Jaarbeurs legt zonnepanelen op dak

11.12.2014 | Branchenieuws | 1815 keer bekeken
Jaarbeurs legt zonnepanelen op dak

Jaarbeurs heeft 1386 zonnepanelen op het dak van het Beatrixgebouw in Utrecht laten plaatsen. overweegt dit ook te doen bij renovatie van de hallen.

Het Beatrixgebouw in Utrecht telt zeven verdiepingen. Vanaf het dak is het uitzicht op de Domstad fenomenaal, zeker op een zonnige dag als vandaag. Aan onze voeten liggen 1386 zonnepanelen te glinsteren in de zon. De panelen konden niet via het gebouw worden aangevoerd, maar zijn op het dak gehesen met een grote hijskraan. Dat was logistiek het handigst, zegt Dirk Jan Beishuizen, medewerker Facilitaire Zaken. Het hijsen vond plaats in de nacht, in verband met vergunningen.

Los op dak
De frames waarmee de zonnepanelen vastzitten staan los op het dak, vertelt Beishuizen. ‘De frames zijn niet vastgeschroefd, maar blijven liggen door ballast wat in het frame ligt. Daardoor blijven de zonnepanelen ook met harde wind op hun plek liggen.’ De zonnepanelen zijn geleverd en geplaatst door Solarcentury Benelux. Energieleverancier GDF SUEZ heeft de Jaarbeurs in het voortraject geholpen en acht leveranciers benaderd voor globale offerte . ‘Van de acht aanbieders hebben we er vijf geselecteerd, waarvan we een definitieve offerte kregen. Onze keuze viel uiteindelijk op zonnepanelen van Solarcentury,’ aldus Beishuizen.

Terugverdientijd
De terugverdientijd van de zonnepanelen ligt volgens Beishuizen op circa veertien jaar. Daarbij is nog niet gerekend met de subsidie waarop het project aanspraak maakt. ‘We hebben via de SDE+ regeling een maximale toezegging van subsidie, maar het definitieve bedrag hangt af van de opbrengst van de zonnepanelen en de fluctuerende marktprijzen van elektriciteit,’ zegt Beishuizen. Verwachting is dat de zonnepanelen jaarlijks circa 319.000 kWh opleveren. Dit komt overeen met het verbruik van honderd huishoudens. Het Beatrixgebouw verbruikt in totaal 16,58 miljoen kWh per jaar.

Investering
Als de stroomprijzen dalen zal de terugverdientijd oplopen, maar dit was geen reden om het project af te blazen. ‘We doen dit in eerste instantie niet om goedkopere energie te krijgen,’ zegt Beishuizen. Jaarbeurs toont met het project vooral dat de organisatie aandacht heeft voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘De ervaringen die we opdoen met dit project kunnen ten gunste komen van onze toekomstige investeringen in zonne-energie,’ zegt Bieshuizen. Als het goed gaat wil Jaarbeurs de komende jaren plaatsing van zonnepanelen combineren met dakrenovatie van de beurshallen.

Omvormers
Beishuizen wijst naar de omvormers van ABB, die de zonnestroom omzetten in elektriciteit die geschikt is voor het net. De omvormers zijn nog niet aangesloten, waardoor de opgewekte zonnestroom nog niet wordt gebruikt. Het wachten is op fabrikant Eaton die de kasten voor de omvormers moet ombouwen voor gebruik. Beishuizen verwacht dat dit half december  kan gebeuren. Dit loopt via installatiebedrijf Imtech. Bedoeling is dat circa honderd huishoudens in Utrecht kunnen profiteren van de opgewekte zonnestroom. Jaarbeurs is in samenwerking  met netbeheerder Stedin en energieleverancier GDF SUEZ  bezig dit voor elkaar te krijgen.

Redactie Ensoc, 11 dec 2014

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • jande installateur die kanerwatvan
  14.12.2014 - 09:52 uur | jande installateur die kanerwatvan

  weinig ruimte ook om bij het middelste paneel te komen ...

 • jande installateur die kanerwatvan
  14.12.2014 - 09:50 uur | jande installateur die kanerwatvan

  lekker handig, wel zonnepanelen, geen omvormer of geen verdeelkast om het vermogen aan te sluiten ... suuuuper slim.
  wel zon, geen opbrengst, terugverdientijd loopt op !
  belachelijk @@@