​‘Investeer meer in energiebesparing industrie’

13.04.2016 | Branchenieuws | 1237 keer bekeken
​‘Investeer meer in energiebesparing industrie’

In de industrie blijft energiebesparing hopeloos achter. Om dit goed van de grond te krijgen moet extra geld uit het energieakkoord worden aangewend. Dat meldt directeur Renate van Drimmelen van het ingenieursbureau BreedofBuilds, dat bedrijven helpt om energie te besparen.

Met de verduurzaming van de Nederlandse energie-intensieve industrie is iets vreemds aan de hand, zo signaleerde Van Drimmelen onlangs in een lezing bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, dat werd opgetekend door het vaktijdschrift De Ingenieur.

Energiebelasting
Van Drimmelen: ‘Wie energie bespaart hoeft als bonus minder energiebelasting te betalen. Maar de energie-intensieve industrie betaalt die belasting nauwelijks, dus loopt ook de bonus mis’. Volgens Van Drimmelen is er in de periode tussen 1990 en 2015 nauwelijks sprake geweest van een daling van de CO2-uitstoot van de industrie. ‘Er gebeurt zo weinig: de warmte vliegt het dak uit, alle lampen blijven branden, er is hooguit optimalisatie per machine.’ Het energieakkoord heeft daarin tot nu toe geen verandering  gebracht, zegt Van Drimmelen.

Kronkel
De nadruk bij de uitvoering van het energieakkoord gaat ligt volgens Van Drimmelen vooral bij de energieopwekking. Er zit zelfs een eigenaardige kronkel in dat energieakkoord, zo heeft Van Drimmelen uitgezocht. Terwijl is afgesproken dat energiebesparing een bijdrage van 36 procent moet leveren aan de CO2-reductiedoelsteling,  gaat er hooguit 13,6 procent heen van het totale bedrag van € 106 miljard dat voor het energieakkoord beschikbaar is. ‘Investeer dus meer in energiebesparing.’

Helse klus
De industrie staat voor een helse klus om haar energievoorziening te verduurzamen. De energievraag bij  industriële processen is veelal ingericht op hoge temperaturen boven de 100 °C. Die warmte is minder gemakkelijk met duurzame bronnen te produceren dan de warmte die bijvoorbeeld nodig is om kassen of woningen in de winter op temperatuur te brengen. Daarom is het voor de industrie effectiever om te besparen op het energiegebruik.

‘Technologie is er al’
Minister Kamp signaleert in het Energierapport dat er in de energie-intensieve industrie veel moet gebeuren,  maar stelt dat het nog ontbreekt aan nieuwe technologie. Volgens Van Drimmelen klopt dat niet. Net als bij windturbines en zonnepanelen zijn energiebesparende technieken al beschikbaar. Van Drimmelen noemt diverse voorbeelden, zoals het maken van asfalt bij lagere temperaturen, adiabatisch koelen in combinatie met zonnepanelen of warmte-koudeopslag, en isolatie.

‘Subsidieer onrendabele top’
Veel van deze energiebesparende innovaties blijven nu achterwege omdat ze zichzelf nog niet snel genoeg terugverdienen. Vandaar Van Drimmelens conclusie: investeer in forse energiebesparing in de energie-intensieve industrie. Dit kan door de onrendabele top  - het verschil tussen de investering voor energiebesparing en de opbrengst -  te subsidiëren.' Dat kost een fractie van het subsidiëren van de onrendabele top van duurzame opwekking.'

Foto: Tata Steel in IJmuiden

Bron: De Ingenieur

Redactie Ensoc, 13-apr-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    13.04.2016 - 14:51 uur | P. Lomito

    Energiebelasting in rekening brengen is een optie waar geen subsidie voor nodig is en waarbij de rekening niet alweer op het bordje van consumenten wordt geschoven.