​‘Industrie moet meer energiebelasting betalen’

16.06.2017 | Branchenieuws | 269 keer bekeken
​‘Industrie moet meer energiebelasting betalen’

Bedrijven die veel energie gebruiken betalen nu voor de energiebelasting een lager tarief dan huishoudens. Om de energietransitie betaalbaar te houden voor iedereen moet dat veranderen.

Dat concluderen belastingadviseurs van Ernst & Young, dat in opdracht van Essent onderzoek deed naar de betaalbaarheid van de energietransitie. ‘Nederland zal de energietransitie in de komende jaren enorm moeten versnellen om haar klimaatdoelstellingen te halen. Aanpassing van de energiebelasting is een van de opties die op tafel moet liggen’, meldt Essent in een persbericht. Het energiebedrijf vroeg Ernst & Young te komen met opties voor verbetering van de energiebelasting.

Verhouding scheef
Uit het onderzoek blijkt dat de huidige opzet van de energiebelasting de energietransitie remt in plaats van stimuleert. Ernst & Young constateert dat huishoudens per kWh elektriciteit en m3 aardgas veel meer energiebelasting betalen dan het bedrijfsleven, terwijl consumenten slechts verantwoordelijk zijn voor ongeveer 15% van de CO2-uitstoot. Grootverbruikers nemen de overige 85% voor hun rekening. Ernst & Young concludeert dat de vervuiler in principe niet betaalt.

Energiearmoede
Essent-ceo Patrick Lammers vroeg voor dit onderwerp aandacht tijdens de Energeia Energy Day in Amsterdam. Hij waarschuwt voor ‘energiearmoede’, waarbij armere huishoudens hun energierekening niet meer kunnen betalen. Volgens Lammers treft dit 5 tot 8 procent van de huishoudens. ‘De energietransitie mislukt als we de kosten vooral bij de consument blijven leggen,’ zegt Lammers. Een meerderheid van zijn volgers op Twitter is het met hem eens, evenals de meeste bezoekers van het congres, die vooral afkomstig zijn uit de energiesector.

Meer belasting
Voor huishoudens in Nederland bestaat een steeds groter deel van de energierekening uit belasting, meldt Ernst & Young. Dat aandeel zal zonder wijzigingen in het energiebeleid en de energiebelasting fors toenemen, blijkt uit onderzoek van CE Delft. Nu al bestaat de energierekening voor ruim 40 procent uit energiebelasting en de opslag voor duurzame energie. Dat aandeel zal de komende jaren alleen maar stijgen, zo waarschuwt Lammers in de Telegraaf.

Bedrijven profiteren
Volgens het rapport van Ernst & Young betalen huishoudens zo 2,8 miljard euro meer aan belasting dan de maatschappelijke schade (waaronder de CO2-uitstoot) die hun energieverbruik oplevert, terwijl het bedrijfsleven €1,8 miljard te weinig zou betalen. Bedrijven profiteren doordat de tarieven lager worden naarmate hun energiegebruik stijgt. Begin dit jaar is zelfs nog een vrijstelling ingevoerd voor bepaalde sectoren in de energie-intensieve industrie om hun concurrentiepositie te beschermen.

Eerlijker verdeling
Volgens de belastingadviseurs van Ernst & Young zou het eerlijker zijn de regressieve tariefstructuur in de energiebelasting om te draaien in een progressief stelsel, waarbij grootverbruikers hogere tarieven zouden betalen. Ook stellen ze voor om elke vorm van energieverbruik te belasten en te kiezen voor een tarief op basis van de CO2-uitstoot. Daardoor zou het bedrijfsleven ook meer reden hebben om energiebesparende innovaties door te voeren en de energietransitie dus versnellen.

Reactie VEMW
Belangenbehartiger van grootverbruikers VEMW is het oneens met de conclusie van Ernst & Young. ‘Energie-intensieve bedrijven hebben operationele kosten die soms voor 30, 40 of 50 procent uit energiekosten bestaan. Die zijn al genoeg geprikkeld om energiebesparende maatregelen te nemen’, zegt Hans Grünfeld, algemeen directeur van VEMW, in de Telegraaf. Grootverbruikers in Nederland zijn vaak bedrijven die internationaal concurreren, zegt hij. Als deze bedrijven evenveel belasting gaan betalen over hun kilowattuur zullen ze vertrekken uit Nederland, zo waarschuwt Grünfeld.

Vraagtekens
Clustermanager energie Hans van der Spek van FME, branchevereniging voor de technologische industrie, stelt zijn vraagtekens bij de cijfers van Ernst & Young. ‘Uit de Nationale Energieverkenning door ECN en PBL blijkt dat de industrie verantwoordelijk is voor 40 procent van de CO2-uitstoot in Nederland, terwijl dat voor huishoudens circa 25 procent bedraagt. Dit kan ik niet rijmen met de cijfers van Ernst & Young.’ Volgens Van der Spek heeft de industrie juist geld nodig om te investeren in energiezuinige innovaties. Hij raadt aan om eerst industriële sectoren aan te pakken die tot nu toe buiten schot blijven, zoals de luchtvaart.

Rapport
Download het rapport van Ernst & Young ‘Energiebelasting 2.0: de ideale impuls voor een rechtvaardige energietransitie’.

Foto: Huishoudens betalen komende jaren steeds meer voor de energietransitie (foto Platform Participatie)

Tekst: Norbert Cuiper

Redactie Ensoc, 16-jun-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    18.06.2017 - 13:53 uur | P. Lomito

    Bang dat bedrijven naar goedkope energielanden verhuizen worden de lasten van het Energieakkoord en ongetwijfeld ook die van klimaatverdragen op de eindgebruiker afgewenteld, precies de partij die niet kon meebesluiten bij het totstandkomen van deze akkoorden. Daar staat tegenover dat deze bedrijven graag gratis geld halen bij het SDE+ loket... ze moeten dus kiezen tussen een gezond businessmodel op basis van goedkope energie of een afhankelijk businessmodel met gratis geld dat via energiebedrijven en overheid gestolen wordt van eindgebruikers.

    Als ik zou moeten gokken dan zeg ik dat die bedrijven blijven zolang het SDE+ loket geopend is en er vandoor gaan zodra duidelijk wordt dat het klimaat niet door de mens in beslissende mate beïnvloed wordt en dat die gestolen 100 miljard euro SDE+ geen ander nut heeft gehad dan het in kleine kring toeschuiven van gratis geld.