​‘Gebouwen kunnen meer dan half miljard besparen’

27.09.2016 | Beursnieuws | 942 keer bekeken
​‘Gebouwen kunnen meer dan half miljard besparen’

Utiliteitsgebouwen in Nederland kunnen jaarlijks circa 550 miljoen euro besparen op energie door ICT toe te passen waarmee ze het energiegebruik volgen. De investering in een dergelijk energiemanagementsysteem is in een jaar terug te verdienen.

Dit meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op basis van een notitie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). ECN stelt in de notitie dat door het gebruik van energiemanagementsystemen (EMS) in de utiliteitsbouw landelijk 20 a 30 petajoule (PJ) aan energiebesparing mogelijk is. Een besparingspotentieel van 30 PJ levert vastgoedeigenaren en huurders een gezamenlijke kostenbesparing op van circa 550 miljoen euro per jaar op de vermeden inkoop van gas of stroom. De terugverdientijd van een EMS is vaak slechts 1 jaar en levert met weinig inspanning besparingen van energiekosten op, variërend van 21% bij scholen tot 33% bij kantoren.

Onbekend maakt onbemind
Auteur van de ECN-notitie is onderzoekster Marijke Menkveld van ECN Beleidsstudies. Zij acht het potentieel voor besparing wel een stuk lager dan de 550 miljard euro. Uitgaande van de huidige energieprijzen en een besparingspotentieel van 25 PJ waarvan de helft gas en de helft elektriciteit komt ze uit op een kostenbesparing van circa 440 miljoen euro. Dat is nog steeds een groot potentieel. Menkveld: ‘Ondanks het grote besparingspotentieel worden energiemanagementsystemen slechts incidenteel toegepast. Dit komt veelal door onbekendheid’, schrijft Menkveld. Onbekend maakt onbemind dus. Dat bevestigt ook senior energieadviseur Edwin Bossenbroek. Volgens hem ontbreekt het bij gebouweigenaren en gebouwbeheerders aan kennis, zo schrijft Bossenbroek in een analyse.

Inzicht in energieprestaties
Engie-dichter E-nolis is een van de leveranciers van intelligente software voor energiemanagementsystemen. Het bedrijf biedt de Energy Navigator aan, die energieprestaties van vastgoed inzichtelijk maakt, zo meldt Bert Elkhuizen,  senior business developer bij E-nolis. De software ontwikkelde E-nolis samen met de TU Eindhoven. Elkhuizen noemt de Energy Navigator een ‘datagedreven tool die op slimme wijze de energieprestatie van gebouwen inzichtelijk maakt op basis van vijf datapunten’, om vervolgens op uurwaarden voor gas en elektriciteit maatregelen te detecteren die de gebouwprestatie verbeteren. Omdat de tool op afstand werkt is inschakelen van een energieadviseur voor deze eerste fase overbodig, zodat de gebruiker kosten bespaart.

Energieverspilling
Volgens Elkhuizen blijkt uit een steekproef dat slechts een zesde van de panden presteert zoals zou moeten. Dat betekent dat de meeste gebouwen meer energie gebruiken dan nodig. Deze energieverspilling is ook vastgesteld in onderzoek door TNO en Halmos Adviseurs. ‘Uit dit onderzoek blijkt dat het energiegebruik in gebouwen gemiddeld 25 procent hoger ligt dan op basis van de aanwezige technologie en bedrijfsprocessen is te verwachten,’ meldt Menkveld. ‘Soms wordt er tegelijkertijd verwarmd in gekoeld in een gebouw, of draait de luchtbehandeling ’s nachts en in het weekend door waardoor ook de verwarmingsketel aanslaat met grote energieverspilling tot gevolg.’

Besparingspotentieel
Het gemiddelde besparingspotentieel ligt volgens Elkhuizen op circa 32.000 euro per pand. ‘Quick wins’ van 10 tot 20 procent besparing zijn mogelijk door de installaties in het gebouw goed in te regelen. Daarnaast kunnen gebouwbeheerders met een energiemanagementsysteem adequaat reageren op storingen die in beeld komen dankzij een afwijkend energiegebruik. Het systeem is dan onderdeel geworden van het beheer en onderhoud van het gebouw. Is er nog sprake van kinderziektes onder energiemanagementsystemen? Volgens Menkveld zijn de systemen dusdanig doorontwikkeld dat ze kunnen worden ingezet om goed energiebeheer uit te kunnen voeren.

Foto: Met een energiemanagementsysteem valt veel te besparen op energiekosten (foto MST-Solutions.de)

Meer weten over EMS?
Marijke Menkveld en Bert Elkhuizen spreken op de vakbeurs Energie in de Brabanthallen over het besparingspotentieel van energiemanagementsystemen. Dit gebeurt donderdag 6 oktober 2017 tijdens het congres Energie & ICT. Meer informatie over het congres staat hier.

Redactie Ensoc, 27-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • P. Lomito
  05.10.2016 - 10:24 uur | P. Lomito

  @Ron Koenigs Zoeken naar energieverspilling is vrij onzinnig zolang gebouwen energieverspillend gebouwd worden. Elke dag worden nieuwe gebouwen ontworpen, gebouwd en opgeleverd die niet geoptimaliseerd zijn qua energieverbruik, eenvoudig omdat de bouwregelgeving dit toestaat en vrijwel niemand harder wil lopen de wettelijke norm. Dit is dweilen met de kraan open... Doe eerst die kraan dicht en ga dan nog eens kijken of de vloer ergens nat wordt.

 • Ron Koenigs
  02.10.2016 - 21:31 uur | Ron Koenigs

  ICT is een middel om te zien waar verkwist wordt. Er zit wel een verschil tussen het elektriciteitsgebruik en hoeveel warmte een gebouw verliest. Je kunt zien hoeveel apparaten ongebruikt wel stroom gebruiken en de verwarming uitzetten als je er niet bent, maar het energiegebruik verlagen door alleen er naar te kijken lukt niet. ICT is maar een hulpmiddel. Je kunt het namelijk ook zien zonder ICT. Je moet het alleen willen.

 • P. Lomito
  27.09.2016 - 08:16 uur | P. Lomito

  Dus we moeten investeren in ICT voor een beetje energiebesparing in gebouwen? Volgens mij is dat het paard achter de wagen spannen als niet eerst gezorgd wordt dat de isolatienormen voor nieuwbouw van (utilitaire) gebouwen helemaal up-to-date zijn. Als er al geïnvesteerd moet worden in ICT dan stel ik voor dat de EPG-software op de schop gaat en voorlopig de PHPP-software gebruikt wordt en de energieprestatienorm wordt verstrengd naar passiefniveau.