Goedkope zonnestroom zonder zorgen

22.04.2016 | Branchenieuws | 1526 keer bekeken
Goedkope zonnestroom zonder zorgen

De nieuwe energieleverancier vrijopnaam stelt consumenten in staat om zonnestroom af te nemen van zonneparken elders in Nederland. Hierdoor hoeven ze niet te investeren in zonnepanelen op een eigen dak. Dat bespaart ze zorgen èn geld.

Steeds meer consumenten wekken zelf hun elektriciteit op uit zonlicht. Daarvoor hebben ze zonnepanelen gekocht en laten plaatsen op het dak van hun woning. Maar sommigen deinzen terug voor de investeringskosten, of twijfelen over hoelang ze nog in hun huidige woning zullen wonen. Daardoor stellen ze de investering in zonne-energie uit. Toch is het mogelijk om zonnestroom op te wekken zonder zonnepanelen op het eigen dak. De nieuwe energieleverancier vrijopnaam heeft daar een oplossing voor bedacht.

15.000 zonnepanelen
Op dit moment beschikt vrijopnaam over zo’n 15.000 zonnepanelen in Nederland. Het gaat om 1250 zonnepanelen op een koelhuis in de Eemshaven, 400 panelen op het dak van een boer in het Leudal tussen Roermond en Venlo, duizend panelen op het dak van een plantenkwekerij in Someren, en twee zonneparken. Het ene zonnepark in Bleiswijk biedt 4000 zonnepanelen aan, en het andere zonnepark wordt gerealiseerd in het dorp Zeijen, in de gemeente Assen. Daar komen 2.200 panelen op een gesloten stortplaats beschikbaar.

Paneelopnaam
Consumenten kunnen zonnestroom afnemen door eigenaar te worden van een of meerdere zonnepanelen van vrijopnaam. De energieleverancier noemt dit ‘paneelopnaam’. Consumenten betalen dan 180 euro per zonnepaneel. Vrijopnaam lokt klanten met een actie: consumenten die zich aanmelden als klant bij vrijopnaam krijgen één zonnepaneel gratis. Ze kunnen zoveel zonnepanelen kopen als ze nodig hebben. Als ze ervan afwillen kunnen klanten elk moment opzeggen. Vrijopnaam koopt dan de panelen terug.

Gegarandeerde opbrengst
Vrijopnaam garandeert een minimale opbrengst per jaar per paneel. Een doorsnee huishouden heeft zo’n veertien zonnepanelen nodig om geheel zelfvoorzienend te zijn. De energieleverancier investeert via haar coöperatie het volledige aankoopbedrag van een paneel in de aanleg van nieuwe zonneparken in Nederland.  ‘Met de zonnepanelen op afstand bieden we een nieuwe, financieel aantrekkelijke en eerlijke manier om bij te dragen aan de versnelling van de verduurzaming van energiewinning in Nederland,’ melden oprichters van vrijopnaam. Dat zijn Marc Kluytmans, Casper Hengst en Bas Wijnen.

Flexibele zonnestroom
Bas Wijnen, directeur van vrijopnaam: “Waarom zou je stroom kopen als je het zelf kunt opwekken? Wij leveren de opgewekte energie thuis af, zonder de winstmarge die traditionele partijen inhouden. Onze zonnepanelen vergen een beperkte investering vooraf en brengen de energierekening verder omlaag. Dat de zonnepanelen niet gekoppeld zijn aan je woning is voor veel consumenten een belangrijk voordeel; het houdt je flexibel bij verhuizingen, je kan ook meedoen als je geen eigen huis bezit of als je zonnepanelen op je dak niet mooi vindt.”
 
Vastrecht
De meeste energieleveranciers brengen de vaste leveringskosten in rekening en zetten een marge op het energieverbruik. ‘Op deze manier maken ze dubbel winst. Ze hebben er baat bij om zoveel mogelijk stroom te verkopen. Dat is niet wat wij willen,’ zeggen de oprichters van vrijopnaam. Klanten ontvangen zelf de winst van de opbrengst van hun panelen, gemiddeld zo’n  5 procent op hun investering. Het enige dat klanten betalen zijn de vaste leveringskosten, voorheen vastrecht genoemd. Deze kosten betalen consumenten ook aan hun huidige energieleverancier. Dat komt neer op 6,25 euro per maand, zowel voor stroom als voor gas. ‘Dit kan je zien als abonnementskosten,’ aldus vrijopnaam.

Foto: De zonnepanelen op het dak van een boer in Leudal. Een deel van de panelen is beschikbaar voor consumenten via energieleverancier vrijopnaam (foto leudal.nl)

Redactie Ensoc, 22-apr-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • marc kluytmans
  27.04.2016 - 09:08 uur | marc kluytmans

  Beste P. Lomito,
  De fiscale behandeling van salderen achter de meter is inderdaad nog steeds anders dan salderen op afstand. Wij vinden dit ook niet eerlijk. Alleen met panelen op je eigen dak mag je de energiebelasting en ODE ook wegstrepen. Om zelf opwekken toch voor iedereen financieel interessant te maken hebben we de prijs van een paneelopnaam zo laag gehouden dat je ondanks dit fiscale nadeel toch een eerlijk rendement kunt maken van 5% bij de huidige energieprijzen. Zo wordt zelf opwekken voor iedereen haalbaar.
  Met vriendelijke groet,
  klantteam vrijopnaam,
  Marc Kluytmans

 • sjoerd nienhuys
  26.04.2016 - 13:32 uur | sjoerd nienhuys

  Het lijkt mij nuttig dat er een paar rekenvoorbeelden worden gegeven van een gemiddeld huishouden dat via de vrijopnaam methode meer energie opwekt dan dat deze over het jaar zelf gebruikt. Ook een voorbeeld van na het wijzigen van de salderingsregeling zoals wordt voorgesteld door de energie maatschappijen.

 • P. Lomito
  24.04.2016 - 13:12 uur | P. Lomito

  Klinkt allemaal erg aantrekkelijk maar er wordt met geen woord gesproken over het verschil in prijs tussen een zelfopgewekte en direct verbruikte kWh met zonnepanelen op eigen dak en de vrijopnaamstroom: energiebelasting en BTW !