​Hoe de energietransitie te financieren?

22.09.2016 | Branchenieuws | 1204 keer bekeken
​Hoe de energietransitie te financieren?

Nederland moet volgens adviesbureau McKinsey 200 miljard investeren in duurzame energie en energiebesparing om te voldoen aan de klimaatdoelen. Maar waar moet het geld vandaan komen?

Uit het onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt dat voor een daadwerkelijke realisatie van de Nederlandse klimaatdoelstellingen vanaf 2020 nog zeker 200 miljard aan investeringen nodig is. Dat financiering – in al haar facetten – een belangrijke rol speelt bij de energietransitie blijkt ook uit programma van de vakbeurs Energie, van 4 tot en met 6 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Van ESCo’s tot subsidiëring, servitization en energiebesparing; alles komt aan bod.

Financiering van de energietransitie
Woensdag 5 oktober verzorgt Diederick Dicou, hoofd economisch beleid van De Nederlandse Bank, de dagopening van de beurs, gevolgd door een uitgebreid programma over de financiering van energietransitie. Het energieakkoord mag dan bij veel bedrijven, instellingen en overheden hoog op de agenda staan, de financiering is en blijft een groot vraagteken. Gaat Nederland dit realiseren door een poldermodel met een breed scala van allerlei financiële instrumenten zoals leningen, fondsen, subsidies, belastingmaatregelen enzovoort? Of komt er een Deltaplan voor deze mega operatie? Naast Diederik Dicou spreekt o.a. ook ir. Richard Kooloos, directeur duurzaam bankieren van ABN AMRO, over stimuleren van energiebesparing in de vastgoedsector: hoe pak je dit aan?
 
Van ESCo naar ‘Servitization’
Ook tijdens de Industrial Morning op woensdag 5 oktober komt financiering uitgebreid aan bod. FME – Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie – deed recent onderzoek naar financiële barrières bij de uitvoering van energiebesparingsprojecten binnen de industrie. Uit de praktijk blijkt dat veel projecten onnodig blijven liggen en dat zowel financiële instellingen, eindgebruikers als leveranciers van technologie en energie kunnen bijdragen om deze barrières weg te nemen. Samenwerking in de keten is daarbij noodzakelijk. Hans van der Spek - manager cluster energie, FME - geeft concrete oplossingsrichtingen in zijn presentatie Financiering: Van ESCo naar ‘Servitization’.

 
Financiële voordelen en wetgeving
Welke rol de overheid kan spelen als het gaat om het financieringsvraagstuk rond de energietransitie wordt duidelijk in de verschillende workshops die RVO.nl dagelijks verzorgt. Waarom is het energielabel financieel gezien bijvoorbeeld interessant? En waarom zijn energieprestatiecontracten een goede manier om in gebouwen energie te besparen? Dat er behoefte is aan praktische ondersteuning op dit vlak blijkt wel uit het feit dat bijna 70% van de beschikbare adviesgesprekken die RVO.nl tijdens de beurs aanbiedt reeds zijn geboekt door ondernemers en professionals die vooruit willen met energie-opwekking of –besparing.
 
Financial of full operational lease?
Op het gebied van zakelijke mobiliteit speelt financiering een belangrijke rol. Fleetwise voorziet in de behoefte van ondernemers, ZZP’ers en wagenparkbeheerders aan actuele informatie op dit gebied. Wat zijn bijvoorbeeld exact de nieuwe bijtelling categorieën die vanaf 2017 gelden? Is financial lease inderdaad de meest gunstigste leasevorm voor een wagenpark, of is full operational lease wellicht toch beter? En wat is de meest interessante financiering voor de ZZP’er die snel een auto nodig heeft? Fleetwise heeft antwoorden op al die vragen en deelt haar kennis tijdens Ecomobiel.
 
Leasen van energiebesparing
Ook op de vakbeurs Energie zijn innovatieve diensten op het gebied van financiering te vinden. Zo komt het Amsterdamse Greening Energy Lease Solutions met project-lease, een nieuw leaseconcept voor het financieren van installaties en projecten op het gebied van duurzame energieproductie, energiebesparing en energieterugwinning. Het is daarmee het eerste Nederlandse bedrijf dat zich volledig richt op het financieren van dit soort projecten voor bedrijven, instellingen en (semi-) overheidsorganisaties.

Uiteenlopende activiteiten
Tijdens  de vakbeurs Energie worden drie dagen lang doorlopend tientallen workshops, seminars, discussies en lezingen georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met zowel exposanten, als de overheid en tal van brancheorganisaties. Via de bezoekersregistratie op www.energievakbeurs.nl
is het mogelijk om direct in te schrijven voor verschillende sessies. Ook inschrijven voor een gesprek met RVO kan langs deze weg. Deelname aan de meeste onderdelen is gratis; betaalde onderdelen zijn het Windcongres 2016 en het congres Energie & ICT.
 
Programmaoverzicht
Kijk voor het programmaoverzicht op http://www.energievakbeurs.nl/Totaal-programma/

Praktisch
Vakbeurs Energie: 4, 5 en 6 oktober 2016 in de Brabanthallen in Den Bosch. Ecomobiel: 4 en 5 oktober 2016. Dagelijks van 10.00-17.00 uur. Kijk voor meer informatie en registratie op www.vakbeursenergie.nl en www.ecomobiel.nl

Foto: Windmolens tussen Lelystad en de Ketelbrug, met op de achtergrond de centrale van Nuon (foto EnergyNext.nl)

Redactie Ensoc, 22-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    22.09.2016 - 21:24 uur | P. Lomito

    Je zou een enquête kunnen houden onder de Nederlandse bevolking met de vraag welke maatregelen zij zouden willen nemen om de klimaatdoelen te halen en hoeveel geld zij daarvoor beschikbaar willen stellen.