Jaaroverzicht 2015: van energielabel-stress tot klimaatakkoord

29.12.2015 | Trends | 1699 keer bekeken
Jaaroverzicht 2015: van energielabel-stress tot klimaatakkoord

Wat waren dit jaar de belangrijkste gebeurtenissen en trends op gebied van energie? Ensoc stelt een jaaroverzicht op van 2015. Van stress met het energielabel tot en met het klimaatakkoord in Parijs.

Het energielabel voor woningen kent begin dit jaar een valse start. Vijf miljoen woningeigenaren krijgen in januari een voorlopig energielabel in de brievenbus, maar om het label definitief te maken moeten ze inloggen op energielabelvoorwoningen.nl dat nog niet volledig functioneert. Daardoor komen veel klachten binnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die ondertussen koortsachtig werkt aan verbetering van de website. Beter testen had de meeste problemen moeten voorkomen. Het lijkt erop dat de website iets te snel online moest, omdat minister Blok het per se vanaf 1 januari 2015 geregeld wilde hebben. Blok ontkent dat er bij de invoering van het energielabel sprake zou zijn van kinderziektes of teveel haastwerk. Hij blijft positief over het nieuwe energielabel, hoewel een enquête van makelaarsorganisatie VBO uitwijst dat het nieuwe energielabel niet direct tot energiebesparende maatregelen leidt.

Stroomstoring legt twee provincies plat
De provincies Noord-Holland en Flevoland ondervinden op 27 maart veel last van stroomuitval. Oorzaak is een kortsluiting in een hoogspanningsstation van netbeheerder Tennet in Diemen. De storing duurt ruim een uur, maar heeft grote gevolgen. Op Amsterdam Centraal Station en Schiphol strandden duizenden reizigers. De NS heeft de hele dag nodig om de treinen weer volgens het rooster te laten rijden. De stroomstoring leidt tot stevige uitspraken over de rol van duurzame energie. 'Door duurzame en groene stroom zal de kans op stroomuitval toenemen', twittert wetenschapsjournalist Simon Rozendaal van het weekblad Elsevier. Duitsland en Denemarken tonen aan dat een oorzakelijk verband onzin is, schrijft manager regulatory affairs Jasper Vis van DONG Energy. De stoomstoring is mede veroorzaakt door een verkeerde beslissing van twee medewerkers van landelijk netbeheerder TenneT, zo blijkt uit onderzoek. De medewerkers hebben een technisch defect in een hoogspanningsstation niet goed beoordeeld.

Olieprijs daalt sterk
De olieprijs is in 2015 flink gedaald. De prijsdaling is medio 2014 al ingezet. De olieprijs staat momenteel rond de 36,50 euro, zo'n 30 procent onder het niveau van eind 2014. En het dieptepunt lijkt nog niet bereikt. Marktanalist Hans van Cleef van ABN Amro acht het mogelijk dat het laagterecord van de Brent-olieprijs uit 2008 van 36,20 dollar per vat in het nieuwe jaar zal worden verbroken. Door de koppeling met de olieprijs gaan ook de gasprijzen omlaag. Keerzijde hiervan is dat de lage energieprijzen een negatieve invloed hebben op investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing, meldt Capgemini. Het rendement op de investeringen neemt af door de lagere energieprijzen, meldt energie-expert Colette Lewiner van Capgemini.

Urgenda wint klimaatzaak
Urgenda en 900 mede-eisers winnen op 24 juni de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. Die heeft zich in 1997 met het Kyoto-verdrag gecommitteerd om de CO2-uitstoot met 25 procent verlagen ten opzichte van 1990. Nederland dreigt echter te blijven steken bij 17 procent. Daarmee laat het klimaatbeleid dat de Staat voert te wensen over en brengt zij haar eigen bevolking in gevaar. Dit argument gebruikt advocaat Roger Cox om namens Urgenda de Staat voor de rechter te slepen. Tot verrassing van velen oordeelt de rechter dat de Staat een zorgplicht heeft in deze kwestie. Het kabinet gaat tegen de uitspraak in beroep, maar belooft wel om het vonnis na te leven. Volgens wetenschappers is een CO2-reductie van 25 procent in 2020 haalbaar, onder andere door meer energie te besparen bij woningen en gebouwen.

