‘Gemeente kan meer doen voor zonnewarmte’

08.06.2015 | Branchenieuws | 1334 keer bekeken
‘Gemeente kan meer doen voor zonnewarmte’

Steeds meer gemeenten hebben goede plannen om de opwek van zonnestroom te stimuleren. Dat blijkt uit de inzendingen voor de titel Solar City, die dit jaar naar Utrecht gaat. Zonnewarmte kan daarentegen bij de meeste gemeenten nog wel een zetje gebruiken.

Nederlandse gemeenten en steden die volop zonne-energiesystemen toepassen en het gebruik van zonne-energie stimuleren maakten ook dit jaar kans op verkiezing tot Solar City 2015. De verkiezing werd georganiseerd in het kader van de promotiecampagne Solar Days. Tijdens het Nationaal Solar Evenement afgelopen vrijdag 5 juni werd de winnaar bekend gemaakt. Aan de verkiezing kon worden deelgenomen door alle Nederlandse gemeenten. De jury koos gemeente Utrecht unaniem als beste zonne-energiegemeente van Nederland. Utrecht verdient daarmee de titel Solar City 2015. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Klimaatverbond, Holland Solar, RVO Nederland, Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), Stichting Monitoring Zonnestroom en Solar Magazine.

Utrecht winnaar
Gemeente Utrecht is al jaren koploper op het gebied van gemeentelijk energiebeleid. Het beleid van de gemeente voor zonne-energie is consistent en gericht op de lange termijn. Dit is volgens de jury belangrijk voor een succesvolle ontwikkeling van een duurzame gemeente. De gemeente heeft een hoge ambitie voor verduurzaming en in het bijzonder voor de toepassing van zonne-energie, en is in staat om deze ambitie te vertalen in resultaten. Binnen de gemeente Utrecht zijn over een breed scala opvallend veel projecten gestart en gerealiseerd. Dit is door praktische ruimtebeperkingen in een grote stad niet altijd eenvoudig. Daarom is de jury zeer positief over de wijze waarop de gemeente actief zoekt naar haalbare oplossingen. Een andere belangrijke succesfactor is de betrokkenheid van bewonersgroepen en lokale organisaties in de ontwikkeling van projecten.

Zonnewarmte
Ondanks de hoge waardering voor de gemeente Utrecht meent de jury meent dat op het gebied van zonnewarmte een verbetering mogelijk is. Er is een actiever beleid voor zonnewarmte nodig. Dit geldt ook voor de meeste gemeenten. De jury constateert dat de toepassing van zonnewarmte nog onvoldoende is opgenomen in het beleid van de meeste gemeenten. Positieve uitzondering daarop vormt gemeente Wageningen, die wel zonnewarmte in haar ambitie heeft opgenomen en een van de drie genomineerden gemeenten was. De juryleden benadrukken dat zonnewarmte belangrijk is om een duurzame leefomgeving te creëren; een opmerking die aansluit bij het energieakkoord, de 186 PJ overig hernieuwbare energie en de Warmtevisie van het ministerie van Economische Zaken.

Gemeenten als regisseur
Gemeenten spelen een belangrijke regisserende rol om de groeiende toepassing van zonne-energie op een goede manier te begeleiden, meldt de jury. ‘Uit de inzendingen van dit jaar blijkt dat er steeds meer gemeenten zijn met veel en goede plannen voor de uitvoering van maatregelen en projecten ter stimulering van zonne-energie. Een groot aantal van deze projecten zal worden gerealiseerd in 2015 en 2016.’ De jury vindt het opvallend dat er zich onder de hoogste beoordelingen veel studentensteden vallen. Ze roept alle gemeenten op om actief de kennis van hogescholen en universiteiten te betrekken in de ontwikkeling van beleid en in projecten. Gemeenten zonder deze kennisinstellingen raadt de jury aan om samen te werken met bedrijfsleven en belangenorganisaties uit hun gemeenschap. Zij kunnen daarmee ook een doeltreffend beleid ontwikkelen.

Zonne-energie bij gebouwen
De jury vraagt aan de gemeenten om meer aandacht te geven aan het stimuleren van de esthetische integratie van zowel zonnestroom als zonnewarmte bij gebouwen. ‘Met de doorzettende sterke groei van de toepassing van zonne-energiesystemen, en met oog op de kwantitatieve doelstellingen uit het energieakkoord, is het van groot belang dat zonne-energie esthetisch aantrekkelijk blijft.’ Het valt de jury op dat in succesvolle gemeenten voortrekkers vaak bestaan uit een relatief kleine groep mensen. Deze individuen zijn van groot belang voor de uitwerking van gemeentelijke doelstellingen tot realisaties. Naast de gemeenten verdienen ook deze voortrekkers lof. De jury hoopt dat deze groep, en daarmee het aantal succesvolle gemeenten, de komende jaren sterk zal groeien.

