ING stopt financiering nieuwe kolencentrales

30.11.2015 | Branchenieuws | 1087 keer bekeken
ING stopt financiering nieuwe kolencentrales

ING heeft besloten om met onmiddellijke ingang wereldwijd te stoppen met de financiering van nieuwe kolencentrales en nieuwe kolenmijnen voor het opwekken van elektriciteit. ING zal ook geen nieuwe klanten financieren die meer dan 50 procent afhankelijk zijn van exploitatie van kolencentrales en kolenmijnen voor het opwekken van elektriciteit.

Dit meldt ING in een verklaring op haar website. ING werd begin deze maand nog de ‘meest klimaatschadelijke bank van Nederland’ genoemd door de Eerlijke Bankwijzer. ING volgt met haar besluit om minder of niet meer te investeren in de kolensector een trend die andere banken, verzekeraars en pensioenfondsen al hebben ingezet. De financiële instellingen willen niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar lopen in de fossiele sector steeds meer risico's. Dat melden diverse deskundigen in een uitzending van VPRO’s Tegenlicht.

Minder krediet voor kolen
Ook de huidige kredietverlening aan bedrijven die gebruik maken of gelieerd zijn aan kolen gaat ING in de toekomst terugdringen, al gaat de bank door met de financiering van bestaande klanten in de kolensector om aan contractuele verplichtingen te voldoen. ING gaat wel in gesprek met deze bedrijven om te praten over vermindering van hun CO2-uitstoot. ‘Dit past in ING’s ambitie om de blootstelling op kolencentrales terug te brengen’, zegt hoofd business ethicus Arnaud Cohen Stuart van ING in het Financiële Dagblad.

Klimaattop in Parijs
Het aangescherpte kolenbeleid van ING valt samen met de deelname van de bank aan de klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs, die vandaag van start is gegaan. Tijdens de zogenoemde COP21 wordt geprobeerd een bindend en universeel klimaatverdrag af te sluiten tussen alle landen van de wereld. Dit is volgens het Internationale Energieagentschap (IEA) een enorme uitdaging, aangezien de wereldwijde economie voor eind 2040 naar verwachting met 150% zal groeien. Om die groei van brandstof te voorzien is veel energie nodig, meldt ING.

Banken belangrijke rol
“Klimaatverandering is een ongekende uitdaging voor onze wereld, en bij de oplossing daarvan spelen ook banken een belangrijke rol”, aldus Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING. “De maatregel die we hebben aangekondigd om financiering van nieuwe kolencentrales en nieuwe kolenmijnen te stoppen is daarin een belangrijke stap. En wij blijven zoeken naar mogelijkheden om bij te dragen aan positieve verandering.” ING heeft onlangs ook het klimaatstatement ondertekend van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) .

Meer in duurzame energie
Volgens ING investeert de bank steeds meer in duurzame energie. “In onze portefeuille is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar richting financiering van duurzame energie. Zo was 43% van de energieprojecten die wij in 2014 wereldwijd hebben gefinancierd gericht op duurzame energie, waaronder wind, zon en aardwarmte. Dat is een stijging ten opzichte van 23% in 2009. Hiermee is ING een van 's werelds grootste financiers van duurzame energieprojecten.” ING geeft groene obligaties uit om geld op te halen voor duurzame projecten, waaronder in duurzame energie, groene gebouwen en energiebesparing.

Foto: ING bouwt financiering voor kolencentrales af en investeert meer in duurzame energie (foto ING)

Redactie Ensoc, 30-nov-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Jan Baars
  01.12.2015 - 11:59 uur | Jan Baars

  Een nobele gedachte zonder echte inhoud. Zolang er nog geen goede oplossing is voor de opslag van elektriciteit zullen er altijd centrales nodig zijn. Of dat nu kolen, gas of kerncentrales zijn. Daarnaast zijn de technieken bij een kolengestookte centrale in de loop der jaren sterk verbetert. Hier verder op inzetten heeft meer zin daar we met deze technieken de op komende behoefte in andere landen dan meer verantwoord kunnen laten plaatsvinden. Kijk naar de smog problemen in China. Hiermee helpen we de aarde echt.
  Aan het gebruik van grootschalige aardwarmte kleven ook gevaren, wat gebeurd er als de kern afkoelt op de lange duur.

 • Jan Roelof Hoving
  01.12.2015 - 11:17 uur | Jan Roelof Hoving

  "Zo was 43% van de energieprojecten die wij in 2014 wereldwijd hebben gefinancierd gericht op duurzame energie, waaronder wind, zon en aardwarmte."
  En waar worden die overige 57% dan in geïnvesteerd? Fossiele brandstoffen?

 • P. Lomito
  30.11.2015 - 22:09 uur | P. Lomito

  Beetje windowdressing nu er veel aandacht is voor het klimaat, dat had ING ook een jaar geleden al kunnen doen maar toen was er nog weinig media-aandacht.

  Het probleem blijft dat windmolens geen alternatief voor kolencentrales zijn, bovendien zorgen windmolens voor meer CO2-uitstoot van kolencentrales hier en elders, en zijn dan ook contraproductief.