​Groene banen groeien dubbel zo snel

05.05.2017 | Branchenieuws | 654 keer bekeken
​Groene banen groeien dubbel zo snel

Het aantal vacatures voor banen in de groene sector groeide afgelopen jaar met 4 procent. Dat is twee keer zo snel als voor de gehele arbeidsmarkt. Zonne-energie zorgt voor de meeste groene banen, maar de snelste groei vindt plaats bij bio-energie.

Dit blijkt uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift, dat het vacatureaanbod onderzocht in de duurzame sector: hieronder vallen bedrijven die streven naar een milieuvriendelijk beleid. Het aantal banen bij deze bedrijven nam in 2016 gemiddeld toe met 4 procent. Ter vergelijking: de banengroei op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt was 2 procent. Dat betekent dat het aantal banen in de groene sector dubbel zo snel groeit dan voor de gehele arbeidsmarkt in Nederland.

In 2016 werden in totaal 8.760 vacatures uitgeschreven die gerelateerd waren aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie. Vooral in de energiesector is een groeiende vraag naar werknemers met kennis van verduurzaming. De snelst groeiende sub-sector is bio-energiesector: hier was de gemiddelde maandelijkse groei van het vacatureaanbod 6,7 procent. Op plek twee staat windenergie, waar het banenaanbod met gemiddeld 5,5 procent groeide. Met een groei van gemiddeld 5,3 procent per maand maakt de zonne-energiesector de top drie compleet.

Infographic-Groene-Banen_bron=Joblift.jp

Zonne-energie zorgt voor meeste banen
Het grootste deel van de groene banen is afkomstig van bedrijven in de zonne-energie: in deze sector werden 3.262 vacatures uitgeschreven. Dit is duidelijk meer dan de 1021 banen die in de windsector gecreëerd werden. Bio-energie en geothermie kunnen met respectievelijk 577 en 109 vacatures nog geen bronnen van grote werkgelegenheid genoemd worden.

Opvallend is dat bedrijven die personeel zoeken in de wind- en bio-energiesector duidelijk meer moeite hebben geschikte sollicitanten te vinden. In de zonne-energiesector staan vacatures gemiddeld vijftien dagen open, in de bio-energie ligt dat gemiddeld op 27 dagen. Bedrijven in de geothermie hadden het met gemiddeld 32 dagen nog lastiger met het vinden van geschikte krachten.

Zowel hoog- als laagopgeleiden profiteren
Hoog- en laagopgeleiden profiteerden het afgelopen jaar nagenoeg gelijk van de groei in groene banen: het aantal vacatures voor hoogopgeleiden lag met 50,8 procent nauwelijks hoger dan het aantal voor laagopgeleiden. Zo is de vraag naar elektriciens en monteurs voor zonnepanelen met 1.315 vacatures groot. De meeste vacatures (1.585) werden in Noord-Holland aangeboden, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 1.284 en 982 vacatures.   

Foto: De windsector zorgt voor meer banen in Nederland (foto Julie Ward)

Redactie Ensoc, 5-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    07.05.2017 - 21:00 uur | P. Lomito

    Vrijwel al deze banen zijn gebaseerd op een groene zeepbel die elk moment uit elkaar kan spatten. Zo zal de zonnepanelen-sectie een flinke tik krijgen als in 2020 de salderingsregeling wordt afgebouwd en duidelijk wordt dat zonnepanelen zonder salderingssubsidie niet uit kunnen. Maar ook de rest van de eco-industriële bubbel wacht een plotseling einde als blijkt dat de SDE niet gedragen kan worden door de bevolking en daarmee het verdienmodel onder de bubbel wegvalt.

    Verder verwacht ik dat de energieopwekking met biomassa geen lang leven beschoren is. Het heeft blijkbaar even tijd nodig dat iedereen beseft dat biomassa vooral schade aan NL-bossen berokkent en geen CO2-reductie geeft. Best wel vervelend voor het klimaatbeleid dat vooral op biomassa gebasseerd is. Kan zo de prullenbak in.