Foto: Zonnepanelen op overkappingen van perrons op het Centraal Station in Utrecht (foto Flickr / E. Dronkert)

Redactie Ensoc, 8-jun-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • P. Lomito
  11.06.2015 - 09:10 uur | P. Lomito

  @ Tony Schoen, alles duurzaam opwekken is voorlopig niet aan de orde. We mogen in onze handen knijpen als we in 2050 slechts 25% van ons TOTALE energieverbruik (landbouw, industrie, transport, gebouwen en conversie) duurzaam weten op te wekken. Tot dan en nog vele decennia daarna zullen we grotendeels afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Er is dan ook geen reden om energiebesparing weg te wuiven met het idee dat duurzame energie in overvloed aanwezig is. Bovendien geeft ook duurzame opwekking milieubelasting, gebruik van kostbare en schaarse metalen en zelfs vervuiling van bodem, lucht en oppervlaktewater.

  De snelste weg naar 100% duurzaamheid begint bij nu eerst vol in te zetten op energiebesparing omdat dit de meest efficiënte manier is om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Energietransitie kost echter enorm veel geld en aangezien we dat NIET in overvloed hebben zijn we beter af door eerst die maatregelen te kiezen die per geïnvesteerde euro de meeste besparing geven op ons energieverbruik. De huidige investeringen in windmolens e.d. komen dan ook te vroeg, zijn minder efficiënt dan energiebesparing. Ook dat is verspilling!

 • Tony Schoen
  10.06.2015 - 10:25 uur | Tony Schoen

  Als ze alles duurzaam opwekken mogen ze van mij verspillen wat ze willen. Er is energie in overvloed.

 • P. Lomito
  09.06.2015 - 11:31 uur | P. Lomito

  Er zou geen Solar City 2015 moeten zijn maar een Low Energy City 2015 waarbij de stad die de grootste energiebesparing per inwoner heeft bereikt de winnaar wordt. Nu kan een stad haar stijgende energieverbruik afdekken met duurzame opwekking zodat slechts de verspilling verduurzaamd wordt. Daarbij wordt een flink beslag gelegd op beschikbare middelen voor de aanschaf van zogenaamd duurzame maar ook onrendabele technieken terwijl het fossiele brandstofverbruik onveranderd hoog blijft.

 • Tony Schoen
  09.06.2015 - 10:51 uur | Tony Schoen

  Precies. Wat wil de jury dan dat gemeenten gaan doen? Acties richting grote warmteverbruikers opzetten? Zet dat veel (energie)zoden aan de dijk? Of gaat het om een handjevol partijen in de gemeente?

 • P. Lomito
  09.06.2015 - 09:37 uur | P. Lomito

  De toepassing van zonneboilers is vrij beperkt tot accommodaties waar veel warm water gebruikt wordt, zoals hotels/campings, sport/fitness en sauna's. Voor huishoudelijk gebruik is de zonneboiler minder geschikt door de relatief hoge investeringskosten tegen de lage besparing op gas/stroom. Alleen zeer grote huishoudens met 6 of meer bewoners hebben werkelijk baat bij een zonneboiler, het gemiddelde huishouden bestaat echter uit 2,2 bewoners en dit gemiddelde daalt nog altijd. Met een waterbesparende douchekop (5 liter per minuut in plaats van 10-15 liter per minuut) kan ongeveer een gelijke besparing gehaald worden maar dan tegen een fractie van de kosten (10 euro in plaats van 2.000), veel minder milieubelastend materiaalgebruik (staal/koper) en zonder het gebruik van hulpstroom voor de pomp en regeling.

  Gemeenten zouden die waterbesparende douchekop kunnen aanbieden aan alle huishoudens, eventueel met een kortingsbon.

 • Tony Schoen
  09.06.2015 - 09:35 uur | Tony Schoen

  Ik vraag me af wat en hoe gemeentes met zonnewarmte aan de slag moeten gaan. De klassieke zonneboiler is vrijwel niet rendabel te krijgen, tenzij je een groot gezin hebt. Welke andere opties zijn er? Is het niet rendabeler om zonne-energie in biomassa om te zetten en die te verstoken om het warm te krijgen?