'Goedkope energielabels voor woningen verdacht'

10.02.2015 | Branchenieuws | 9901 keer bekeken
'Goedkope energielabels voor woningen verdacht'

Woningeigenaren moeten hun voorlopig energielabel definitief maken als ze hun woning verkopen of verhuren. Sommige erkend deskundigen vragen erg weinig geld voor het controleren van een energielabel voor woningen. Dat kunnen oplichters zijn, melden enkele energieadviseurs.

Consumenten kunnen hun voorlopig energielabel definitief maken door gegevens in te vullen op de website Energielabelvoorwoningen.nl en dit te laten controleren door erkend deskundigen. Ze kunnen de erkend deskundige kiezen op basis van een profieltekst op de website. Maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat zich bezig houdt met de uitvoering, heeft geconstateerd dat er ongewenste tariefstellingen van erkend deskundigen op de website staan, die in strijd zijn met de overeenkomst die ze hebben getekend met RVO. Uit een steekproef van profielteksten op de website blijkt dat erkend deskundigen diverse tarieven en voorwaarden hanteren. RVO heeft daarop een richtlijn opgesteld over wat wel en wat niet is toegestaan met tariefstellingen. Deze richtlijn is als waarschuwing gestuurd naar erkend deskundigen. Dit moet voorkomen dat consumenten een energielabel krijgen dat onbetrouwbaar zou zijn.

'Ordinaire oplichters'
Hoe ervaren erkend deskundigen de tariefstellingen van sommige collega's? Hugo Breuers, bestuurslid AvEPA en mede-eigenaar van ingenieursbureau Breuers & Cobelens, dat gespecialiseerd is in het labelen van woningen: 'Het is een harde en vervelende concurrentiestrijd die helaas alleen om prijs draait. Ondanks dat ik die strijd ook niet prettig vind, spelen we hem wel volgens de regels. Diverse collega's helaas niet. Dit zijn in mijn ogen soms ordinaire oplichters. Ik zal geen namen noemen. Sommige leden waren leden van FedEC of AvEPA. Beide organisaties spreken hun leden direct aan, die vervolgens snel hun leven beteren. Ik heb goede ervaringen met zowel de AvEPA als de FedEC. Inmiddels ken ik ook een geval klantmisleider die zegt lid te zijn van een branchevereniging, maar geen lid is. Deze misleider kan helaas niet door de brancheorganisaties worden aangesproken.'

'Melden bij ACM'
Erkend deskundige Casper Bouwman stond op het punt om over de tariefstellingen melding te doen bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bouwman: 'De website vermeldde de eerste dagen 20 euro als prijs, vervolgens enkele tientjes. Op Rijksoverheid.nl vindt de overheid een prijs onder de 10 euro wel prettig. Prijsdifferentiatie op basis van meer of minder werk of tijd voor een registratie mag niet. Maar ik vraag mij af of de overheid dit wel mag beïnvloeden.' Inmiddels ziet Bouwman af van de melding bij ACM omdat RVO de gedragslijn aan de deskundigen heeft verstuurd. Daarin heeft RVO haar invloed op de tarieven al behoorlijk afgezwakt, meldt Bouwman. Hij adviseert erkend deskundigen 'die hun dienst voor bijna 0 euro aanbieden eens na te denken over welke gevolgen dat heeft voor de gehele markt, in plaats van puur solistisch naar hun eigen gewin te kijken'. 'Het lijkt me beter om minder opdrachten te accepteren met een hogere vergoeding per opdracht, dan vele opdrachten met nauwelijks opbrengsten,' aldus Bouwman.

Ervaring consumenten
Maar liefst 66 procent van de consumenten vindt het definitief maken van het voorlopige energielabel lastig, zo blijkt uit een enquête van consumentenprogramma Radar onder 33.000 consumenten. Zo worden niet alle eigenaren van huizen herkend in het systeem, of beschikken consumenten niet over alle gegevens die gevraagd worden. Ook over de voorlopige energielabels zijn consumenten niet tevreden: ruim een derde geeft aan dat het label niet klopt en moet worden aangepast. En het aanpassen levert veel onduidelijkheid op. Bijna de helft van de ondervraagde consumenten geeft het systeem het predikaat 'slecht' of 'zeer slecht'. Zo vindt meer dan de helft het onduidelijk wat de extern deskundige doet met de gegevens bij het aanvragen van een definitief energielabel. Deskundigen beoordelen het energielabel van een afstand en komen niet bij je thuis. Vorige week lieten enkele erkend deskundigen zich ook al negatief uit over de website.

