'Huiseigenaren moeten isolatieplan krijgen'

01.03.2017 | Branchenieuws | 514 keer bekeken
'Huiseigenaren moeten isolatieplan krijgen'

Huiseigenaren moeten een isolatieplan krijgen aangeboden met duidelijke opties om energie te besparen. Het volgende kabinet moet hiervoor samenwerken met investeerders, gemeenten en netbeheerders, vindt D66.

Tweede Kamerlid van D66 Stientje van Veldhoven wil dat mensen in een comfortabel huis wonen met lage maandlasten. Dat krijgen we voor elkaar door bestaande huizen goed te isoleren. Daarom wil D66 dat mensen met een koophuis een isolatieplan krijgen aangeboden met duidelijke opties om minder energie te gebruiken. De huiseigenaar krijgt daardoor een beter huis en een lagere energierekening. Het isoleren van huizen levert bovendien banen op in de bouw.

Van Veldhoven: “In een geïsoleerd huis tocht het niet. Daardoor is het in huis comfortabeler en gaat de energierekening omlaag. Bovendien levert het op grote schaal isoleren van huizen banen op.” De verbouwing kan worden voorgefinancierd door investeerders zoals pensioenfondsen of banken. D66 wil dat het volgende kabinet aan de slag gaat door samen te werken met investeerders, gemeenten en netwerkbeheerders. Samen kunnen zij mensen met een koopwoning een isolatieplan aanbieden. D66 presenteerde het plan vandaag in Apeldoorn. Oud-fractievoorzitter van D66 Jan Terlouw was bij de presentatie aanwezig.

Comfortabel huis, groene investering
D66 wil het makkelijker maken voor mensen die hun koophuis willen isoleren. Het isolatieplan biedt duidelijke opties, zodat de huiseigenaar niet alles zelf hoeft uit te zoeken. De investering in de isolatie wordt terugbetaald door een opslag op de nieuwe lagere energierekening. De totale maandlasten zijn echter altijd lager dan de oude rekening. De investering wordt gekoppeld aan het huis en niet aan de eigenaar, zodat mensen kunnen verhuizen zonder dat zij hun lening meenemen.

Investeerders zoals pensioenfondsen doen de voorfinanciering. Van Veldhoven: “Een duurzamer, comfortabeler huis en een lagere energierekening zijn in het belang van de huiseigenaar. Doordat de investering wordt gekoppeld aan het huis in plaats van aan de eigenaar, houdt de huiseigenaar de vrijheid om te verhuizen zonder vast te zitten aan een lening die nog niet is terugverdiend. Bovendien hebben investeerders zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen hiermee een stabiele, groene investering in Nederland voor de lange termijn.”

Zoden aan de dijk
Bouwend Nederland is positief over het plan van D66: “Zorgeloze isolatie is een heel belangrijke stap om de ruim 4 miljoen Nederlandse koopwoningen helemaal energiezuinig en veel comfortabeler te maken. Dat zet echt zoden aan de dijk, voor CO2-reductie en werkgelegenheid. Met onze tienduizenden vakmensen bouwen we graag mee aan een duurzame toekomst!”

Netbeheerders Enexis en Alliander: “Energiebesparing is een belangrijke maatschappelijke opgave. Ook voor netwerkbedrijven, omdat energiebesparing bijdraagt aan een evenwichtig gebruik van onze netten. Financiering van energiebesparing via de energierekening heeft potentie, laten we dit samen uitwerken.” Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderzoekt de mogelijkheden van gebouwgebonden financiering en verwelkomt initiatieven van anderen op dit gebied.

Isolatieplan ontzorgt
De huiseigenaar wordt met het isolatieplan ontzorgd: geen gedoe met ingewikkelde procedures en regelingen maar een duidelijk aanbod. Daarbij wordt de financiering via de investeerder geregeld. “Mensen hoeven de isolatie van hun huis niet uit hun spaargeld te financieren. Omdat de investering is gekoppeld aan het huis en niet aan de huiseigenaar, hoeft men zich ook niet af te vragen of ze de investering wel terugverdienen”, aldus Van Veldhoven. “Doordat de aanpak per wijk via de gemeenten, is het bovendien goedkoper dan wanneer een individueel huis wordt geïsoleerd.”

