Gazprom belooft EU beterschap over gashandel

16.03.2017 | Branchenieuws | 398 keer bekeken
Gazprom belooft EU beterschap over gashandel

Gazprom heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om Europese marktregels beter na te leven bij de handel in aardgas. Met name Oost-Europese landen zijn erbij gebaat dat een einde komt aan marktmisbruik door het Russische staatsbedrijf.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging maakte maandag bekend dat Gazprom met een voorstel is gekomen om een einde te maken aan het belemmeren van de vrije handel in aardgas, waaraan Gazprom zich afgelopen jaren heeft bezondigd. Dat meldt de Europese Commissie in een persbericht. Het conflict tussen Brussel en Gazprom speelt al jaren, maar lijkt bijna ten einde. Vooral landen in centraal- en oost-Europa zijn hierbij gebaat. Miljoenen Europeanen zijn daar afhankelijk van aardgas om hun woningen te verwarmen, maar ook bedrijven die gas gebruiken voor hun gebouwen of hun productieprocessen.

Marktdominantie
Gazprom is voor Europa de belangrijkste leverancier van aardgas. Het Russische staatbedrijf levert 30 procent van het gas dat de 28 Europese lidstaten gebruiken. Gazprom heeft haar marktdominantie echter in de ogen van de Europese Commissie misbruikt. Sinds 2006 heeft Rusland ruzie met onder meer Oekraïne gehad over de levering van gas, waarna problemen ontstonden met transport van gas door Oekraïne naar Europa. Deze problemen heeft Gazprom proberen te omzeilen met alternatieve transportroutes, zoals de North Stream pijpleiding door de Oostzee naar Duitsland. Ook zette Gazprom in op South Stream als zuidelijke transportroute om Oekraïne te mijden.

Europese markt
De Europese marktregels gelden voor alle bedrijven die opereren op de Europese markt, ongeacht of ze van Europese origine zijn of niet. ‘Gazprom is welkom om haar gas in Europa te verkopen, maar moet wel de Europese marktregels volgen,’ zegt Vestager. Gazprom mag op geen enkele wijze misbruik maken van haar dominante positie in de gasmarkt. Klanten van Gazprom moeten contractueel het recht krijgen op marktconforme gasprijzen. Al dan niet na onderhandeling moeten de gevraagde prijzen gebenchmarkt zijn met de prijzen op liquide gasmarkten in Europa.

Doorverkoop gas
Gazprom stelt voor alle contractuele verboden op de doorverkoop van aardgas op te heffen, inclusief clausules die Gazprom bij een mogelijke doorverkoop van bijvoorbeeld ‘futures’ een financiële prikkel geven. De bepalingen gelden het meest voor Bulgarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije en de drie Baltische Staten. Gazprom mag in deze landen geen drempels opwerpen voor het gebruik van de infrastructuur, waaronder de grensoverschrijdende gaspijpleidingen zoals South Stream, de pijpleiding tussen Rusland en Bulgarije, en de Yamal pijpleiding tussen Rusland en Polen.

Oplossing in zicht
Volgens Vestager biedt het voorstel van Gazprom uitzicht biedt op een oplossing om de problemen op te lossen waar de Europese Commissie tegenaan liep. Volgens Vestager helpt het voorstel van Gazprom de integratie van gasmarkten in centraal- en oost-Europa te verbeteren. Vestager nodigt stakeholders uit om inhoudelijk te reageren op de inhoud van het voorstel van Gazprom. Ook VEMW, belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers in Nederland, zal op het voorstel reageren via Europese zusterorganisatie IFIEC, zo meldt VEMW.

Boete boven hoofd
De Europese Commissie wil afspraken maken met regeringen om potentiële toekomstige conflicten te signaleren en te onderzoeken, meldt VEMW. ‘Als het voorstel van Gazprom wordt geaccepteerd zal het wettelijk bindend zijn. Als Gazprom de gemaakte afspraken dan niet nakomt, kan het een boete krijgen van maximaal 10 procent van haar wereldwijde omzet’. Volgens Vestager is dat geen theoretische optie. Ze wijst erop dat Microsoft met meer dan een half miljard is beboet door de Europese Commissie omdat het bedrijf haar beloften brak bij de keuze van webbrowsers.

Foto: Gazprom kan de gaskraan straks niet meer ongestraft zomaar dichtdraaien (foto Euractiv)

Redactie Ensoc, 16-mrt-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren