​'Investeringen in energiezuinig vastgoed blijven achter'

31.03.2015 | Branchenieuws | 1489 keer bekeken
​'Investeringen in energiezuinig vastgoed blijven achter'

In heel Europa blijven de investeringen in energiebesparing in gebouwen fors achter bij de ambities om de energiedoelstellingen voor 2020 te halen. Dat meldt het ING Economisch Bureau in een update over energiebesparing in vastgoed.

Energiebesparing in gebouwen helpt bedrijven kosten te besparen, creëert werkgelegenheid, verbetert de concurrentiekracht en laat de CO2-uitstoot dalen. Dat schrijven sectoreconoom Thijs Geijer en sectormanager bouw, onroerend goed & leisure Jan van der Doelen van het ING Economisch Bureau. Ze richten hun pijlen op de utiliteitsbouw, waaronder kantoren. 'Veel gebouwen stammen uit een tijd waarin efficiënt energiegebruik nauwelijks een rol speelde bij bouw en ontwerp. De economische crisis en trends zoals vergrijzing en het Nieuwe Werken veranderen de behoefte aan nieuwe utiliteitsgebouwen en leiden tot leegstand. De roep om efficiënt ruimtegebruik maakt het noodzakelijk om bestaande gebouwen tijdens hun levensduur optimaal te benutten.'

Gemiste kans
De gebouwde omgeving is goed voor 35 procent van het energieverbruik in Nederland. Bijna alle afspraken uit het energieakkoord voor energiebesparing in deze sector richten zich op woningen en nauwelijks op utiliteitsgebouwen. Dat lijkt een gemiste kans, want in de utiliteitsbouw is een fors besparingspotentieel te realiseren. Van het energiegebruik in utiliteitsgebouwen komt 20 procent van kantoren. En winkels in Nederland verbruiken jaarlijks evenveel energie als dat van circa 725.000 woningen. Het grootste deel van die energie gaat naar verwarming, koeling en verlichting.

Maatregelen
Voor de utiliteitsbouw is wettelijk vastgelegd dat besparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen verplicht zijn. Welke maatregelen dit zijn verschilt echter per type pand en gebruiker. In navolging van het energieakkoord is het Rijk met een lijst met energiebesparende maatregelen per sector gekomen. Dit moet de handhaving voor gemeenten vergemakkelijken. Volgens ECN levert het doorvoeren van alle wettelijk verplichte maatregelen in utiliteitsgebouwen een besparing op van 29 PetaJoule. Dat betekent dat in kantoren, winkels en bedrijfsgebouwen en bij zorg- en onderwijsinstellingen het jaarlijks verbruik van 450.000 huishoudens kan worden bespaard.

Handhaving
De handhaving verschilt per gemeente en per type gebouw. Sommige gemeenten en branches zoals supermarkten en zorginstellingen leven de handhaving actief na, in andere gemeenten en sectoren gebeurt dat minder. Actievere handhaving op het doorvoeren van verplichte maatregelen kan ervoor zorgen dat het bestaande besparingspotentieel wordt benut. Dit vergroot ook het bewustzijn in het bedrijfsleven. In navolging van het energieakkoord heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu lagere overheden opgeroepen om bedrijven aan te zetten tot energiebesparing. Er is ook extra geld uitgetrokken voor de handhavende omgevingsdiensten, zoals vanuit de Vereniging van Gemeenten.

Financiering
Om de energiebesparingsmogelijkheden op grotere schaal te realiseren is toegang tot financiering essentieel, stelt het ING Economisch Bureau. Het begint echter bij het aanwakkeren van het bewustzijn rondom energiebesparing. 'Ondanks de (collectieve) voordelen is de urgentie om gebouwen op grotere schaal energiezuiniger te maken nog onvoldoende aanwezig,' schrijven de sectoreconomen Geijer en Van der Doelen. 'Barrières op dit gebied worden geleidelijk geslecht, onder andere door innovatieve financieringsvormen zoals afbetaling van investeringen via de energierekening (ESCo's, red) of lokale belastingen. Op dit moment is dit nog geen gemeengoed.'

Groene hypotheken
Andere kansen zijn volgens experts bijvoorbeeld het koppelen van gunstigere voorwaarden aan 'groene' hypotheken en het stellen van minimumeisen bij het toekennen van vastgoedfinanciering.

Foto: Het kantoor van Schneider Electric in Hoofddorp is een van de energiezuinigste gebouwen in Nederland (foto Boele)

Redactie Ensoc, 30-mrt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Carolien Hendrix
  03.04.2015 - 08:50 uur | Carolien Hendrix

  Inderdaad een goed artikel! Er is een gigantisch besparingspotentieel bij grote kantoren en utiliteitsgebouwen. Toezicht op de energiebesparingsverplichting uit de milieuwetgeving (het Activiteitenbesluit), door gemeenten/omgevingsdiensten zet zoden aan de dijk. Ik spreek uit ervaring. In 's-Hertogenbosch wordt sinds 2011 intensief toezicht gehouden op deze energiebesparingsverplichting bij o.a. grote kantoren, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, waar ik als projectleider/toezichthouder aan meewerk.
  Hier zie ik dat er doorgaans vrij weinig prioriteit is voor energiebesparing en energiebeheer in de vastgoedsector. Dit komt deels door onvoldoende bewustzijn van het besparingspotentieel bij degene die de energierekening betaalt.
  Ook zijn er veel partijen bij betrokken: eigenaren, huurders, gebouwbeheerders en installateurs, er is dus iemand nodig die intern de zaken coördineert.
  Milieutoezicht op de energiebesparingsverplichting helpt meer prioriteit te geven aan het onderwerpen en de een toedeling hiervan aan een verantwoordelijke. Ook komt er overleg tussen de genoemde betrokken partijen op gang. Techneuten vinden het vaak leuk om er vervolgens enthousiast mee aan de slag te gaan.
  Financiering van investeringen die zich in 5 jaar terugverdienen is wel een issue. Het zou helpen als hier een goede en gemakkelijke regeling voor zou zijn, bijvoorbeeld een zeer laag % rente lening, o.i.d.

 • Aad Fokker
  01.04.2015 - 17:04 uur | Aad Fokker

  Energiebesparende maatregelen in het bedrijfsleven met een terugverdientijd kleiner dan 5 jaar is een voorschrift uit het Activiteitenbesluit. Helaas is er veel te weinig handhaving. Gemeentes zouden er goed aan doen meer terzake deskundige handhavers in dienst te nemen. Goed voor de werkgelegenheid en een aanzienlijke stap in de goede richting om de ambities uit het energieakkoord mogelijk wel te gaan halen. Ik hoop dat veel gemeenten die artikel ter harte nemen en in actie komen door meer handhavers in te huren of aan te nemen.
  Ik houd me aanbevolen.