Rechter beperkt gaswinning
Bij de gaswinning in Groningen staat jarenlang het economische belang voorop, ook nadat in 1993 wordt vastgesteld dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt, zo meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in februari. Twee maanden later wordt de gaswinning bij Loppersum gestopt door een spoedprocedure bij de Raad van State die is aangespannen door Stichting Vrienden van Groningen Centraal! en de Provinciale Staten-fracties van de SP, CDA en GroenLinks. De uitspraak van de Raad van State is voorlopig, en enkelen waarschuwen dat de gaskraan elders in Groningen verder opengaat. Minister Kamp stelt in het najaar voor om de gaswinning te beperken tot 30 miljard kuub, maar dat vindt de Raad van State nog te veel: zij dwingt minister Kamp om de gaswinning te beperken tot 27 miljard kuub gas. Minister Kamp legt zich daarbij neer.

Warmte als alternatief voor gas
Het kabinet gaat stimuleren dat huizen en bedrijven minder door aardgas en meer door duurzame warmte en restwarmte worden verwarmd, meldt minister Kamp van Economische Zaken begin april. Hij heeft hiervoor in wetgeving regels opgenomen over de afweging tussen de aanleg van een gasnet of een warmtenet. Het Rijk kan ook helpen om de warmtevoorziening in Nederland te verduurzamen door de energiebelasting aan te passen en te investeren in de aanleg van 'backbones' voor warmte, melden provincies, gemeenten en warmteleveranciers begin december. Investeren in de aanleg van grootschalige warmtenetten is in Nederland lastig vanwege een dalende vraag naar warmte. De toekomst ligt bij koppeling van bestaande woningen aan warmtenetten en het aan elkaar knopen van lokale warmteprojecten, meldt Antoine Stultjens, senior sales manager van Ennatuurlijk.

Zonnestroom groeit sneller dan verwacht
Nederland wekt in 2023 met zonnepanelen zoveel zonnestroom op dat het daarmee 7 procent dekt van haar vraag naar elektriciteit. Dat is meer dan vier jaar geleden voor mogelijk werd geacht. Dit blijkt uit het Nationaal Actieplan Zonnestroom (NAZ), dat is opgesteld onder leiding van DNV GL. Het NAZ voorspelde in 2011 dat Nederland in 2020 een vermogen van 4 gigawatt aan zonnestroom zou opwekken. Dat cijfer is inmiddels bijgesteld. Het percentage elektriciteit dat Nederland nu uit zon haalt ligt met minder dan 1 procent nu nog laag. Eind 2014 lag het opgestelde vermogen aan zonnestroom op circa 1 gigawatt, zo bleek uit een voorlopige schatting van het CBS. ECN verwacht dat dit vermogen zal doorgroeien naar 5 GW in 2020.

Investeerders weg uit fossiele energie
Nederlandse banken investeren voorzichtig meer in duurzame energie en minder in fossiele energie. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer. Die wijst ING aan als meest klimaatschadelijke bank van Nederland. ING besluit eind november te stoppen met de financiering van nieuwe kolencentrales en nieuwe kolenmijnen voor het opwekken van elektriciteit. ING zal ook geen nieuwe klanten financieren die meer dan 50 procent afhankelijk zijn van exploitatie van kolencentrales en kolenmijnen voor het opwekken van elektriciteit.  ING volgt met haar besluit om minder of niet meer te investeren in de kolensector een trend die andere banken, verzekeraars en pensioenfondsen zoals het ABP en PFZW al hebben ingezet. De financiële instellingen willen niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar lopen in de fossiele sector ook steeds meer risico's.

Thuisaccu moet goedkoper worden
Nederlandse huishoudens zijn nog niet klaar voor de thuisaccu, zo blijkt uit onderzoek van Mister Hippo, een organisatie van erkende loodgieters en installateurs. Grootste belemmering voor grootschalige marktintroductie is de lange terugverdientijd. Een lagere aanschafprijs voor de thuisaccu is een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Wat dat betreft komt het goed uit dat elektrische autofabrikant Tesla met Nederland gaan samenwerken met onderzoek naar nieuwe vormen van stroomopslag. Dat maakten minister Kamp en Tesla-topman Elon Musk eind september bekend bij de opening van Tesla’s nieuwste fabriek in Tilburg. Elektrische auto’s kunnen overtollige windenergie is opslaan. Bij weinig wind kunnen ze ook stroom teruggeven aan het net. Om auto’s op die wijze in te zetten, moet de wet- en regelgeving aangepast worden. Minister Kamp wil met Tesla de ruimte daarvoor verkennen.