Fouten in energielabel
Beroepsvereniging van energieadviseurs FedEC ziet dat er met het huidige systeem fouten in het energielabel kunnen ontstaan. 'De consument moet gegevens zelf invullen. Dat kan verkeerd gaan, zoals bij de keuze voor een HR-ketel of VR-ketel,' zei FedEC-voorzitter Isabelle Sternheim gisteravond in de uitzending van Radar. Ook kunnen fouten ontstaan doordat erkend deskundigen zonder energie-achtergrond worden toegelaten om de labels te controleren. 'Dat vinden we een slechte zaak,' zegt Sternheim. Ze ziet diverse prijsverlagingen voor energielabels. Dat komt volgens haar omdat naast energieadviseurs ook makelaars als erkend deskundige kunnen optreden. Dat kan ook belangenverstrengeling in de hand werken, aldus Sternheim. Volgens haar moet het systeem transparanter worden gemaakt zodat consumenten een betere keuze kunnen maken voor een erkend deskundige.

Redactie Ensoc, 9-feb-15

Foto: Voor verkoop of verhuur van woningen het voorlopige energielabel definitief worden gemaakt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (12)

Reageren
 • Harry Klunne
  22.11.2015 - 15:21 uur | Harry Klunne

  Er moet een vaste prijs komen en differentiatie, het ene label controleren kost meer tijd dan het andere.
  Bijvoorbeeld alleen afmelden, geen wijzigingen € 19,00.
  Per gewijzigd item € 10,00

 • Rob B
  14.09.2015 - 18:48 uur | Rob B

  Is krinkel klare onzin die labels waar bemoeien ze zich mee word gewoon weer wat baantjes ge maakt en wij maar moeten betalen.
  verplicht nog wel wat een onzin energie besparen dat doe je zelf door er goed mee om te gaan

 • Geert Boesveld
  11.02.2015 - 11:27 uur | Geert Boesveld

  Te veel onduidelijkheden WIE BEDENKT deze WIJSHEDEN ?

 • Gerrit Knopper
  11.02.2015 - 10:19 uur | Gerrit Knopper

  11.02.2015 - 08:36 uur | Peter Tol
  Reactie op dhr. Knopper.
  Het persoonlijk verbruik heeft totaal niks te maken met de waarde van het energielabel.
  Het label zegt iets over de gemiddelde prestaties van de woning zelf, u geeft al aan dat u alleen woont, maar als er een groot gezin in uw woning zou wonen dat zijn de uitgaven aan energie misschien wel 2 of 3 keer zo hoog zijn, dan krijg je ook geen slechter label van.

  Beste Peter Tol,

  Zoals u aangeeft is geeft de energielabel de energie prestaties van het huis aan. Doel van de energielabel is om de eigenaar bewust te maken van zijn energie verbruik en voor de koper een indicatie te geven hoe energie zuinig een object is.

  Een energie label heeft enkel nu indien men enkel kijkt naar de energiebesparende maatregelen ten aanzien van verwarmen van het hele huis.
  Men zou dus enkel moeten kijken hoe wordt er verwarmt en hoe veel er daarbij verspilt cq bespaard wordt door energiezuinige maatregelen.

  Daarbij heeft het geen nut om te kijken naar het aantal personen die in een object wonen omdat het persoonlijk verbruik weinig te maken heeft met de energiebesparende maatregelen die in het huis zitten. Of je nu het hele huis verwarmt voor 1 persoon of 5 personen. Het energie verbruik zal zelfs moeten afnemen omdat elke persoon op zichzelf het huis ook verwarmt. Wij zijn namelijk 37 graden wat gelijk staat aan een kacheltje van ongeveer 700watt.

  Wel zal er energie verbruikt worden bij de bereiding van sanitair water en eventueel koken op gas, maar daarbij is het belangrijker te weten of dit op een zo energie zuinige manier gebeurt want dat bepaald de energie prestatie van het huis en dat is waar een energielabel voor staat. De energie behoefte van een persoon heeft niets te maken met de energie prestatie van een huis. Dat staat er helemaal los van. Het is een persoonlijke keuze om 1x per week te douchen of 5x per dag. Het verbruik voor warmwater bereiding zal toenemen maar zegt nogsteeds niets over de prestaties van de warmwater bereiding. Het is een persoonlijke keuze om in de winter het huis op 25 graden te stoken of 18 graden, te verwarmen met alle ramen open of alle ramen gesloten. Het verbruik zal dien overeenkomst hoog of heel laag zijn maar zegt nog steeds niets over de energie prestaties van een huis.

