Gebouw zoekt energiebeheerder (m/v)

17.06.2015 | Branchenieuws | 1260 keer bekeken
Gebouw zoekt energiebeheerder (m/v)

Gebouwen kunnen veel energie besparen, maar om de energiebesparing te realiseren is een kundige gebouwbeheerder nodig met kennis over energie als gereedschap. Dat blijkt uit gesprekken met enkele energiecoördinatoren. Hoe gaan zij te werk?

Het is een vak apart. Een energiecoördinator helpt bedrijven, organisaties en particulieren te besparen op hun energierekening. Hij of zij begrijpt goed hoe energie-installaties werken, weet welke maatregelen energiebesparend werken en kan berekenen hoeveel deze maatregelen opleveren. Vaak zijn slechts eenvoudige maatregelen nodig om een forse besparing op de energienota te realiseren. Zo heeft gemeente Eindhoven een energiecoördinator aangesteld. De gemeente had het salaris van deze ambtenaar al na twee maanden terugverdiend. Dit kwam doordat de energiebesparing resulteerde in een kostenbesparing van miljoenen euro’s. Een energiecoördinator verdient zichzelf snel terug.

Den Haag
Patrick Hoeve werkt als energiecoördinator op de afdeling Gebouwen en Installaties bij de gemeente Den Haag. De afdeling heeft de verantwoordelijkheid voor het beheer van de gebouwen van het stadhuis, de stadsdeelkantoren en andere gebouwen waar ambtenaren van de gemeente werken. ‘Als energiecoördinator hou ik me bezig met energiemanagement van de gebouwen, selectie en toepassing van energiebesparende maatregelen in de gebouwen en beantwoording van vragen op gebied van energievoorziening en duurzaamheid,’ zo meldt Hoeve op zijn LinkedIn-profiel. Hij spreekt tijdens een telefonisch gesprek over zijn werk en zijn taken als energiecoördinator.

Taken
Wat houdt het werk van energiecoördinator in? ‘Ik heb drie taken’, zegt Hoeve. ‘Ten eerste doe ik het operationeel beheer van de gebouwen en installaties, zoals rekeningen en aansluitingen. Tweede taak is het halen van de gemeentelijke doelstellingen. Gemeente Den Haag heeft de ambitie om haar vastgoed te verduurzamen. Hierbij hoort ook de doelstelling om het energieverbruik met 12 procent te verminderen. Hiervoor moeten we opties inventariseren, voorstellen doen en projecten begeleiden.’ Derde taak van Hoeve is het meedenken over het beleid van de gemeente en over verdere verduurzaming. Den Haag wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Het college wil het geld inzetten voor energiebesparing, zonnepanelen in de stad en uitbreiding van het warmtenet.

Ziekenhuis
Suzanne Oudmaijer werkt als energiecoördinator bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Voor het AMC onderzoekt ze hoe het ziekenhuis energiebesparende maatregelen kan uitvoeren. Ze streeft ernaar om het energiebeheer van de gebouwen op een hoger plan te tillen. Welke acties worden momenteel toegepast bij het AMC? ‘We passen de ventilatieregeling aan volgens de werktijden,’ vertelt Oudmaijer. Ook is het plan om led-verlichting aan te brengen in het ziekenhuis. Dit wordt eerst getest in een pilot, waarna de led-lampen op diverse afdelingen worden geplaatst. Ook is het AMC van plan om zonnepanelen aan te brengen boven parkeerterrein P5.

Laaghangend fruit
Oudmaijer wil het ‘laaghangende fruit’ plukken. Ze noemt het inregelen van installaties, het afstellen van de regelingen voor verwarmen en koelen, en het voorkomen van kortsluitstromen. Ook het optimaliseren van de instellingen valt onder het laaghangende fruit, evenals led-verlichting, dat in een tot drie jaar is terug te verdienen. Oudmaijer hoopt dat het AMC dit jaar en komend jaar led-lampen plaatst.’ Ook bij andere gebouwen valt nog veel te halen, zegt ze.‘Qua energiebesparing bij gebouwen is nog heel veel mogelijk. Vooral bestaande gebouwen kunnen nog veel energie besparen. Daarvoor zijn niet de ingewikkeldste oplossingen nodig. Met goed regelwerk kom je al een heel eind.’

