​‘Isoleren woning voordeliger dan sparen’

17.10.2016 | Branchenieuws | 2242 keer bekeken
​‘Isoleren woning voordeliger dan sparen’

Het isoleren van vloer plus spouwmuur is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de start van de campagne om huiseigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken.

De campagne is een initiatief van het Rijk, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In eerste instantie richt de campagne zich op isolatie van dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen geen idee hebben wat isolatie kost en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert. In de praktijk blijken kosten vaak lager en opbrengsten hoger dan gedacht. Met de campagne tracht de overheid huiseigenaren hiervan bewuster te maken.

Energielabel C of slechter
De campagne richt zich op de 1 tot 1,5 miljoen huiseigenaren in een woning met energielabel C of slechter. Deze huiseigenaren overwegen energiebesparende maatregelen, maar hebben ze nog niet genomen omdat ze opzien tegen de kosten, het uitzoekwerk of de rommel. Ze kunnen een subsidie krijgen van 20 procent van de investeringskosten krijgen als ze meerdere isolatiemaatregelen in een keer nemen. De campagne richt zich op zowel eigenaar-bewoners als verenigingen van eigenaren (VvE’s), meldt minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

TV, radio, internet
De campagne loopt de komende drie jaar met tv- en radiospots, aandacht op internet en een speciale website die is gebouwd in samenwerking met voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal. Volgens Blok geeft de website eenduidige en onafhankelijke informatie over kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen. Huiseigenaren kunnen via lokale energieloketten ook persoonlijk advies krijgen over energiebesparing en financiering met een subsidie of goedkope lening. Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een isolatiebedrijf of leverancier.

Rekenvoorbeelden
Op de website www.energiebesparendoejenu.nl staan verschillende rekenvoorbeelden, zoals:
• Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddeld huis eenmalig 3900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten.
• Het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart 500 euro per jaar aan stookkosten. De investering is 4000 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als een rente van 8 procent op een spaarrekening. Bovendien is het huis in de zomer koeler.
• In een gemiddelde hoekwoning kost vloerisolatie eenmalig 1600 euro. De besparing per jaar is 180 euro. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 7 procent, plus warmere voeten en minder tocht en vocht in huis.

Subsidie
Wie twee verschillende isolatiemaatregelen in één keer neemt (dak, gevel, vloer, spouwmuur of ramen) kan een subsidie van ongeveer 20 procent krijgen. Daar bovenop is dan ook subsidie mogelijk voor isolerende deuren en kozijnen voor driedubbel glas. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding. Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar.

Huurhuizen
Voor verhuurders van huurhuizen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparing. Bij zeer energiezuinige huizen (‘nul-op-de-meter’) kan de verhuurder een bijdrage van de huurder vragen. De huurder betaalt dan niet of nauwelijks voor energie, en is netto hetzelfde kwijt aan woonlasten voor een huis met meer comfort. Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Foto: Een gebreide ‘tochthond’ wordt werkloos als het huis wordt geïsoleerd (foto Rijksoverheid)

Redactie Ensoc, 17-okt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • Ingrid Nieuwenhuis
  19.10.2016 - 10:42 uur | Ingrid Nieuwenhuis

  Binnenkort willen wij overgaan tot de aanschaf van kunststof kozijnen, nou sprong Benitech ons in het oog. Hoeveel procent subsidie zouden we hierop kunnen krijgen? Ik kijk uit naar uw antwoord! Met vriendelijke groet, I. Nieuwenhuis

 • P. Lomito
  19.10.2016 - 09:44 uur | P. Lomito

  Het is goedkoper om de isolatiewerken zoveel mogelijk zelf uit te voeren, voor daken en vloeren boven kruipruimte/kelder is dat prima zelf te doen voor ongeveer de helft van de kosten. De subsidie bedraagt nooit meer dan 20% van de investering zodat je met DHZ altijd goedkoper uit bent. Als je toch voor die subsidie gaat dan beter op maatregelen met relatief hoge materiaalkosten, zoals het vervangen van de beglazing.

  Bij DHZ is het ook mogelijk om de financieringsbehoefte te minimaliseren door de besparing op energiekosten te herinvesteren in nieuwe maatregelen. Zo heb ik zonder lening alle isolatiewerken uitgevoerd en bespaar ik nu maandelijks zo'n € 140 op energiekosten die ik opspaar om de wat duurdere maatregelen te financieren (WTW-ventilatie, zonnepanelen en L/W-warmtepomp).

 • 18.10.2016 - 14:50 uur | C. van der Zanden

  In veel woningen is al een deel van de maatregelen getroffen. Daarom is het jammer dat minstens twee maatregelen verplicht zijn om voor de subsidie in aanmerking te komen. Dit zal een remmend effect hebben op het effect van deze stimuleringssubsidie.

 • Berend Hilhorst
  18.10.2016 - 11:02 uur | Berend Hilhorst

  @ Pieter Magré

  Indien koudebruggen reeds aanwezig zijn, heeft men daar dus ook al last van. Het gewoon veel beter om de spouw te vullen met PUR. Nieuwe PUR isolatie samenstellingen zoals SUPUR hebben een zeer hoge isolatie waarde, de binnenmuren zullen na verloop van tijd drogen en het huis zal warmer en aangenamer zijn. En ja er bestaat een kans op schimmelplekken bij koudebruggen, maar dat is niet de schuld van PUR isolatie. Maar van rommel in de spuw dat vocht overbrugt van de buitenmuur naar de binnenmuur.

  Hier is heel eenvoudig iets tegen te doen. Heb je een oud huis, en laat je de muren isoleren, steek dan ook even een paar honderd euro extra in het impregneren van je muren. Ik heb een jaren 30 woning met spouwmuren, voorzien van PUR isolatie en de gevel nu in 6 jaar tijd 2 keer geimpregneerd.

  Door goede contacten kon ik goedkoop aan materiaal komen en ik heb de klus zelf uitgevoerd, nu is mijn huis voorzien van een A label woning en wij hebben geen last meer van vochtplekken binnen in huis, wat voorheen met een on-geïsoleerde spouwmuur wel het geval was.
  In mijn geval koste het 250 euro extra. Een klein bedrag voor een droog huis.

  Via www.isolerenmetpur.nl heb ik de goedkoopste en betere PUR isolatie gevonden voor mijn huis.

 • 18.10.2016 - 10:03 uur | Pieter Magré

  De actie is uiteraard prima, echter waarom wordt er altijd over het vullen van een spouwmuur gesproken? Hier kleven immers beperkingen en bezwaren aan. De beperkingen zijn, dat de ruimte zo begrenst is als de spouw breed is (4 of 5 cm?) en veel spouwen niet altijd even schoon zijn. Hoe meer rommel in de spouw, des te minder ruimte er is om te isoleren. Bovendien waar helemaal geen ruimte is, omdat de metselaar dacht dat de spouw bedoeld was om rommel in te dumpen, valt niets te isoleren. Hier krijgt men te maken met koudebruggen en de veroorzakers van vochtplekken in de gevel (als dat probleem zich al niet eerder had voorgedaan). De bezwaren zijn dat men bij spouwmuur vullen maar beperkt en vaak niet efficiënt kan isoleren, waardoor het rendement op de investering slechts beperkt zal blijven. Het voordeel, dat het goedkoper is in aanschaf, geeft de bewoner op termijn weer dubbel en dwars uit voor teveel aan energiekosten. Men kan geluk hebben met de vochtplekken, omdat u schone spouwmuren heeft, maar de beperking tot isolatie blijft; een Rc van 1,5 - 2. Meer niet!