Investeren in nul-op-de-meter woning beloond

18.05.2016 | Branchenieuws | 1432 keer bekeken
Investeren in nul-op-de-meter woning beloond

Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning renoveren mogen hiervoor vanaf later dit jaar een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Blok van Wonen en Rijksdienst en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Voor een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via de energieprestatievergoeding kan de verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden. De vergoeding moet grofweg komen te liggen tussen de 145 en 185 euro per maand, meldt Cobouw.

Meer zekerheid
De aangenomen wet geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen via de energieprestatievergoeding kunnen terugverdienen. Het biedt daarnaast voor de huurder duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie. De wet geeft gehoor aan een afspraak uit het energieakkoord. In het akkoord is afgesproken dat de sociale huurwoningen van woningbouwcorporaties in Nederland in 2020 gemiddeld energielabel B zijn. Om dit te bereiken zijn grote renovaties van woningen nodig. De aangenomen wet is daarmee ook een stimulans voor innovatie en werkgelegenheid in de bouw.

Stemming uitgesteld
De Eerste Kamer had de stemming over het wetsvoorstel Energieprestatievergoeding (EPV) op 26 april 2016 uitgesteld naar 17 mei. De oorzaak van dit uitstel was de indiening van een motie om een verplichte woonlastenwaarborg in te stellen. Of de wet nog deze zomer in werking treedt, hing mede af van de stemming over deze motie. Het wetsvoorstel over de EPV was begin dit jaar al door de Tweede Kamer aangenomen. Het voorstel maakt het mogelijk dat corporaties woningen zeer energiezuinig maken en met huurders afspraken kunnen maken over een betaling van een energieprestatievergoeding, zo meldt Aedes, koepelorganisatie voor woningcorporaties.

Overwinning
Dat het wetsvoorstel is aangenomen kan worden beschouwd als een overwinning van de Stroomversnelling, het netwerk van bedrijven, corporaties en gemeenten die samen aan de slag gaan om Nul op de Meter renovaties en nieuwbouw mogelijk te maken. Voorzitter Leen van Dijke is zeer blij met het resultaat. ‘Formele belemmeringen voor corporaties om met nul-op-de-meter aan de slag te gaan zijn hiermee weggenomen. Met dit besluit kunnen zij hun businesscase rondkrijgen,’ meldt Van Dijke. De wet kan snel, wellicht al per 1 augustus dit jaar, in werking treden, meldt de Stroomversnelling.

Kritiek
Niet iedereen is blij met het besluit. Zo menen Urgenda, de Delftse emeritus-hoogleraar Kees Duijvestein en Balanshuis dat de regels oneerlijk zijn. ‘Het besluit energieprestatievergoeding huur werkt discriminerend,’ schrijven Urgenda, Balanshuis en Kees Duijvestein, in een brief aan gemeenten. ‘Dat komt omdat het besluit uitgaat van een zo laag mogelijke warmtevraag. Met andere woorden: isoleer je onvoldoende, dan kom je niet in aanmerking voor de vergoeding’.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, meldt Miel Karthuis namens Balanshuis. Balanshuis gaat uit van een ander evenwicht. ‘Wij isoleren ietsje minder, wekken iets meer duurzame energie op en slaan ook meer duurzame energie op. Wij denken ook dat wij zo tot veel goedkopere oplossingen kunnen komen. Maar als puntje bij paaltje komt, krijgt de corporatie niet de vergoeding die anderen wel krijgen. Het besluit werkt discriminatie in de hand.’

Van Dijke kent de kritiek, maar gelooft niet dat je met een hogere warmtevraag hetzelfde resultaat kunt bereiken. ‘Wanneer je de besparing van energie in de gebouwde omgeving niet maximaal maakt, zul je gauw tot de ontdekking komen dat je afhankelijk blijft van fossiele energiebronnen. Dat kunnen we ons niet permitteren,’ aldus Van Dijke tegenover Cobouw.

Foto: Nul-op-de-meterwoning  ergens in Nederland. Wie weet waar dit is? (foto Rijksoverheid)

Redactie Ensoc, 18-mei-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Antoine Maartens
  20.05.2016 - 15:07 uur | Antoine Maartens

  verhuurders zouden het geinvesteerde geld in ongeveer 20 a 25 jaar terug moeten willen zien i.p.v. 10 zoals nu.
  Dan komt een huurverhoging van ongeveer € 80 a € 100 per maand in beeld.
  Met stijgende energie prijzen wordt het voordeel van de huurders dan steeds groter.
  Dat nul op de meter technisch werkt ook zonder grote gedragsaanpassingen blijkt een en ander maal.
  Nu ook nog dit deel oplossen.
  Goed bezig hoor!

 • 19.05.2016 - 16:17 uur | Geachte heer Scheffer,

  De woningen op de foto staan in Kerkrade en zijn eigendom, althans de meeste, van woningstichting HEEMwonen. Deze woningen zijn van een afgemelde Energie Index voorzien door energielabelzuidlimburg.nl Uiteindelijk zijn ook de eigendomswoningen gerenoveerd en aangepast aan de rest van het project.

 • 19.05.2016 - 13:18 uur | Jan Zwier

  Ik ben benieuwd naar het rekenmodel van Cobouw.

 • P. Lomito
  18.05.2016 - 18:33 uur | P. Lomito

  De vergoeding voor verhuuders van minimaal € 145 euro per maand is te hoog. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1.400 m³ gas en 3.500 kWh stroom. Bij huidige prijzen kan een gezin maximaal € 130 per maand besparen en een nul-op-meter is nog steeds geen nul-op-rekening door vaste lasten. De huurders worden betalen dus meer dan ze besparen op de energierekening en met dalende energieprijzen wordt dit verschil alleen groter.

  Zo'n businessmodel is dan ook alleen interessant voor de verhuurder.