'Groningers kunnen gaswinning stoppen via rechter'

27.02.2015 | Branchenieuws | 790 keer bekeken
'Groningers kunnen gaswinning stoppen via rechter'

Inwoners van Groningen kunnen de gaswinning laten stilleggen door de rechter. Dit zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit in Groningen.

Brouwer deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst van de Juridische Faculteitsvereniging aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar gaven vijf hoogleraren van de Faculteit Rechtsgeleerdheid antwoord op juridische vragen over de gaswinning in Groningen. Jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wijst uit dat burgers wel degelijk een kaart te spelen hebben voor de rechter, zegt Brouwer volgens RTV Noord. Hij wijst erop dat overheden regelmatig zijn veroordeeld als het gaat om overlast. En dit gaat over een veel groter belang: een levensbedreigende situatie, vanwege de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning. Als het misgaat, heeft minister Kamp van Economische Zaken weinig te vrezen, denkt Brouwer, maar lokale bestuurders wel, omdat die over de veiligheid in het gebied gaan. Zij kunnen zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Dat is in Italië ook gebeurd bij de aardbeving in Aquilla. 'Het liefst heb ik dat de rijksoverheid aansprakelijk gesteld kan worden, maar dat kan nog niet.'

Veiligheid ondergeschikt
Op dit moment is leveringszekerheid van aardgas belangrijker dan de veiligheid. Dat kan volgens de vijf hoogleraren niet, meldt de Groninger Krant. De Nederlandse Staat en de NAM houden geen rekening met de veiligheid van zijn inwoners. Ze schenden de wet en het voorzorgsbeginsel, zoals ook is aangetoond in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar veel gedupeerden deinzen ervoor terug om procederen tegen de Staat of het Europees Hof voor de Rechten van de mens vanwege de lange, slepende procedures en de kosten. Volgens Brouwer is het dan ook eenvoudiger om bezwaar aan te tekenen tegen de gaswinningsvergunning die verleend is door minister Kamp. Hij benadrukt de noodzaak dat mensen dit doen omdat hierdoor de gaswinning uiteindelijk kan worden stilgelegd door de rechter.

Redactie Ensoc, 27-feb-15

Foto: Volgens Groningse hoogleraar Jan Brouwer kan de rechter de gaswinning in Groningen stoppen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren