Investeren in groene energie valt nog tegen

13.12.2016 | Trends | 920 keer bekeken
Investeren in groene energie valt nog tegen

Hernieuwbare energie staat hoog op de agenda gezien het klimaatakkoord. Maar ondanks recordinvesteringen vallen de productie en winstgevendheid van groene energie nog bar tegen, zo blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Wereldwijd stegen de investeringen in hernieuwbare energie de afgelopen jaren gemiddeld zo'n 10 procent per jaar. Het geld ging daarbij vooral naar zonne- en windenergie. Investeringen in energiebronnen als biobrandstoffen, biomassa en waterkracht laten de afgelopen acht jaar juist een daling zien van gemiddeld jaarlijks 15 procent. Belangrijke oorzaak hiervan zijn de lagere grondstofprijzen, waaronder die van olie. Volgens het Internationale Energieagentschap (IEA) blijft de vraag naar olie komende jaren stijgen.

Aandeel nog gering
Johan Geeroms, senior risk-manager bij Euler Hermes: “Van de honderden miljarden dollars aan investeringen in groene investeringen gaat een schamele 6 procent naar biobrandstof, biomassa en waterkracht. In de VS komt groene energie niet verder dan 15 procent van de totale elektriciteitsproductie. Natuurlijk zal dit percentage verder oplopen, maar het geeft vooral aan hoe enorm groot het aandeel van fossiele energie nog is. In 2014 stortte de olieprijs met 60 procent in. Dan valt voor veel bedrijven de urgentie weg om de overstap naar groene energie door te zetten.”

Meeste geld naar solar
Uit het onderzoek blijkt dat zonne-energie investeerders het meest aanspreekt. Euler Hermes schat de investering hiervoor in 2016/2017 op 380 miljard dollar wereldwijd. Dat is fors hoger dan de investeringen in deze periode in windenergie: 286 miljard dollar. Maar de winstmarges van bedrijven in deze sectoren zijn verre van indrukwekkend. Over de afgelopen acht jaar worstelt solar met een gemiddeld operationele marge van -10%, bij windenergie is dat -1%. De schuldenlasten van de bedrijven zijn enorm. SunEdison, een van de grootste spelers op het gebied van zonne-energie, bezweek bijna onder de schuldenlast en vroeg eerder dit jaar uitstel van betaling aan.

Rendement valt nog tegen
Geeroms: “Investeerders willen rendement zien. Dat is nog steeds een moeizaam verhaal in de hoek van wind- en zonne-energie. De beurskoersen spreken duidelijke taal. Na de hype van tien jaar geleden zijn aandelen nog ver verwijderd van de all time high. Zonder het infuus van subsidies zou het er nog slechter uitzien. Daartegenover staat een taaie olie-industrie. Haar rol is nog lang niet uitgespeeld. Slimme technieken maken de upstream steeds goedkoper. Het IEA voorspelt zelfs dat we een periode van olieschaarste tegemoet gaan omdat de schaliegasvelden snel opgebruikt raken.”

Verwachting komende jaren
Euler Hermes verwacht voor de komende drie tot vijf jaar dat de gemiddelde winstgevendheid van zonne-energiebedrijven positief zal zijn. Voor de windindustrie zal de operationele marge naar schatting uitkomen op +5%.

Rapport 
Download het rapport van Euler Hermes ‘Renewable energy: Seeing the full half of the COP’.

Foto: Windenergie is wereldwijd nog niet winstgevend, maar dit zal komende jaren verbeteren, zo verwacht Euler Hermes (foto Global Trade Review)

Redactie Ensoc, 13-dec-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (7)

Reageren
 • 20.12.2016 - 11:16 uur | Pieter Magré

  P. Lomito
  Over de juiste volgorde van het nemen van maatregelen gebaseerd op de Trias Politica zijn we het dus eens!

 • P. Lomito
  20.12.2016 - 11:12 uur | P. Lomito

  @ Pieter Magré NOM, BENG en EPC 0 zijn allemaal concepten die zwaar op de salderingsregeling steunen en aangezien die regeling over 5-6 jaar gaat verdwijnen gaan daarmee ook deze concepten hopeloos verloren. Terecht overigens want de opwekkingscomponent in die concepten zit de ontwikkeling van duurzaam geïsoleerde woningen behoorlijk in de weg. De overheid zou beter alle nieuwbouw verplichten tot passiefhuisniveau waarbij het primaire energieverbruik zo laag is dat de wijze van opwekking er eigenlijk niet meer toe doet.

  Mijn standpunt is dat met het Energieakkoord een verkeerde afslag is genomen, gebaseerd op een omgekeerde Trias Energetica, en dat we eerst terug moeten naar de fout genomen afslag om weer op het juiste pad te komen, dus beëindigen van het Energieakkoord en het intrekken van de toegezegde SDE+.

 • 20.12.2016 - 10:21 uur | Tim De Jong

  P Lomito,
  Wat een onzin, trol dat je bent. Als het meer energie kost dan ze opwekken dan zou de noodzaak ervoor toch niet aanwezig zijn?

  Stel dat een gemiddeld PV paneel 300 Wp vermogen heeft en ongeveer hierdoor met 1000 zonne-uren/jaar 80% omzet in elektriciteit over een periode van 25 jaar. (Daarna mag gesteld worden dat de panelen gerecycled mogen worden. Wellicht onnodig tegen die tijd maar dat terzijde..)
  Dan heeft zo'n paneel in haar leven 6000 kWh opgewekt. Ik hoop dat je hierdoor inziet dat je onzin uitkraamt.

  Volgens mij word je betaald om bewust FUD te creeren. Ga snel eens iets nuttigs met je leven doen in plaats van je fossiele vriendjes te helpen.

 • 20.12.2016 - 09:52 uur | Evert Kuiken

  Kort samengevat: de fossiele industrie is groot en ontwikkelt zich niet verder. Duurzame energie is nog veel kleiner en ontwikkelt zich volop.
  Onlangs bekend gemaakt: in Amerika is elektriciteit uit zon inmiddels goedkoper dan wind (in bepaalde gebieden).
  Overigens vind ik de kop erg misleidend. "Investeren in groene energie valt nog tegen". Beter dan de originele kop "Investering in productie groene energie valt bar tegen". Nog beter in mijn idee: "Bedrijven actief in duurzame energie hebben last van de lage olieprijs." Waarom zou die olieprijs zo laag zijn?
  Trouwens, wat heeft olie te maken met schaliegas? "Het IEA voorspelt zelfs dat we een periode van olieschaarste tegemoet gaan omdat de schaliegasvelden snel opgebruikt raken."

 • 20.12.2016 - 09:32 uur | Pieter Magré

  Dit artikel onderstreept maar weer eens de urgentie van het hanteren van de Trias Energetica, waarbij energie besparen voorop staat.
  Initiatieven en maatregelen als NOM, BENG en EPC 0,0 heeft men meer aan dan (teveel) afhankelijk zijn van energieleveranciers.
  De overheid zou hier grootschalig op in moeten zetten of is het kruit al verschoten met het Energieakkoord?

 • 14.12.2016 - 11:37 uur | Folkert van der Molen

  zie het originele bericht en meer nieuws rond duurzame financiering:
  http://www.duurzaam-beleggen.nl/2016/12/13/investeringen-productie-groene-energie-valt-bar/

 • P. Lomito
  13.12.2016 - 19:17 uur | P. Lomito

  Zonnepanelen niet rendabel? Inderdaad, er moet geld op toe en gemiddeld genomen kosten zonnepanelen meer fossiele energie dan ze duurzaam opwekken. Ofwel een doodlopende weg.