​Hoe kan industrie slim besparen op energie?

24.08.2016 | Beursnieuws | 772 keer bekeken
​Hoe kan industrie slim besparen op energie?

De industrie gebruikt bijna de helft van alle energie in Nederland. Hoe kan deze sector op een slimme manier aan energiebesparing doen? Deze vraag staat centraal op woensdag 5 oktober tijdens de Industrial Morning op de vakbeurs Energie 2016.

FME, de ondernemersorganisatie van de technologische industrie in Nederland, presenteert het evenement in samenwerking met onder andere ISPT, Universiteit Utrecht, Topsector Energie  en Expertisecentrum Energiebesparing. De Industrial Morning wordt voor de tweede keer georganiseerd, na een succesvolle eerste keer op de vakbeurs Energie 2015. Het is een van de evenementen waarmee de vakbeurs Energie meer bezoekers uit de industrie wil trekken. De bezoekers kunnen op de Industrial Morning inspiratie opdoen over energiebesparing.

Energieakkoord
De Nederlandse industrie is verantwoordelijk voor circa 40 procent van het nationale energieverbruik. In het energieakkoord is vastgelegd dat dit verbruik de komende jaren met tenminste 9 PetaJoule moet verminderen. Nu het er op lijkt dat dit niet gaat lukken, wil minister Kamp met name ten aanzien van het percentage duurzame energie en energiebesparing met verplichtende maatregelen komen. Met slimme energiebesparingen is er door de industrie veel winst te behalen op het gebied van CO2-reductie. Datzelfde geldt voor de verbetering van processen en productkwaliteit, waarbij een belangrijke faciliterende rol is weg gelegd voor de technologie.

Goedkoopste manier
Hans van der Spek, programmadirecteur FME: “Energiebesparing is verreweg de goedkoopste manier om de CO2-uitstoot te verminderen. Willen we onze duurzame concurrentiekracht vergroten, dan zal de Nederlandse industrie dit besparingspotentieel echt ten volle moeten gaan benutten. Recent onderzoek van FME naar knelpunten en oplossingen voor financiering van industriële energiebesparing toont bijvoorbeeld aan dat leveranciers zelf nog veel meer kunnen doen om hun klanten te helpen bij het besparen van energie.” Zo kan energiemonitoring veel besparing opleveren. Niet alleen qua CO2-uitstoot en energieverbruik, maar ook qua verbetering van processen en productkwaliteit.
 
Technologie pitches
Technologie kan hierbij helpen. Tijdens de Industrial Morning worden inspirerende pitches gehouden, waarbij ondernemers in een korte presentatie laten zien welke technologieën op het punt van doorbreken staan. Van der Spek: “Technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Smart Energy, waarbij intelligente monitoring vroegtijdig afwijkingen kan signaleren en zo vervelende uitval kan voorkomen. Al hebben we bijvoorbeeld ook een pitch met een heel concreet vraagstuk: hoe maken we een betaalbare hoge-temperatuur warmtepomp voor de industrie. Er is heel veel kennis in Nederland, dat moet meer gedeeld worden!”
 
Paneldiscussie
Naast de pitches over technologie komen diverse onderwerpen aan bod: de ondergewaardeerde rol van energiebesparing als belangrijke bron voor (goedkope) CO2-reductie (door Ernst Worrell van de Universiteit Utrecht), Financiering: van ESCO naar ‘Servetization’ (door Hans van der Spek van FME) en Smart (Industrial) Energy (door Erik Koops van Avebe). De Industrial Morning wordt afgesloten met een paneldiscussie over beleid, financiering en smart energy onderwerpen. Deelnemers aan de paneldiscussie zijn Ton Hoff (MJA convenanten), Margreet van Gastel (ECE), Peter Alderliesten (TKI Industrie & Energie) en Gert-Jan de Geus (OCI Nitrogen).
 
Programma
De Industrial Morning vindt plaats op woensdag 5 oktober van 10.30 - 12.30 uur in het Industrie Theater op Vakbeurs Energie. Het programma staat op
http://www.energievakbeurs.nl/industrial-morning/

Foto: BASF in Heerenveen heeft 33% bespaard op energiekosten door de warmtegedreven processen te optimaliseren (foto dnhk.org)

Redactie Ensoc, 25-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren