ontwikkeling
Eneco heeft de WarmteWinner gemaakt samen met Inventum, een bedrijf dat al ruim 100 jaar actief is op het gebied van huishoudelijke apparatuur, waaronder warmtepompen. Inventum is tien jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de warmtepomp, meldt directeur Richard Verbree De WarmteWinner kan eenvoudig geïnstalleerd worden in vrijwel alle huizen met een cv-ketel. Afgelopen december zijn de eerste twee WarmteWinners bij consumenten in Zwijndrecht en Zoetermeer geplaatst. De eerste serie wordt in de komende maanden geproduceerd. Eneco verwacht het product vanaf komende zomer te kunnen leveren.

Filmpje
Een filmpje van Eneco over de Warmtewinner staat op YouTube:

Redactie Ensoc, 29-jan-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (9)

Reageren
 • Harrie Lieverse
  04.02.2016 - 10:39 uur | Harrie Lieverse

  Niet onbelangrijk: Dit systeem is alleen mogelijk bij woningen met een mechanisch ventilatiesysteem. Dus woningen van na 1975/1976.
  Het lijkt mij ook zinvol om ook dit systeem in de alledaagse praktijk te testen. Is het allemaal wel zo energiezuinig als de (fabrieks-)testen beloven?

 • P. Lomito
  02.02.2016 - 21:38 uur | P. Lomito

  Dat de ventilatiewarmtepomp in financiële zin weinig / geen besparing oplevert hoeft nog niet zo'n probleem te zijn als het apparaat een bijdrage levert aan het klimaatcomfort in de woning. Voor zover ik met de summiere informatie kan overzien zit dat er ook niet in... het apparaat vervangt gasverbruik door stroomverbruik and that's it... Met een beetje pech ventileert het apparaat vaker en / of met hoger debiet dan noodzakelijk voor luchtverversing om voldoende warmte te produceren. Er wordt dan meer koude lucht aangezogen via raamroosters waardoor tochtgevoel kan ontstaan.

  In plaats van een ventilatiewarmtepomp kan ook voor balansventilatie gekozen worden, de financiële besparing daarvan is ook beperkt maar daarmee wordt het comfort wél sterk verbeterd.

 • Frans van den Oever
  02.02.2016 - 17:18 uur | Frans van den Oever

  We hebben interesse in de luchtwarmtepomp

 • Jaap van den Bosch
  02.02.2016 - 10:39 uur | Jaap van den Bosch

  Dit lijkt erg veel op het WTW systeem van Duco uit Belgie, die het zo'n 2 jaar geleden introduceerde op de beurs, en lijkt me ook niet verkeerd.
  Dat Eneco het nu met de nodige ketelmuziek aankondigd snap ik commercieel wel van hun, maar in feite is het niet echt iets nieuws, hooguit een afgeleide van, misschien wel afgekeken van Duco, wie zal het zeggen.
  En pas op met zaken als Toon, want het lijkt allemaal praktisch en leuk, maar na de gratis montage blijft er hiervoor wel een maandabonnement over, die ook nog verschillend is in bedrag of je wel of verder geen klant bent bij Eneco.

 • Marc Beirnaert
  02.02.2016 - 10:26 uur | Marc Beirnaert

  Dergelijke artikels hebben steeds weer reclame in slogan vorm.
  60% op gas besparen allemaal goed en wel maar daar komt een hoeveelheid elektriciteit voor in de plaats... en die is veel duurder per kWh. (in België toch.)
  kleine rekensom:
  1400 m³ gas is +- 14000 kWh BVW en kost +- 600 €/jaar. Laat ons zeggen dat hiervan 50% met warmtepomp gegenereerd wordt.
  7000 kWh heat uit een warmtepomp kost minimaal 1200 kWh elektriicteit. Deze kost minimaal 150 €/jaar.
  De warmtepomp bespaart dus brutto 150€/jaar... daar moet onderhoud, investering van worden betaald... Wat blijft er dan nog over?

 • Robert de Smidt
  02.02.2016 - 09:50 uur | Robert de Smidt

  @P. Lomito
  Grotendeels eens met je betoog. Toch een kanttekening t.a.v. de stelligheid waarmee de combinatie van warmtepompen i.c.m. hoge temperatuur (conventionele) warmteafgiftesystemen wordt weggezet. Dit is gewoon mogelijk, en wordt ook toegepast (b.v. Daikin Altherma HT warmtepomp), maar gaat ten koste van het rendement (COP) van de warmtepomp. Ook hier geldt hoe kleiner de temperatuurlift (dus het temperatuurverschil tussen bron en put, dan wel verdamper en condensor) hoe hoger het rendement. Omdat de WarmteWinner gebruik maakt van afgevoerde (dus voorverwarmde) ventilatielucht is deze brontemperatuur gemiddeld hoger dan bij warmtepompen die buitenlucht dan wel (ondiepe) bodembron gebruiken. De crux zit hem met name in het ook door jouw aangedragen argument dat bij veel ventilatiewarmtepompen het ventilatiedebiet opgevoerd moet worden om voldoende warmte te winnen uit de ventilatielucht, waardoor in het stookseizoen meer koude buitenlucht wordt aangezogen t.o.v. de uitgangssituatie (cv-ketel + mechanische ventilatie) wat leidt tot extra warmtevraag voor ruimteverwarming. Dit laatste kan energetisch alleen gecompenseerd worden door het hogere rendement van de warmtepomp, maar dan moet de eerder genoemde temperatuurlift wel zo klein mogelijk zijn. En daarmee is het kringetje rond…

 • Peter van Casteren
  02.02.2016 - 09:25 uur | Peter van Casteren

  Is het een ouderwetse compressor warmtepomp of een solid state warmtepomp (zonder bewegende delen, zonder geluid/trillingen, zonder onderhoud)?

 • Lammert v/d Deen
  01.02.2016 - 08:29 uur | Lammert v/d Deen

  Heb hier wel een aantal vragen over?
  Hoe zit dat in de zomer als de verwarming niet aan staat?
  En wat nou als je geen Toon hebt?
  We hebben net een nieuwe ketel, heeft het dan ook nut?
  Wij hebben een mechanische ventilatie? wat gaat daarmee gebeuren?
  Mijn gevoel zegt dat het niets bijdraagt!!
  Waar zijn de onderzoeken die aantonen dat het allemaal goed werkt en dat het ook echt wat oplevert???

  Ik geloof er nog niet zo in!!

 • P. Lomito
  29.01.2016 - 12:57 uur | P. Lomito

  Besparing op fossiele brandstoffen is uiteraard altijd een goede zaak, minder uitputting van kostbare grondstoffen en minder milieuverontreiniging hoewel dat bij gas vrij beperkt is. Die besparing kan echter op verschillende manieren bereikt worden en de minst ecologische manier is met installatietechniek zoals deze warmtewinner die alleen interessant is voor consumenten dankzij de zeer beperkte 70 miljoen ISDE-subsidie waarmee hooguit 0,9% van alle huishoudens blij gemaakt kunnen worden.

  Er zit ook een dikke adder onder het gras, die warmtepomp is namelijk al helemaal niet geschikt voor woningen die verwarmd worden met radiatoren. Warmtepompen werken alleen rendabel als de verwarming op lage temperatuur werkt, zeg 30°C en dus niet de 60°C waarbij radiatoren optimaal warmte afgeven. Ook voor het produceren van warm tapwater is de warmtepomp ongeschikt, alweer vanwege de gewenste temperatuur van 60°C i.v.m. het voorkomen van legionellabesmetting. En zo'n warmtepomp heeft net als de cv-ketel een beperkte levensduur van ca. 15 jaar en is daardoor weinig duurzaam. Bij veel ventilatiewarmtepompen wordt bovendien het ventilatiedebiet opgevoerd om voldoende warmte te winnen uit de ventilatielucht maar dat betekent dat er onnodig veel koude buitenlucht wordt aangezogen en de gasketel moet bijspringen om de woning op temperatuur te houden. Gekke Henkie-verwarming dus.

  Maar veel belangrijker is dat dezelfde besparing op fossiele brandstoffen gerealiseerd kan worden met isolatie en verbeterde luchtdichting. Deze zaken vragen geen hulpenergie, onderhoud en gaan minstens 50 jaar mee en zijn daarmee werkelijk duurzaam.