Klimaatakkoord in Parijs
Medio december sloten 195 landen op de klimaattop in Parijs een akkoord om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen teneinde de klimaatverandering te beperken tot hooguit 2 graden temperatuurstijging aan het einde van deze eeuw. Diverse analisten beschouwen dit als het begin van het einde aan een fossiele energievoorziening. Volgens directeur Tjerk Wagenaar van stichting Natuur & Milieu vormt het klimaatakkoord een steun in de rug voor de energietransitie in Nederland: de groei van duurzame energiebronnen als zon en wind zal in een stroomversnelling komen door de afgesproken doelstellingen. Volgens Wagenaar is het belangrijk dat Nederland versneld afscheid gaat nemen van vuile energie en energieverspilling effectiever tegen gaat: dat betekent versneld de kolencentrales dicht en een steviger stimulans van energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Foto: Het energielabel zorgde begin dit jaar voor stress bij de overheid (foto bespaarenergiescan.nl)

Redactie Ensoc, 28-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • giel klaver
  29.12.2015 - 17:47 uur | giel klaver

  Goed stuk over de onwil /onkunde enz van bestuurders , techneuten willen best wel maar dat is gekoppeld aan de bestuurders die de burger niet of onjuist inlichten.Heb zelf 35 jaar geleden al een besluit genomen ,zelf bouwen zeer goed isoleren en in de tijd zonen boiler/wtw/lucht water (voor de ventilatie) grijs water opslag 3000 liter /PV panelen 16 stuks/ Hetelucht verwarming cv voor water temperatuur / driedubbel glas / meer dan 60 Led Lampen veel meet en regelwerk enz. huis is 900 m3 en blijft warm op 800 w. Alles zonder een cent/euro subsidie.
  Het wind werkboek uit begin 1970 van de Groene Aarde wees al op de toekomst problemen. Toen werden we uitgelachen en nu nog,De economie is in handen van heel andere personen dan wie het moeten zijn. Ik bespaar allen maar omdat ik niet wil betalen voor anderen.Je Broek ophouden kun je alleen maar zelf.
  Groet Giel Klaver

 • P. Lomito
  29.12.2015 - 11:46 uur | P. Lomito

  Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat het eco-industrieel complex een sector van belang begint te worden. Steeds meer gezinnen zijn qua inkomen afhankelijk van het geloof in de AGW-hypothese waardoor het ook moeilijker wordt de klimaatbubbel door te prikken. Het zijn vooral gepensioneerde wetenschappers die niet langer inkomensafhankelijk zijn van universiteit of onderzoeksgelden, en die een kritisch geluid durven laten horen. Een prettige uitzondering is econoom en klimaatonderzoeker Richard Tol die de klimaatgekte durft te benoemen als volstrekte onzin.

  Gezinnen zullen komende jaren de gevolgen van de klimaatwaanzin voelen in de portemonnee, momenteel wordt jaarlijks 3,5 miljard euro subsidie toegezegd aan subsidieprofiteurs, komend jaar zelfs 8 miljard, en dat geld moet worden opgebracht door gezinnen via extra belasting op gas en stroom. De bedragen zijn zo hoog dat de legale diefstal van bestedingsruimte een flinke impact zal hebben op het huishoudbudget. In landen als Duitsland en Spanje waar men al langer bezig is met klimaatbeleid zijn de gevolgen helder zichtbaar: gezinnen komen in financiële problemen en geraken in energiearmoede. De gevolgen zijn zelfs zo ernstig dat men daar noodgedwongen de klimaatsubsidies heeft moeten versoberen om erger te voorkomen.

  Gezinnen kunnen zich beschermen tegen deze diefstal door zich minder afhankelijk te maken van energiebronnen die door de overheid gecontroleerd worden (aardgas, netstroom, stadsverwarming). Belangrijke middelen hierbij zijn het verlagen van de warmtevraag (woningisolatie, balansventilatie, luchtdichting) en het gebruik van houtkachels/pelletkachels en zonnepanelen. Het besparingspotentieel van woningen is doorgaans zeer groot, met dank aan de overheid die de isolatienormen decennialang stelselmatig laag gehouden heeft, hier ligt een gouden kans voor iedereen die geen behoefte heeft om bij te dragen aan de klimaatgekte van onze overheid. Bovendien is het mogelijk om de energiebesparende maatregelen te financieren uit besparingen op de energierekening, deze financieringsbron wordt ruimer naarmate de overheid de energiebelastingen verder opvoert.

  Het is spijtig dat zoveel kostbare publieke middelen verkwist worden aan een niet-bestaand probleem, maar ook een prettig vooruitzicht dat burgers het heft in eigen hand kunnen nemen en zich kunnen wapenen tegen de klimaatdwaasheid van onze overheid.

 • giel klaver
  29.12.2015 - 10:53 uur | giel klaver

  Kreeg een volkomen verkeerd label.Wil inloggen en krijg de melding dat mijn huis niet bestaat ,Na veel 5 en en 6 en iemand aan de lijn daar kwam de mededeling dat ik zelf moest gaan zorgen voor het oplossen van dat probleem Ik zeg maar zo Meneer Kemp bekijk het maar.
  Groet Klaver