Grootste kerstboom bespaart 40% met leds en ophangsysteem

21.12.2015 | Branchenieuws | 1246 keer bekeken
Grootste kerstboom bespaart 40% met leds en ophangsysteem

De Gerbrandytoren in IJsselstein is dit jaar voor de achttiende keer omgetoverd tot de ‘grootste kerstboom ter wereld’. Nieuw zijn de energiezuinige led-verlichting en een efficiënter ophangsysteem, waardoor een kostenreductie van 40 procent wordt gehaald.

De Gerbrandytoren, ook wel zendmast Lopik genoemd, is een zendmast in IJsselstein voor FM-radio- en televisie-uitzendingen. Met 372 meter is de toren de hoogste constructie in Nederland. De toren is goed zichtbaar vanaf de A2, de A12 en de A27. Verlicht is de mast goed te zien, bij helder weer zelfs tot 30 kilometer in de omtrek. Sinds 1992 worden in de kersttijd aan de toren extra tuien bevestigd en voorzien van lampen. Dat is in 1990 bedacht door Ton Westland en zijn broer. De toren is dan bijna de grootste kerstboom ter wereld, na de kerstboom in het Umbrische plaatsje Gubbio.

Duurzame kerstverlichting
De Gerbrandytoren is dit jaar voor het eerst versierd met duurzame kerstverlichting. Niet alleen de verlichting zelf, maar ook het ophangsysteem zijn geheel vernieuwd. De verlichting is vervangen door 120 ledlampen die energiezuiniger zijn en maximaal ongeveer 15 jaar meekunnen. Ook is een nieuw ophangsysteem aangelegd, waarmee de transport-, montage- en demontagekosten met 40 procent teruggebracht zijn. De Gerbrandytoren wordt tussen 12 december 2015 en 6 januari 2016 verlicht met led-lampen die speciaal voor de kerstboom zijn ontworpen.

Vervanging hard nodig
Tijdens het verwijderen van de verlichting begin dit jaar bleek dat zowel de kabels van het ophangsysteem als de lampen zelf aan het einde van hun leven waren gekomen. Uit veiligheidsoverwegingen kon niet langer toestemming worden gegeven dit systeem te gebruiken. Lapmiddelen, zoals vervanging van enkele lampen of reparaties, bleken niet meer mogelijk. Een groepje experts heeft zich bezig gehouden met een duurzame oplossing op maat. Die is gevonden in 120 nieuwe ledlampen met een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Nieuw ophangsysteem
Ook het ophangsysteem is gewijzigd. Er zijn vier permanente stalen ringconstructies rond de toren aangebracht op een hoogte van circa 125, 200, 265 en 325 meter. Op zogenoemde tuiblokken op de grond zijn eveneens nieuwe permanente bevestigingsconstructies gemaakt. Hierop wordt in totaal vier kilometer bevestigingskabel aangesloten en eveneens vier kilometer voedingskabel voor de lampen. Het gevolg: een veel simpeler montage terwijl de verlichting, dankzij een lichtopbrengst van circa 3000 lumen, net als vroeger tot in de verre omgeving van toren te zien is.

‘Geen gezeur meer’
Zes keer ging de kerstverlichting van de Gerbrandytoren niet door. “Er werd gezegd ‘Er is elk jaar wat met de kerstboom’. We willen nu geen gezeur meer: sinds dit bestuur drie jaar geleden aantrad zijn er stappen genomen en gaan we ook voor een duurzame toekomst: elk jaar branden de lichtjes”, aldus interim-voorzitter Roel de Vries van stichting De Grootste Kerstboom. Er zijn financiële toezeggingen gedaan door onder andere Het Roest Crollius Fonds, eigenaar van de toren Alticom, technisch partner Volker Wessels Telecom, lampenleverancier Invent design/Ampco Flashlight en Veolia. Ook Sky Radio, gemeente IJsselstein en ondernemersvereniging De Baronie dragen een steentje bij.

Donateurs
Het laatste financiële gat werd gevuld door circa 3.500 donateurs. Hiervoor riep de stichting Grootste Kerstboom een speciale sponsoractie in het leven. Bedrijven, instellingen of (groepen) individuen kunnen rechtstreeks van de leverancier van de lampen een nieuwe led-lamp kopen en schenken aan de stichting. In ruil daarvoor ontvangen donateurs een van de lampen die de afgelopen jaren in de Gerbrandy toren hing als kerstverlichting met daarop een herinneringsplaatje als collectors item, aldus stichting Grootste Kerstboom op haar website.

Foto: De Gerbrandytoren bij IJsselstein (zendmast Lopik) is versierd als kerstboom met energiezuinige led-lampen (foto Peter Vos)

Redactie Ensoc, 21-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • A. Visser
  29.12.2015 - 09:37 uur | A. Visser

  Ik sluit mij bij de andere reactie aan. Woon in de Ronde Venen en de verlichting is amper te zien, het weer moet ook nog meewerken.
  Dit verhaal klopt verder uitstekend met de praktijk van de zuinige lamp. Leuk verhaal over het milieu en verbruik, alleen komt er bar weinig puf uit.

 • Klimaconsult Lopik
  23.12.2015 - 10:25 uur | Klimaconsult Lopik

  Elk jaar vanaf mijn huisadres de toren in volle glorie te zien helaas met de nieuwe verlichting is dit nu niet meer het geval.
  Ik woon hemelsbreed 10 km bij de mast vandaan

  Conclusie de led is beduidend minder en er zijn er al 2 stuk dit kun je zien als je er in het donker langs rijdt.
  Wat mij betreft geen succes, maar weer gasontladingslampen gebruiken voortaan