​Jongeren onwetend over werken in duurzame energiesector

08.12.2016 | Trends | 960 keer bekeken
​Jongeren onwetend over werken in duurzame energiesector

Jongeren zien de duurzame energiesector doorgaans niet als een aantrekkelijk werkveld. Dit komt omdat veel jongeren weinig weten over werken in deze groeisector, zo blijkt uit onderzoek.

Bijna de helft van alle jongeren weet geen enkel bedrijf te noemen dat actief is op het gebied van duurzame energie. Slechts 1 procent kan vijf bedrijven noemen. Tot deze bedrijven behoren alleen energieleveranciers zoals Eneco, Nuon, Essent, Greenchoice en Vandebron. Slechts een kleine 10 procent van de jongeren houdt bij het maken van hun studiekeuze rekening met een baan in de duurzame energiesector. Dit blijkt uit onderzoek dat GfK in opdracht van ECN uitvoerde onder 1259 jongeren van 17 en 26 jaar, met een opleidingsniveau van MBO tot en met postdoctoraal.

Goed gevoel
Toch vindt ruim 80 procent van de jongeren het wel belangrijk dat bedrijven actief zijn in duurzame energie. Van de jongeren zou 48 procent het een goed gevoel geven om mee te werken aan de groei van duurzame energie in Nederland. Toch geeft slechts 25 procent aan meer te willen weten over banen in de duurzame energiesector. Mannen (30%) geven significant vaker aan dan vrouwen (19,5 %) meer te willen weten over banen in de sector. Vrouwelijke studenten lijken dus een carrière in de sector minder vaak te overwegen dan mannelijke studenten.

Onzekerheid
Vrouwelijke studenten denken vaker dat de sector hen geen kansen biedt op een veelzijdige loopbaan. Ook over het loon zijn de jongeren onzeker. Bijna de helft weet niet of de sector goed betaalt en ruim een derde weet niet of ze makkelijk een baan kunnen vinden. Banen in de bouw, installatie en onderhoud zijn het minst populair onder jongeren, vooral onder vrouwen. Bachelor en master-studenten en vrouwen geven vaker aan dat ze een baan zouden kiezen waarbij onderzoek, innoveren en plannen maken centraal staat.

Studierichtingen
Hoger opgeleiden (HBO/WO master of doctoraal) in de laatste fase van hun studie geven vaker dan MBO-ers aan te willen werken in de duurzame energiesector. Studenten in de richting Techniek, Exact & Informatica, Recht & Bestuur en Aarde & Milieu zijn het meest positief over een loopbaan in de sector: ongeveer een derde tot de helft ziet zichzelf in de toekomst werken in de sector. Studenten Aarde & Milieu zijn het meest gericht op onderzoek, innovatie en plannen, terwijl de studenten van andere studierichtingen een meer gemengde voorkeur hebben qua type baan.

‘Werk aan de winkel’
Polleke Peeters, senior communicatieadviseur bij ECN: “De duurzame energiesector is voor Nederland een belangrijke groeisector. Van de 171 duizend fte die naar verwachting in 2020 werkzaam zijn binnen de energiesector zal ruim 74.000 fte te maken hebben met hernieuwbare energie en energiebesparing, zo blijkt uit de Nationale Energie Verkenning 2016. Dat de sector jongeren niet lokt, is zorgelijk. Er is werk aan de winkel voor bedrijven in de duurzame energiesector als zij top of mind willen zijn bij jong talent.”

Duurzame energie belangrijk
Jongeren geven aan dat zij duurzame energie belangrijk vinden. Meer dan 80 procent van de jongeren vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van hernieuwbare energiebronnen en meer duurzame energie zou moeten opwekken. Daarnaast vindt driekwart dat bedrijven en huishoudens meer aan energiebesparing zouden moeten doen. Echter, een krappe meerderheid van de jongeren geeft aan hier ook zelf bewust mee bezig te zijn. Slechts 20 procent van de jongeren denkt dat duurzame energie een modegril is.

‘Energietransitie banenmachine’
Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie: “De energietransitie is een banenmachine. Het is niet de vraag of er genoeg banen zijn voor de mensen, maar of er genoeg mensen zijn voor de banen. Het onderzoek van ECN maakt duidelijk dat het cruciaal is om breed interesse te kweken voor een baan in deze sector, zeker ook bij jongeren die zich oriënteren op de arbeidsmarkt. De duurzame energiesector heeft nog veel te winnen met een beter beeld bij jongeren. We hebben jongeren hard nodig om werk te maken van de energietransitie.”

Rapport
Download de
managementsamenvatting van het onderzoek van GfK ‘De duurzame energiesector – Welk beeld hebben jongeren van (weken in) de duurzame energiesector?’.

Foto: Jongeren weten weinig over banen in de duurzame energiesector, maar deze vrouw weet wel beter (foto ECN)

Redactie Ensoc, 8-dec-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    08.12.2016 - 13:37 uur | P. Lomito

    Blijkbaar begrijpen die jongeren heel goed dat duurzame energie is gebaseerd op economisch drijfzand en dat burgers op enig moment niet meer bereid zijn om te betalen voor de klimaatleugen.