Geeft EU toe aan kolenlobby?

19.01.2015 | Branchenieuws | 843 keer bekeken
Geeft EU toe aan kolenlobby?

De Europese Unie overweegt om Europese producenten van apparatuur voor kolencentrales financieel te steunen om hun producten te exporteren. Dat blijkt uit een discussiedocument dat is ingezien door persbureau Reuters.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Het document lijkt strijdig met het streven van de EU om de klimaatverandering tegen te gaan. Steenkool is de fossiele energiebron met de meest vervuilende uitstoot. Het stoot twee keer zoveel CO2 uit als aardgas wanneer het wordt gebruikt om elektriciteit te maken. Daarom is de EU bezig om de subsidie voor kolencentrales in 2018 af te bouwen. Ook heeft de Europese investeringsbank een emissielimiet gesteld voor de opwek van energie waarvoor leningen zijn verstrekt, inclusief kolen. Nederland heeft met Groot-Brittannië en de VS aangedrongen voor een uitfasering van kredieten voor de export van kolentechnologie.

Compromis
Het discussiedocument, dat is opgesteld door vertegenwoordigers van de handelsafdeling van de Europese Commissie, stelt voor om deze kredieten of preferentiële leningen aan te houden voor efficiëntere technologie. In aanloop naar het overleg van de Verenigde Naties in Parijs over een mogelijke wereldwijde overeenkomst over het tegengaan van klimaatverandering, lijkt het document een compromis voor het afbouwen van financiering voor kolencentrales die de minst energiezuinige technologie gebruiken. Voor de rest stelt het voor om de maximale duur waarin de leningen moeten worden afbetaald te verminderen van twaalf naar acht of tien jaar.

Kolenlobby
Milieuactivisten zeggen dat dit niks verandert aan de huidige situatie omdat alleen de efficiëntere technologie wordt geëxporteerd, voor het merendeel naar landen in ontwikkeling, met India voorop. ‘Dit is totaal zinloos. De markt heeft al bepaald dat geen enkel land minder efficiënte technologie exporteert,’ zegt econoom Sebastian Godinot van het Wereld Natuur Fonds. Milieuactivisten zijn bang dat een poging van de industrie om groei en banen te stimuleren uitmondt in een steun aan de kolenlobby. Dat zou betekenen dat de Europese beleidsdoelen worden losgelaten.

Duitsland
Het Wereld Natuur Fonds meldt in een rapport over kolenfinanciering dat landen over de gehele wereld tussen 2007 en 2013 circa 7 miljard dollar verstrekten voor het ontwikkelen van kolentechnologie in andere landen. Van dit bedrag ging circa 5 miljard dollar naar kredieten voor preferentiële leningen. De grootste bijdrage hiervoor kwam van Duitsland, gevolgd door Frankrijk. Volgens het Franse Alstom kan het afbouwen van subsidies ertoe leiden dat landen zonder limieten voor financiering aan kolencentrales kunnen instappen en minder geavanceerde technologie gaan gebruiken. Zowel Alstom als Siemens hebben nog niet gereageerd op het discussiedocument.

Foto: een stoomturbine is een van de onderdelen uit een kolencentrale

Redactie Ensoc, 19-jan-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren