Industrie kan extra besparen op gas

01.10.2015 | Branchenieuws | 1341 keer bekeken
Industrie kan extra besparen op gas

De industrie kan haar gasverbruik beperken door extra te besparen op energie. Daartoe zijn genoeg mogelijkheden. Dat blijkt uit het oktobernummer van Ensoc Magazine.

Nederland moet afscheid nemen van kolen, maar ook van aardgas. Dat zegt Teun Bokhoven, voorzitter van de Duurzame Energiekoepel, in Ensoc Magazine. ‘Dit is een uitzonderlijke uitdaging voor ons land. Veertig procent van onze energie gaat naar warmte, en die warmte wordt nu vooral opgewekt met aardgas.’ Volgens Bokhoven vormen de aardbevingen in Groningen een extra argument om onze energievoorziening voor een groot deel duurzaam te elektrificeren en te voorzien van collectieve duurzame warmtenetten. Als Nederland op korte termijn de gaskraan wil terugdraaien zijn drastische maatregelen nodig, aldus Bokhoven.

Gas nodig voor industrie
Helemaal afscheid nemen van aardgas wordt echter lastig. Aardgas blijft komende decennia nog een belangrijke rol spelen als flexibele bron voor elektriciteit, maar ook als grondstof en brandstof voor de industrie. Dat meldt ECN-onderzoeker Jeroen de Joode in een redactionele analyse. Dat maakt het voor de industrie lastig om te verduurzamen. Volgens de Joode’s collega Ton van Dril moet de zware industrie overstappen op fundamenteel andere processen, die werken met hernieuwbare, gerecyclede of alternatieve grondstoffen, met koolstofvrije elektriciteit of warmte, of met afvang en opslag van CO2. Dat is de uitdaging voor bedrijven als Shell, Tata Steel en Dow.

Veel te halen met energiebesparing
Aardgas bevindt zich momenteel in de ‘verdomhoek’, zegt directeur sales en marketing Rein Tichelaar van gasbranderleverancier Zantingh in een interview met Ensoc. ‘Dat komt doordat zich Nederland vanwege klimaatafspraken richt op duurzame energiebronnen. Ook de aardbevingen in Groningen spelen een rol.’ Ook Tichelaar zegt dat de industrie moeilijk zonder gas kan. De sector kan volgens Tichelaar beter werken aan energiebesparing. ‘Het rendement van gasinstallaties kan verder worden verbeterd. Er is nog ruimte voor optimalisatie. Er valt met energiebesparing nog veel te halen bij de industrie. We zijn op de goede weg.’

Energiebesparing bij DSM
Het potentieel voor extra energiebesparing is de laatste jaren gegroeid. Dat zegt Ton Ruijgt, energy & facility manager bij DSM Food Specialties in Delft, in een gesprek met Ensoc. ‘We hebben al veel gedaan aan energiebesparing. Vanaf eind jaren negentig leek de bodem qua mogelijkheden bereikt, maar inmiddels zijn de technieken behoorlijk veranderd. Dat betekent dat de potentie om energie te besparen ook weer groter is geworden.’ Als voorbeelden van besparingsmethoden noemt Ruijgt het met een mechanische filmdamper versnellen van het indampproces met stoom en het terugwinnen van warmte bij een sproei-installatie.

Industriële bakkerijen
Ook industriële bakkerijen hebben diverse mogelijkheden om te besparen op hun energieverbruik. Dat blijkt uit een pilot voor de Energie Prestatie Keuring (EPK), schrijft energieadviseur Bram van As in een analyse. Hij zoomt in op de vijf belangrijkste opties voor energiebesparing, zoals het beter afstellen van de gasbranders, het isoleren van leidingen en appendages, een betere scheiding van warme en koude ruimtes om energieverliezen te beperken, het terugwinnen van restwarmte voor verwarming van gebouwen en warm tapwater, en het aanpassen van de regeling van rijskasten. Van As staat positief tegenover een vervolg op de EPK-pilot met energiebesparing als doel.

Ensoc Magazine
Bovenstaande alinea's zijn samenvattingen van artikelen uit Ensoc Magazine. Wilt u de volledige artikelen in Ensoc Magazine lezen? Gratis exemplaren worden uitgedeeld op de vakbeurs Energie 2015 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Ook kunt u een gratis proefabonnement aanvragen via
www.ensoc.nl/proefabonnement Hierbij ontvangt u de eerste twee nummers gratis.

Industrial Morning
Hoe kan de industrie energie besparen? Dat hoort u op de Industrial Morning tijdens de vakbeurs Energie op woensdag 7 oktober van 10.30 - 12.00 uur in de Brabanthallen. Meer informatie
 staat hier

Foto: cover van Ensoc Magazine, oktober 2015

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Derk Reeshofwarmte
  07.10.2015 - 07:59 uur | Derk Reeshofwarmte

  Inderdaad BESPAREN en slimmer gebruiken en laaghangend fruit als eerste plukken !
  Hopenlijk wordt nu ook minister Kamp wakker uit zijn warmtenachtmerrie die de verspilling alleen maar groter maakt met lekke netten en lek gemaakte aangesloten huizen.
  En als alles is geoptimaliseerd en de stroom groen is is er geen restwarmte meer en zit je nog jaren vast aan kolencentrales of andere fossiele bronnen om de warmtenetten aan de gang te houden...

 • P. Kersten
  06.10.2015 - 11:27 uur | P. Kersten

  Dit is een mooi aansluitend artikel op bovenstaand:
  {link verwijderd}

 • P. Lomito
  01.10.2015 - 18:36 uur | P. Lomito

  Dat roep ik al een tijdje, de meeste energieverspilling is bij de industrie te vinden, niet bij woningen. Het is dan ook onterecht dat de kosten van het Energieakkoord eenzijdig bij huishoudens wordt gelegd via een vette toeslag op de energierekening van zo'n € 1.000 per jaar vanaf 2020. Sterker, woningen voldoen al aan de gestelde eisen voor CO2-reductie door grootschalige investering in energiezuinige HR-ketels en woningisolatie, het is dan ook niet meer dan terecht dat de rekening van het Energieakkoord eenzijdig bij industrie en transport gelegd wordt.