​Industrie ongerust over verplichting energiebesparing

07.10.2016 | Branchenieuws | 1317 keer bekeken
​Industrie ongerust over verplichting energiebesparing

Minister Kamp kondigt aan dat hij verplichtende maatregelen wil treffen voor energiebesparing in de energie-intensieve industrie. Belangenbehartiger VEMW is ongerust.

Minister Kamp van Economische Zaken zet de zware industrie het mes op de keel om de beoogde energiebesparing bij grote fabrieken af te dwingen. Hij maakte woensdag bekend dat de intensieve energieverbruikers niet met de beloofde initiatieven zijn gekomen om het afgesproken doel te bereiken. Daarom zal hij verplichtende maatregelen treffen, zei de VVD-minister tijdens een debat in de Tweede Kamer, aldus het FD.

Deadline niet gehaald
De één-op-één afspraken met de energie-intensieve industrie om te komen tot een additionele energiebesparing van 9 petajoule (PJ) ‘hebben niet tot gewenste resultaat geleid’. “De deadline van 1 oktober is niet gehaald. Er zal dus een verplichting moeten komen, want het moet nu wel gebeuren”, zei Kamp in een algemeen overleg met de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Een invulling van de verplichting wordt nog uitgewerkt door de minister. Dit hangt af van de uitkomsten van de Nationale Energieverkenning 2016, dit nog deze maand oktober verschijnt.

Afspraak energieakkoord
Volgens de minister is in het energieakkoord afgesproken dat de energie-intensieve industrie 9 petajule (PJ) extra energiebesparing zou moeten realiseren. Dit is aanvullend aan de afspraken die gemaakt zijn in het kader van het MEE-convenant, waarin de overheid afspraken heeft gemaakt over energiebesparing met bedrijven die vallen onder het Europese emissiestelsel ETS.

VEMW ongerust
Belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers VEMW is ongerust over de ontstane situatie. Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Het overleg tussen VNO-NCW en minister Kamp heeft niet tot overeenstemming geleid. Hoewel VEMW niet is betrokken bij dit overleg tussen de industrie en de overheid, volgen wij de ontwikkelingen nauwlettend en zijn wij ongerust over de ontstane situatie.”

'Situatie onduidelijk'
VEMW vindt de huidige situatie onduidelijk. “Het MEE-convenant is een afspraak per sector, maar de additionele afspraak van 9 PJ moet worden ingevuld door een op een afspraken met specifieke bedrijven uit de sectoren zoals de staal- en metaalindustrie, de (petro)chemie en de papierindustrie. In het energieakkoord zijn ook afspraken gemaakt over financiële instrumenten die de extra inspanningen mogelijk moeten maken, maar onduidelijk is wat de status van die afspraken zijn.”

‘CO2-reductie leidend’
Grünfeld: “Minister Kamp kondigt nu een verplichting voor energiebesparing aan. Dat verhoudt zich slecht tot het principe en de keuze om één van de drie klimaatdoelstellingen leidend te maken. Dat is - en blijft wat ons betreft - CO2-reductie. De doelstellingen van hernieuwbare energie en energiebesparing zijn daaraan volgend. We wachten de invulling van de minister af, en zijn benieuwd naar de data en kennis die de Nationale Energieverkenning en de evaluatie van het energieakkoord opleveren. Volgens de minister worden die nog deze maand gepubliceerd.”

Foto: Tata Steel in IJmuiden (foto Rijkswaterstaat)

Redactie Ensoc, 7-okt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • P. Lomito
  11.10.2016 - 17:00 uur | P. Lomito

  Mmm, die tussenevaluatie van het Energieakkoord ben ik ook wel benieuwd naar. Vooral de kosten/baten-analyse lijkt mij erg interessant.

 • 11.10.2016 - 12:34 uur | C. van der Zanden

  @Dirkse: Jazeker, iedereen blij en zeker degenen die miljarden gaan ontvangen van de auto-industrie :-)

 • 11.10.2016 - 12:30 uur | David E. Dirkse

  @C.van der Zanden
  VW maakt prima auto's. De diesels waren volgens de specificaties zeer schoon en zuinig en in het gebruik trokken ze nog pittig op ook. Iedereen blij :-)

 • 11.10.2016 - 11:58 uur | C. van der Zanden

  @Dirkse: "Efficiency is altijd goed en de industrie doet dat vanzelf als de technologie beschikbaar komt." Klopt, kijk maar naar Volkswagen e.a.

 • bas pulle
  11.10.2016 - 10:54 uur | bas pulle

  @Dirkse: Minister Kamp is een (goede) politicus. Men neemt meerderheidsbesluiten en het nakomen daarvan bewaak je als minister. De discussie over de noodzaak van EB-maatregelen ligt al ver achter ons. (Opmerkelijk dat sommigen dat hebben gemist en na-ijlen over gepasseerde fasen.)

 • 11.10.2016 - 10:06 uur | David E. Dirkse

  Een beklemmend artikel. Ten eerste omdat de basis al niet deugt. De temperatuur op aarde fluctueert van nature, de invloed van CO2 hierop is slechts een aanname, dus geloof. Daarom was COP21 een concilie, het energie accoord een encycliek. Niemand heeft benul van het klimaat. Er zijn tientallen modellen die variëren van alarmistisch tot onbeduidend.
  Ten tweede wordt hier de klassieke fout gemaakt efficiency en bezuiniging op één hoop te gooien. Efficiency is altijd goed en de industrie doet dat vanzelf als de technologie beschikbaar komt. Bezuiniging echter is verarming, afzien van mogelijkheden. Waarom die nadruk op bezuiniging? De reden is simpel: de energie van wind en zon is duur, schaars en onbetrouwbaar. Het is dus een zwaktebod, capitulatie bij voorbaat. In de geest van vooruitgang zou het streven moeten zijn om voldoende goedkope energie op te wekken maar research is hier niet te bespeuren.
  Ten derde is de bemoeienis van politiek met bedrijfsvoering beangstigend. Die kennen we eigenlijk alleen bij het fascisme dat particulieren ondernemingen kent maar zich intensief met de productie bemoeit.
  Als laatste merk ik op dat ondanks alle retoriek er geen energietransitie plaatsvindt. Energietransitie is voorraadtransitie. Kolen, olie en gas zijn energievoorraden. Waar liggen die nieuwe voorraden? Nergens!