​Huis energieneutraal maken wordt makkie

01.06.2017 | Branchenieuws | 493 keer bekeken
​Huis energieneutraal maken wordt makkie

Het energieneutraal maken van een bestaande woning wordt makkelijker. Onder meer dankzij een kant en klare klimaat- en energiemodule, die een warmteterugwin-unit en een luchtwaterwarmtepomp bevat.

Het apparaat rekent af met de problemen waar bouwers, woningcorporaties en woningeigenaren tegenaan lopen bij het energieneutraal maken van woningen, zoals hoge kosten, tijdsintensieve arbeid en langdurige overlast. De module wordt op de markt gebracht door Factory Zero, een bedrijf dat Jan Willem van de Groep heeft opgericht met Sjoerd Klijn Velderman, Desmond Hughes en Jasper van den Munckhof. De eerste serieuze bestelling is al binnen, meldt Cobouw op basis van een persbericht. Dura Vermeer neemt er meer dan honderd af. Ook andere bouwbedrijven tonen belangstelling.

Innovatie in bouw
Jan Willem van de Groep, bekend van de Stroomversnelling, vind dat innovatie in de bouw te langzaam gaat. Hij wil met toeleveranciers complete woning-make-overs ontwikkelen. Factory Zero ontwikkelde hiervoor een klimaat- en energiemodule, de iCEM. Het apparaat produceert warmte, geconditioneerde, gezonde lucht, en ventilatie. Het bedrijf levert er zonnepanelen bij. Om het geheel goed te laten functioneren moet de woning eerst goed worden geïsoleerd en luchtdicht worden gemaakt om te voldoen aan de eisen van de Energie Prestatie Vergoeding en het Bouwbesluit.

2-in-1 concept
De module is ontwikkeld volgens een 2-in-1 concept. Het combineert een warmte-terug-win-installatie en een luchtwaterwarmtepomp. Software zorgt voor de besturing van het systeem en de unit kan op maat worden afgewerkt. “Dit is plug and play op de bouwplaats,” zegt Van de Groep. “In de woning zelf hoeft vrijwel niets te gebeuren. Geen mensen die wekenlang, hele dagen, lopen te sjouwen met installaties. Bouwbedrijven hoeven kortweg geen complete energiesystemen meer te ontwikkelen. En intussen maar hopen dat daarmee de juiste prestaties worden geleverd.”

Geen gaten boren
Volgens Van de Groep voorkomt de module gedoe zoals het boren van gaten om leidingen aan te brengen. Hij vertelt dat Dura Vermeer oude woningen ‘inpakt’ met nieuwe daken en gevels. In die daken en gevels zitten alle leidingen en pijpen, die normaal op zolder worden geplaatst. Met de module hoeven geen gaten  in de woning worden geboord. Nadeel is dat de module ‘aardig wat geluid’ maakt, maar dat is volgens Van de Groep overkomelijk omdat de module bij bestaande bouw in de tuin staat. In de zomer staat de verwarming uit en draait de module alleen voor warm water.

Nog veel goedkoper
“Wij willen oplossingen verzinnen, waarmee iedere Oempa Loempa (uit de boekverfilming Sjakie en de Chocoladefabriek, red) nog veel goedkoper zijn woning energieneutraal kan maken”, zegt Van de Groep. Hij schat dat de iCEM meer dan vijftien procent goedkoper is dan vergelijkbare modules die op de markt zijn, zoals van LG en Samsung. Deze prijs is gebaseerd op grote aantallen, de korting is al in de prijs verwerkt, zegt Van de Groep. Hij verwacht dat de volgende energiemodule in het dak komt en denkt dat het twee tot drie jaar duurt om een compactere unit te ontwikkelen.

Foto: Renovatie van oude woningen tot nul-op-de-meter in Arnhem (foto Dura Vermeer)

Redactie Ensoc, 1-jun-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    01.06.2017 - 19:28 uur | P. Lomito

    De naam van zo'n apparaat, het ding bestaat immers al zo'n 25 jaar, is "compact-unit" en wordt dus al "eeuwen" gebruikt in passiefwoningen. Maar het is uiteraard leuk om nieuws te brengen in het land van éénoog.

    Overigens bestaat energieneutraal niet aangezien de woningen geen energie kunnen produceren als die ook werkelijk nodig is. Dat energieneutraal-leugentje duurt nog zolang de slimme meter wordt uitgerold en er op papier nog gesaldeerd, d.w.z. administratief gesaldeerd mág worden.