  Het heeft weinig nut om bij de bepaling van een energieprestatie het persoonlijk verbruik in te calculeren. Stel ik heb overal LED verlichting, Warmtepomp droger, A+++ wasmachine en koel/diepvriescombinatie. Dit zijn geen onderdelen van het huis. Als ik ga verhuizen neem ik deze spullen mee.


  De Energielabel heeft dus meer betrekking op het verwarmen van het huis en hoe het huis met deze toegevoegde energie omgaat. Hoe lang houdt het huis deze toegevoegde energie vast, dat bepaald te energieprestaties van een huis.

  Toen ik mijn huis betrok was het jaarverbruik met normale 2200m3 bij gebruik van 2 etages, nachtverlaging en verlaging bij afwezigheid. Nu is mijn verbruik 500m3 bij verwarming van 3 etages en 24 uur constant dezelfde temperatuur. De energierekening kan hier wel degelijk mee in de berekening genomen worden om je energielabel te bepalen.

  De verlaging van 1700m3 zal echt niet het resultaat zijn van de grote van een gezin. De verlaging met 77% van het energieverbruik is het resultaat van investeringen in energiebesparende maatregelen die onlosmakelijk met het huis verbonden zijn en blijft ook nadat het huis verkocht wordt. Het gaat dan over de isolatie om de energie die in het huis gestopt is om het huis te verwarmen zo lang mogelijk vast te houden. Denk daarbij aan spouwmuur isolatie, schil isolatie van de buiten muren van buiten of van binnen, dak en vloer isolatie, HR++ of HR +++ glas. Maar het gaat ook om efficient gebruik van de energie die je verbruikt. Hoe groot is het rendement die je haalt uit 1 KWh of m3 gas voor het verwarmen van je huis. Denk hierbij aan HR(e) ketel of warmtepomp installatie. De toepassing van zonnepanelen en zonnecollectoren. Dit zijn allen maatregelen waarbij de energieprestatie van je huis omhoog gaat de grote van het gezin en het persoonlijk verbruik van ieders gezinslid valt buiten de beoordeling van een energielabel.

  Wat wel een hele duidelijke en goede indicator is is de jaarafrekening van het energiebedrijf bij gelijke gezinsamenstelling over een langere periode. In mijn geval als 1 persoonshuishouding is het heel duidelijk als je in 25 jaar je gas verbruik met 77% verlaagd van 2200 m3 naar minder dan 500m3

  Vandaar mijn opmerking. Waarom krijg ik energielabel G. Dit past bij een hoekhuis uit 1925 zonder besparende maatregelen anno 2015. Maar aan de energierekening kun je zien dat er weldegelijk energiebesparende maatregelen zijn genomen. Dus die voorlopige energielabel is in mijn geval een wassen neus. Men heeft enkel naar het bouwjaar en type huis gekeken en verders niks. En nu moet ik met allerlei bewijs komen en rekeningen van meer dan 20 jaar terug dat ik bepaalde voorzieningen heb geïnstalleerd en ik moet er nog flink voor betalen ook. Dat is mijn probleem met de hele gang van zaken omtrent een energielabel.

 • Peter Tol
  11.02.2015 - 08:36 uur | Peter Tol

  Reactie op dhr. Knopper.
  Het persoonlijk verbruik heeft totaal niks te maken met de waarde van het energielabel.
  Het label zegt iets over de gemiddelde prestaties van de woning zelf, u geeft al aan dat u alleen woont, maar als er een groot gezin in uw woning zou wonen dat zijn de uitgaven aan energie misschien wel 2 of 3 keer zo hoog zijn, dan krijg je ook geen slechter label van.

 • ben gielen
  10.02.2015 - 20:50 uur | ben gielen

  De eerste ervaring met het definitieve label is bij ons binnen.
  Mijn broer kreeg een voorlopig energielabel-C. Aangezien hij het laatste jaar ongeveer 50.000 euro geïnvesteerd heeft in isolatie maaregelen, heb ik voor hem een definitief label aangevraagd.
  De vragen bij het definitief maken van de label werden netjes ingevuld en de gevraagde bewijzen (rekeningen en duidelijke beschrijvingen van de gebruikte materialen) werden aan de deskundige toegezonden.
  Twee dagen later een bericht dat de aanvraag afgekeurd was. Na telefonisch contact met de deskundige, werd binnen een uur de label alsnog goedgekeurd - echter ook bij een investering van meer als 50.000 euro bleef het een C-label.

