‘Huiseigenaren zien noodzaak energiebesparing niet in’

20.10.2016 | Branchenieuws | 1010 keer bekeken
‘Huiseigenaren zien noodzaak energiebesparing niet in’

De bouwsector wil woningen energiezuiniger maken, maar moet daarvoor klanten zien mee te krijgen. ‘Veel mensen zien de noodzaak hiervan niet in’, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Tekst: Norbert Cuiper, redacteur Ensoc / F&B

‘Nederland moet nog grote stappen zetten voor de energietransitie. Maar grote stappen zijn zeldzaam, zeker zonder grote aanloop.’ Dat zei Maxime Verhagen, voormalig minister van Economische Zaken en tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland, bij de opening van de vakbeurs Energie en Ecomobiel. Volgens Verhagen zou iedereen zich druk moeten maken om de energietransitie. Al is het alleen maar vanwege de opgave om 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen energiezuiniger te maken.

Kansen
Verhagen: ‘Daar doen we als bouwsector enorm ons best voor. Juist rondom de gebouwde omgeving zijn er de laatste jaren ondanks de crisis heel veel interessante dwarsverbanden, innovaties en nieuwe samenwerkingen gestart. En die bieden veel belangrijke kansen.’ Volgens Verhagen hebben veel mensen een conservatief beeld van de bouw, terwijl de sector wel nieuwe concepten toepast op gebied van duurzame energie en energiebesparing. Verhagen noemt NOM (nul-op-de-meter), BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw).

Ontzorgen
Volgens Verhagen is het cruciaal dat de vraag vanuit bouweigenaren naar de energiezuinige concepten toeneemt. ‘We kunnen moeilijk huizen binnenvallen, de klant moet ook willen. We moeten het dus makkelijker maken voor bouweigenaren om woningen te verduurzamen. Dat betekent dat we de klant moeten ontzorgen.’ Volgens Verhagen valt er ook nog een wereld te winnen met het overtuigen van de klant. ‘Er is nog steeds meer bewustwording nodig. Veel mensen moeten nog de eerste stap zetten. Ze zien niet de noodzaak in van verduurzamen.’

Bewustwording
Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat slechts twee procent van de woningeigenaren het woord duurzaamheid in verband brengt met energiezuinig wonen. ‘Als woningbezitters naar het woord duurzaamheid gevraagd wordt dan zeggen ze: dat doen we toch al, we scheiden ons afval. Zestig procent van de woningeigenaren weet niet wat het energielabel is van de eigen woning. Op dit punt bestaat dus nog een groot verschil tussen professionals en woningeigenaren. Dat geeft aan dat we op het punt van bewustwording nog heel veel werk te verrichten hebben.’ Volgens Verhagen is vooral samenwerking tussen sectoren hard nodig.

Foto: Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Hij opende op dinsdag 4 oktober , de vakbeurs Energie en Ecomobiel in de Brabanthallen te ’s-Hertogensbosch (foto Bouwend Nederland)

Redactie Ensoc, 20-okt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Roland Hermens
  16.11.2016 - 16:49 uur | Roland Hermens

  Ook subsidie hiervoor is 20% alleen uitgevoerd door bedrijven.
  Laat huiseigenaren de keuze hebben om het zelf ook vakkundig te doen.

 • bas pulle
  25.10.2016 - 09:25 uur | bas pulle

  Als ik al die open-deuren van winkels zie, dan valt het nog wel mee met de inspanningen. Het interesseert hen weinig; eigen personeel moet maar kou lijden. De 'heilige' terugverdientijd is ongeveer nul. Vrijwillig gebeurt er weinig qua EB in dit land.

 • P. Lomito
  20.10.2016 - 16:32 uur | P. Lomito

  Oké, Bouwend Nederland, zo'n WC-eend clubje, wil de woningeigenaar dus ontzorgen... wel, één van de grootste zorgen van woningeigenaren is dat de woning onbetaalbaar wordt door stijgende woonlasten en kosten voor onderhoud. Ik zou met ook zorgen maken als iemand die geld aan mij wil verdienen wil gaan ontzorgen want ik vertrouw zulke ontzorgers niet. Zij hebben immers belang bij het verhogen van hun omzet en niet in het verlagen van mijn woonlasten.

  Neem bijvoorbeeld de ontzorgde Nul-op-meter-woningen, waarbij een bestaande energieverspillende woning in enkele maanden wordt omgebouwd tot energiezuinige, label A woning waarbij de verbouwing wordt betaald uit de verlaging van de energiekosten. Dat lijkt heel erg mooi, meer comfort bij gelijkblijvende woonlasten ofwel geen zorgen over stijgende woonlasten. Helaas wordt er niet bijverteld dat de woonlasten niet stijgen door de enorme salderingssubsidie die tot 2020 verkregen kan worden met zonnepanelen. In dat jaar wordt de bestaande salderingsregeling afgeschaft en wordt waarschijnlijk een systeem met variabele tarieven voor stroom ingesteld waartoe momenteel overal slimme meters geplaatst worden. Het komt er op neer dat je straks geen saldo meer krijgt voor je overtollige zomerstroom die je 1-op-1 kunt inwisselen voor dure fossiele winterstroom. En dat je voortaan een passende vergoeding krijgt voor je zomerstroom (nulkommaniks).

  Maar dat interesseert Bouwend Nederland niet, die zien alleen een mooie kans om de omzet te verhogen met een sprookjesverhaal dat na 2020 niet meer opgaat. Zulke ontzorging hoef ik niet.