Plan
Bekijk het isolatieplan van D66 ‘Comfortabel huis, groene investering’.

Foto: Isolatie van een spouwmuur aan de Schoutenstraat in Hoorn (foto D66 Hoorn)

Redactie Ensoc, 1-mrt-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • P. Lomito
  03.03.2017 - 13:57 uur | P. Lomito

  Op zich een sympathiek plan om woningeigenaren te helpen bij het isoleren van de woningen, de meeste (particuliere) eigenaren hebben geen flauw benul waar ze moeten beginnen, wat de kosten zijn en wat de besparingen/comfortverbeteringen zijn. Ook is financiering vaak een struikelblok bij gezinnen die maar net weten rond te komen met de maandelijkse lasten en weinig geld apart kunnen zetten voor zulke ingrijpende aanpassingen. De nu voorgestelde constructie betekent ontzorging qua financiering, planning en uitvoering, en kan wel eens een belangrijke stap zijn om de huidige woningvoorraad nu eindelijk eens fatsoenlijk te financieren.

  Toch zijn er wel enkele haken en ogen aan het plan. Allereerst komt het plan van deugpartij D66 dat klimaat- en energiebeleid op verkeerde uitgangspunten (AGW-hypothese, CO2-reductie), beleid dat heel politiek correct is maar in werkelijkheid niet deugt. Zo valt er best wat af te dingen van de verplichting dat woningeigenaren een isolatieplan aangeboden moeten krijgen. De kosten voor een deugdelijk isolatieplan, d.w.z. rekening houdend met de financiële, technische en organisatorische (on)mogelijkheden, zijn niet gering, je moet dan denken aan een bedrag in de orde van 1K per woning, voor het hele woningbestand gaat het dan om een bedrag van ca. 5-7 miljard euro, een leuk bedrag waarmee adviserend NL heel blij zal zijn maar waarmee nog geen centimeter isolatie geplaatst is.

  Veel slimmer is het om renovatiepakketten samen te stellen voor een aantal woningtypes (appartementengebouw t/m vrijstaande woning) en bouwwijze (gestapeld, gietbouw, HSB), bouwperiode (vooroorlogs, wederopbouw... t/m hedendaags) en ambitieniveau (minimaal isoleren t/m passief). Dat levert een 4D-matrix met, pak 'em beet, 200-300 verschillende pakketten. Een woningeigenaar kan dan zelf het meest aangewezen pakket uitkiezen en met enkele specifieke kenmerken van zijn woning (BVO, oppervlakte gevels/ramen/dak) een kostenraming krijgen voor de te nemen maatregelen.

  Zo loopt adviserend NL wel inkomsten mis maar het is onzinnig om 7 miljoen keer hetzelfde kunstje uit te voeren dat ook in 300 keer gedaan kan worden. Des te meer geld blijft er beschikbaar om te investeren in de maatregelen zelf.

  Verder is een nadeel van dergelijke megalomane plannen dat de normale marktwerking compleet verstoord wordt. De beschikbare bouwcapaciteit zal immers niet overnacht verdubbelen als het plan werkelijk uitgevoerd zou worden, het tekort aan bouwcapaciteit zal resulteren in onnodig hoge kosten die de woningeigenaar zal mogen ophoesten. Bovendien zitten de bouwbedrijven later met een gigantische overcapaciteit wat weer resulteert in ontslagen en faillissementen.

  Ondertussen is het ook dweilen met de kraan open want terwijl we praten over het goed isoleren van de bestaande woningvoorraad worden tot op vandaag nieuwe woningen opgeleverd die moeten voldoen aan achterhaalde isolatienormen, zo luchtlek zijn als een mandje en vaak zo slecht uitgevoerd dat zelfs de opgelegde (matige) energieprestatie niet gehaald wordt.

  Kortom, leuk plan als eerst enkele andere zaken goed op de rit gezet zijn:
  1. stoppen met het subsidiëren van stap 2 van de Trias Energetica zolang stap 1 niet volledig benut is
  2. aanpassen van bouwregelgeving en garantie op het behalen van de beoogde energieprestatie (controle op materiaalkeuze en bouwuitvoering)
  3. aanbieden van toegespitste isolatiepakketten aan woningeigenaren (initiatief blijft bij eigenaar)