  Voor de duidelijkheid hier de uitgevoerde isolatie maatregelen:
  1. complete dak vernieuwing met meer dan op dit moment vereiste isolatie dikte
  2. nieuwe kozijnen met HR++ glas
  3. complete spouwmuur isolatie door erkend bedrijf

  Ik kan mij niet voorstellen dat de deskundige deze zaak serieus bekeken heeft, of ben ik zo ondeskundig?

  MvG Ben

 • Harrie Remmers
  10.02.2015 - 15:37 uur | Harrie Remmers

  Wat is dan volgens u een normaal tarief? Bovendien: welke eisen worden gesteld aan ervaring en opleiding van adviseurs.
  Ikzelf heb 35 jaar gewerkt in het ontwerpen en (laten) bouwen van energie-systemen in utiliteit en industrie en heb daar helaas vele ondeskundige adviseurs ontmoet; gelukkig ook vele wel deskundige vakgenoten. Wie beoordeelt welke "adviseur" bekwaam is?

 • N van Looveren
  10.02.2015 - 14:00 uur | N van Looveren

  Dit energielabel stelt niks voor, het is puur een politiek verhaal, heeft dus niets met de werkelijke bouwfysica te maken.
  Hier worden dus bewust de huiseigenaren misleid met de gedachte en verwachting dat ze hiermee zicht krijgen op
  de kwaliteit van hun woning wat betreft energie verbruik. De overheid dwingt nu de deskundige voor niets hun deskundigheid
  te grabbel te gooien. Waar blijft nu het advies waarmee een bewoner/eigenaar daadwerkelijk zou kunnen besparen op verbruik van electra en gas en dus kosten, voorheen was dit het epa maatwerk advies onder toezicht van een onafhankelijke organisatie, zonder bemoeienis van de overheid en politiek, met een realistische tarief stelling en geen afgedwongen vechtersprijs.

 • Gerrit Knopper
  10.02.2015 - 11:00 uur | Gerrit Knopper

  Ik snap niet hoe ze aan de voorlopige energielabel komen. Het kan toch veel makkelijker. Naast huistype, bouwjaar kun je toch ook de energie rekening erbij halen? Mijn huis is van 1925. Hoekhuis. Ben alleenstaand. Ik krijg energielabel G? De jaarafrekening van energie rekening is over de laatste 3 jaar flink gedaald 800m3 700m3 en nu 500m3. Dat is niet bepaald een huis met een energielabel G?

  Het is gewoon natte vingerwerk geweest en dit energielabel is niets meer dan een wet van een regelneef. Bovendien brengt het extra (onnodige) kosten met zich mee.

  Verzin eens wat leukers.

 • Ab de Groot
  10.02.2015 - 10:55 uur | Ab de Groot

  Wat wordt aangehaald met betrekking tot de prijsstelling is juist. Van een bevriende makelaar hoorde ik dat er labels voor 3 Euro worden gemaakt
  Dus de keuze was gauw gemaakt, maar dat kan natuurlijk niet, bij een goede bestudering van de toegestuurde info kost dit al gauw minimaal 30 tot 40 minuten ( gemiddelde).
  Wat echter een vervelend item is , is dat wanneer er een prijs wordt genoemd die hoog in de rangorde staat, je automatisch ook
  achter in de lijst staat van adviseur.
  wat ikzelf heb geconstateerd bij een € 0 notatie kom je als eerste in het zicht.
  Ik heb in eerste instantie € 40 per gebeurtenis aangegeven maar dit gewijzigd naar €0 om te ervaren of dit ook dat geeft ik verwacht.

  Met vriendelijke groet

  Ab de Groot

 • Jan Diepens
  10.02.2015 - 10:52 uur | Jan Diepens

  Het hele energielabel gebeuren voor gebouwde omgeving is zeer slecht opgezet. Ook bij de zogenaamde energieadviseurs heb ik grote vraagtekens. Zijn zij voldoende bouwfysische en installatie technisch onderlegd? Ik betwijfel het.

 • T Peters
  10.02.2015 - 10:21 uur | T Peters

  Mij komen alleen maar vragen op:
  Is wel duidelijk wie een certificaat mag afgeven en wie niet?
  Welke opleiding-cursus hebben zij mogen genieten en staat dat zichtbaar bij de keuzes?
  On-line goedkeuring stelt ook weinig voor: Zijn de bewijsmaterialen echt van de betreffende woning?
  Welke arbeid moet er worden verricht door de zgn. deskundigen?
  Dat kan nooit veel zijn, dus hoeft het niet meer te kosten dan 50 Euro!!
  Kunnen definitieve certificaten alsnog worden ingetrokken?
  enz. enz..