Opleiding
Voor de functie van energiecoördinator is een opleiding vereist. Hoeve volgde bij de Federatie van Energieconsultants (FedEC) de opleiding Energiecoördinator. Hoe heeft hij de opleiding ervaren? ‘Ik had redelijk wat ervaring, aangezien ik al bij diverse adviesbureaus heb gewerkt, dus sommige onderdelen kende ik al. Toch kreeg ik nieuwe zaken te horen die ook van pas komen. Daarmee vormde de opleiding voor mij een goede basis, die het brede plaatje van het werk als energiecoördinator compleet maakte’. De opleiding Energiecoördinator richt zich op medewerkers van bedrijven en gemeenten waarbij energiebeheer een onderdeel vormt van hun takenpakket.

Verdieping
Een goede energiecoördinator blijft zich bijscholen op gebied van energie. Hoeve volgde ook de opleiding Energiebeheer van de stichting Post Hoger Onderwijs Energiekunde (PHOE). De opleiding bestond uit twee blokken, waarvan elk blok werd afgesloten met een tentamen. Dat ging goed, vertelt Hoeve. Hij verdiepte zich vooral in enkele onderdelen waar hij als techneut nog niet zoveel van afwist. ‘Wat me aansprak was de combinatie van economische aspecten met gedragsmatige factoren. Daarmee kreeg ik een compleet overzicht van het vakgebied. Daarmee ben ik een mooie ervaring rijker.’ Hoeve verwacht dat hij veel heeft aan de ‘softere’ kant van de gedragskunde, waarvan hij minder in ‘zijn rugzak’ had voordat hij begon met de opleiding. ‘Het zijn vaardigheden en aspecten die me goed van pas zullen komen,’ aldus Hoeve.

Energieadvies
Leonard Tersteeg werkt als adviseur bij adviesbureau MKB Energieadvies in Utrecht, dat bedrijven helpt om met het realiseren van energiebesparing. ‘We geven adviezen aan metaalbedrijven, maar ook groothandels, autobedrijven, en scholen. Dit soort bedrijven zijn vaak te klein om iemand aan te nemen voor energiebeheer. Toch bedraagt de energierekening gemiddeld 33.000 euro, variërend van vijfduizend euro bij kleine ondernemers tot 50.000 euro bij grotere bedrijven. Dankzij onze adviezen hebben ze duizenden euro’s weten te besparen. Zo heeft groothandel Peitsman zeventig procent bespaard op gas en 35 procent bespaard op elektriciteit. Dat gebeurde door simpele maatregelen te nemen, zoals het monitoren van het energieverbruik met software en het aanpassen van de verlichting. Hier was geen fancy technologie voor nodig'.

Thermodynamica
Tersteeg volgde net als Hoeve ook de opleiding Energiebeheer van stichting PHOE. ‘De opleiding kwam als geroepen. Ik wilde een betere adviseur worden, om de praktijk beter te ondersteunen met een brede theoretische achtergrond. De opleiding was daarvoor essentieel.’ Tersteeg volgde de opleiding Energiebeheer als avondopleiding, gedurende een half jaar. De opleiding is ook als compacte summercourse te volgen in de komende maand juli. De opleiding bestaat uit twee blokken. ‘Het eerste blok is vrij technisch, het tweede gaat meer in op economische aspecten. Ik vond vooral het eerste blok erg nuttig, met name het deel over thermodynamica waarin we les kregen van docent Ewoud van der Koogh. Hij kan dat goed uitleggen.’

Zelfvertrouwen
Het belangrijkste wat Tersteeg van de opleiding Energiebeheer heeft geleerd is het deel over thermodynamica en het blok over de gebouwde omgeving, zegt hij. ‘Voor mezelf geeft dit meer zelfvertrouwen als ik het moet uitleggen aan klanten. Verder kan ik het beter van een afstand beschouwen, waardoor ik beter besparingspotentieel identificeer.’ Tersteeg raadt de opleiding Energiebeheer aan bij collega’s. ‘Zeker voor energieadviseurs is de opleiding zinvol. De leerstof bestaat niet alleen uit technische vakken, maar ook niet-technische aspecten komen aan de orde. Bovendien is de opleiding goed afgestemd op de praktijk.’

Summercourse
Opleiding Energiebeheer start 6 juli a.s. als summercourse. Meer info staat in de agenda.

Foto: Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Dat vergt niet alleen een serieuze investering in de gebouwen, maar ook in de mensen die de gebouwen beheren

Redactie Ensoc, 16-jun-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Erik Vanderauwera
    30.06.2015 - 09:24 uur | Erik Vanderauwera

    Goed artikel "to the point" de bijdrage tot een efficiênt energiebeleid wordt in dit artikel mooi weergegeven.