Gaswinning Noordzee heeft wind tegen

22.06.2016 | Branchenieuws | 858 keer bekeken
Gaswinning Noordzee heeft wind tegen

De winstgevendheid van de gaswinning uit de zogeheten kleine velden onder de Noordzeebodem is het afgelopen jaar verder onder druk komen te staan. Toch ziet staatsbedrijf EBN ook mogelijkheden om kleine velden verantwoord op te sporen en te ontwikkelen.

Dat meldt Energie Beheer Nederland (EBN) in een persbericht. Belangrijkste redenen voor de gedaalde winstgevendheid zijn de lage gasprijzen en het lage investeringsniveau. De productie uit de kleine velden was in 2015 22,4 miljard m3, een daling van 7 procent ten opzichte van 2014. Dat staat in het rapport Focus on Dutch Oil & Gas 2016, waarin EBN kijkt naar de status van de Nederlandse olie- en gasindustrie, ontwikkelingen signaleert en de lange termijn beziet. Kennis delen, samenwerken en innovatie zijn daarin dit jaar de belangrijkste items.

Stevige tegenwind
CEO Jan Willem van Hoogstraten: “Onmiskenbaar zitten we in een periode van stevige tegenwind. Daar zijn we ons terdege van bewust en worden we iedere dag weer mee geconfronteerd. Dat neemt niet weg dat er in onze optiek nog voldoende mogelijkheden zijn om kleine velden verantwoord op te sporen en te ontwikkelen. Meer dan ooit is daar echter creativiteit, innovatie en ondernemerschap voor nodig. Wordt hier aan voldaan dan heeft de Noordzee nog steeds voldoende ontwikkelpotentieel.”

Nog veel potentie
Het Nederlandse deel van het continentale plat heeft nog steeds veel potentie, zo valt in het rapport te lezen. Het Noordelijk deel op zee wordt continu bestudeerd, en onderzoek heeft uitgewezen dat de potentie in dit deel van de Noordzee oploopt tot 150 miljard m3 aardgas. Voor deze afgelegen gebieden met weinig infrastructuur geldt, met name in het huidige tijdgewricht, dat kostenefficiency buitengewoon belangrijk is. Dat neemt niet weg dat zich ook hier voldoende mogelijkheden voordoen, aldus EBN.

Decommissioning
Een andere ontwikkeling die EBN ziet is dat decommissioning (ontmanteling en hergebruik) van bestaande infrastructuur, zowel op land als op zee, steeds actueler wordt. Om dit op een zo efficiënte en verantwoorde manier te doen is samenwerking tussen de betrokken partijen (overheid, toezichthouder, operators, NGO's, toeleverende industrie, EBN, etc) essentieel. Bestaande infrastructuur kan op diverse manieren worden hergebruikt, en daarmee een bijdrage leveren aan de verduurzaming.

Discussie over gas
Nederland voert een maatschappelijke discussie over aardgas. De samenleving is bezorgd over zowel de veiligheid rondom gaswinning als de klimaatverandering. EBN: “De olie- en gassector onderkent deze bezorgdheid. Meer dan ooit staat daarom het belang van een open en transparante dialoog met de omgeving en alle stakeholders centraal.” EBN zegt mee te werken aan het streven van de overheid naar een CO2-neutrale energievoorziening in 2050 die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. Om deze energietransitie te realiseren is gas de komende decennia nog nodig, aldus EBN.

Foto: De omslag van het rapport ‘Focus on Dutch oil and gas 2016’ (foto EBN)

Redactie Ensoc, 22-jun-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • 30.06.2016 - 22:52 uur | Mario Kluijtmans

  We kunnen ook overgaan op kolen, deze zijn nu heel goedkoop (was op de radio) en we leveren het eindprodukt, de elektriciteit, naar het buitenland (o.a. België) en blijven zelf zitten met de vervuiling van afval en rookgasuitstoot.
  Ja, die jongens in Den Haag zijn goed bezig als het geld moet opleveren maar dan staat het milieu niet op de eerste plaats.
  Een beginnend ontmoedigingsbeleid v.w.b. zonnepanelen komt er m.i. ook aan. wel de panelen aanschaffen maar een "terugverdientijd" zal er niet inzitten.

 • P. Lomito
  23.06.2016 - 08:26 uur | P. Lomito

  Zo werk de economie: veel aanbod zorgt voor een lagere prijs waardoor het minder winstgevend wordt om gas/olie op te pompen waardoor het aanbod daalt. De zogenaamde discussie over de rol van aardgas in de klimaatverandering speelt overigens nauwelijks een rol van betekenis, daarvoor zijn de mening gewoon te verdeeld. Volgens de één moeten alle fossiele brandstoffen in de ban, terwijl de ander juist een grotere rol ziet voor aardgas in onze energievoorziening.

  Helaas wordt er te veel gepraat over klimaatverandering en wordt er te weinig gedaan aan het verbeteren van de energie-efficiency waarmee het energieverbruik sowieso een stuk lager kan zonder in te leveren aan comfort of winstgevendheid. Bij gebrek aan een volwaardig alternatief voor fossiele brandstoffen zou efficiencyverbetering onze volle aandacht moeten hebben. Lagere CO2-uitstoot is dan een bijkomend voordeel voor wie daar waarde aan hecht.