​‘Kabinet te weinig daadkrachtig met energietransitie’

21.09.2016 | Branchenieuws | 784 keer bekeken
​‘Kabinet te weinig daadkrachtig met energietransitie’

Ondanks de vele mooie plannen die het kabinet in de Miljoenennota deelt mist installateurskoepel UNETO-VNI daadkrachtige investeringen om de energievoorziening te verduurzamen.

Installateursvereniging UNETO-VNI nam de kabinetsmaatregelen door in de Miljoenennota die met Prinsjesdag verscheen en concludeert dat het de overheid aan daadkracht ontbreekt.  “We kunnen honderdduizenden woningen en gebouwen energieneutraal maken. Waarom zet het kabinet daar niet zwaar op in?”, zegt Titia Siertsema, voorzitter van de branchevereniging.

Eenvoudige maatregelen
De Nederlandse installatiebranche beschikt over de kennis, de mensen en de mogelijkheden om de gebouwde omgeving te verduurzamen in een aanzienlijk hoger tempo dan nu gebeurt, aldus de UNETO-VNI. De overheid kan verduurzaming met eenvoudige maatregelen financieel aantrekkelijker maken, denkt de branchevereniging, om een energieneutraal gebouwde omgeving te realiseren.

Problemen vooruitschuiven
Het kabinet schuift problemen echter keer op keer voor zich uit, zegt Siertsema. Ze vraagt zich af waarom woningcorporaties die geld steken in verduurzaming geen korting krijgen op de verhuurdersheffing. Siertsema noemt fiscale stimuleringsmaatregelen voor huiseigenaren die een energiebesparende verbouwing overwegen en een definitieve salderingsregeling voor zonnepanelen. “Zulke maatregelen zijn goed voor het milieu, leveren tienduizenden banen op en bezorgen burgers een lagere energierekening.”

Aandacht voor duurzame energie
UNETO-VNI zegt wel blij te zijn met de aandacht die het kabinet in de Miljoenennota geeft aan een duurzame energievoorziening. Een ruimere Energie Investeringsaftrek (EIA) om de energie-intensieve industrie meer te laten besparen is een stap in de goede richting volgens de installateurskoepel.

Wateroverlast beperken
Ook staat UNETO-VNI positief tegenover het nieuwe Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Het kabinet stelt dit plan in 2017 op om beter om te gaan met de gevolgen van steeds extremere regenval. De installatiebranche draagt graag innovatieve oplossingen aan om wateroverlast te voorkomen, laat de branchevereniging weten.

Langer zelfstandig wonen
UNETO-VNI is ook te spreken over de plannen van het kabinet die zich richten op ouderen langer zelfstandig laten wonen. Alhoewel de vereniging ook op dit vlak concrete, stimulerende maatregelen mist om de gestelde doelen te realiseren.

Foto: Minister Dijsselbloem van Financiën met de Miljoenennota tijdens Prinsjesdag (foto Valerie Kuypers / Rijksoverheid)

Debat vakbeurs Energie
Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema is dinsdag 4 oktober als spreker aanwezig op het openingsdebat van de vakbeurs Energie. Het debat begint om 10h30 in het Energietheater (hal 4) in de Brabanthallen in Den Bosch. Meer informatie over het debat staat op
http://www.energievakbeurs.nl/openingsdebat/

Redactie Ensoc, 21-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • 27.09.2016 - 10:10 uur | David E. Dirkse

  Efficiency is altijd goed. Dat gebeurt trouwens toch wel als de technologie verbetert.
  Maar die -energietransitie- is pure flauwekul, we houden onszelf voor de gek en dienen ons diep te schamen.
  Er is geen transitie want energietransitie=voorraadtransitie. Maar die nieuwe energievoorraden zijn nergens te bespeuren.
  De technologie om het fossiele brandstoffen tijdperk te verlaten bestaat nog (lang) niet. Windmolens en zonnepanelen zijn dramatische verslechtering van onze (nog wel) betrouwbare energievoorziening. Daar is nooit voldoende energie mee op te wekken. Een goedkoop en massaal opslagsysteem voor elektrische stroom in niet in zicht. De oppervlakte van land en zee samen is ontoereikend om genoeg windmolens te plaatsen. Ook vernietigen we natuur met windmolens en stoken van biomassa. Het energieaccoord is een encycliek, COP21 was een concilie. Met wetenschap heeft dat niets te maken. Schande!

 • P. Lomito
  21.09.2016 - 15:42 uur | P. Lomito

  Ja, vreemd hè dat de overheid geen cent overheeft om woningen energiezuinig te maken. Met verbeterde woningisolatie, luchtdichting en balansventilatie kan het energieverbruik voor verwarming met wel 80% verlaagd worden en we hebben het dan over de meest efficiënte energiebesparende maatregelen. Helaas betekent dit ook dat gezinnen zo hun energiekosten drastisch kunnen verlagen en nauwelijks bijdragen aan de algemene pot via de energiebelasting en aan het kapitaalverkwistende Energieakkoord via de Opslag Duurzame Energie. En dan is er nog de BTW over de energie plus -belastingen, alles bij elkaar goed voor een miljardengat in de begroting van de rijksoverheid en wegvallende dekking van het nu al onbetaalbare Energieakkoord.

  Nu moet Uneto-VNI ook niet mauwen want met de huidige ISDE-subsidie wordt er heel wat van dat onrendabele installatiespul verkocht zoals zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen (vertellen zij er bij dat de salderingsregeling per 2020 niet meer bestaat?). Ook de Uneto-VNI heeft groene boter op hoofd maar wil blijkbaar nog meer subsidie opstrijken...