​Gasunie: ‘CCS bij industrie noodzakelijk’

11.05.2017 | Branchenieuws | 475 keer bekeken
​Gasunie: ‘CCS bij industrie noodzakelijk’

Gasbedrijven in Europa waaronder Gasunie zien technologie voor afvang en opslag van CO2 (CCS) als een noodzakelijk instrument om de CO2-uitstoot bij de kunstmestindustrie omlaag te brengen.

Dit zei ceo Han Fennema van Gasunie tijdens een debat op gasconferentie Flame in Amsterdam. Ook europarlementarier Bas Eickhout van GroenLinks was het hiermee eens. Volgens Eickhout moet de Europese gassector accepteren dat de vraag naar aardgas komende jaren verder zal dalen vanwege het streven om de CO2-uitstoot te verminderen, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Dit beleid raakt vooral elektriciteitsproducenten, die hun centrales stoken op aardgas. Maar ook de industrie, die veel  gas gebruikt als grondstof, moet oplossingen vinden om de CO2-uitstoot te verminderen.

Stroomvraag booming
De vraag naar stroom in Europa trekt volgens Eikchout de laatste tijd flink aan, vanwege de uitval van kerncentrales in Frankrijk en het CO2-emissieplafond dat de Britten hebben ingesteld. Hij zegt dat de elektriciteitssector na 2040 niet een beroep kan blijven doen op aardgas. ‘We moeten onze routekaarten voor 2050 aanpassen’, zegt Eickhout, waarbij hij verwijst naar voorspellingen van de Europese gasvraag die onlangs zijn gepubliceerd door de Europese Commissie. Hij zegt echter ook dat er geen enkel politicus is die de gassector bestrijdt.

Van gas naar elektriciteit
De overstap van gas naar elektriciteit betekent een flinke uitbreiding van het stroomnet. Dat brengt hoge kosten met zich mee die consumenten uiteindelijk moeten ophoesten, zo waarschuwt Tor Martin Anfinssen, senior vice president gas marketing en handel van de Noorse gasproducent Statoil. Volgens Eickhout moet het elektriciteitsnet sowieso worden vervangen en zijn er alternatieven voor gas in de elektriciteitssector. ‘Dit is echter niet het geval voor de industrie, die aardgas nodig heeft als grondstof of katalysator, en veel minder gas nodig heeft dan de elektriciteitssector,’ zegt hij.

Hogere CO2-prijs?
De elektriciteitssector heeft volgens Eickhout een CO2-prijs nodig van tenminste 40 euro per ton om te investeren in projecten voor CO2-afvang en –opslag (CCS), terwijl de kunstmestindustrie en andere industriële sectoren toe kunnen met een lagere CO2-prijs. Eickhout suggereert dat gasbedrijven moeten investeren in technologie voor de afvang en opslag van CO2. De CO2-prijs staat momenteel rond 5 tot 6 euro per ton. ‘De CO2-prijs zal nooit een niveau bereiken dat CCS rendabel maakt,’ zegt Eickhout. ‘Daarom moeten de kosten voor CCS onderdeel worden van de gasprijs.’

Aardgas met CCS
Gasunie houdt al rekening met een gasvraag die in Noordwest Europa op termijn lager wordt. Vanwege de aardbevingen in Groningen is de gaswinning in Nederland al flink verminderd, en er zijn geen nieuwe grootschalige investeringen in gastransport infrastructuur gepland, zo vertelde Fennema op Flame. Hij bevestigt tegenover Ensoc dat de inzet van aardgas als energiebron, maar ook als grondstof voor de industrie, op termijn zal worden gecombineerd met de afvang en opslag van CO2, met name in de industrie. ‘Dit zie je nu ook steeds vaker terug op de beleidsagenda’s, zowel in Nederland als in Europa,’ aldus Fennema.

CO2-neutraal
Fennema plaatst vraagtekens bij gemeenten die, zonder een haalbaar plan, binnen tien jaar geheel CO2-neutraal willen zijn. ‘De ambitie is goed, maar het komt aan op een goede uitvoering om de doelen te realiseren. Maak geen kosten die niet nodig zijn. Vermijd bijvoorbeeld onnodige investeringen in nieuwe infrastructuur als we de huidige infrastructuur van pijpleidingen goed kunnen gebruiken’, stelt Fennema . ‘De regering wil alle economische sectoren verduurzamen. We zien enorme potentie voor de inzet van hernieuwbare gassen, zoals waterstof en groen gas uit biomassa. Om de energietransitie te laten slagen, moeten we oplossingen combineren.’

Opslag
Meest cruciale factor is volgens Fennema de grootschalige opslag van energie. ‘Dat is een enorme uitdaging, waar de gassector vandaag al een belangrijke bijdrage aan kan leveren. We kunnen enorme hoeveelheden energie opslaan in gasvorm, bijvoorbeeld om de piekvraag tijdens koude winterdagen op te vangen. Zo kunnen we 45 TWh aan gas opslaan in de gasopslag in de Bergermeer bij Alkmaar. Als we deze hoeveelheid energie als elektriciteit willen opslaan hebben we 3 miljard Tesla Power Walls nodig, omgerekend 400 thuisaccu’s per huishouden. Voor een duidelijk beeld: dat is de berg Fuji aan batterijen. Voor opslag is gas veel effectiever.’

Foto: CCS-fabriek Schwarze Pumpe in het Duitse Brandenburg (foto Vattenfall)

Redactie Ensoc, 11-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    11.05.2017 - 11:58 uur | P. Lomito

    CO2 wordt ten onrechte gezien als een schadelijk gas, maar is feitelijk een belangrijke bouwsteen van al het leven op aarde. Niet alleen zorgt het broeikasgas dat het aangenaam warm is op aarde zodat leven op aarde überhaupt mogelijk is en daarnaast is het een grondstof voor planten die CO2 en water omzetten in biomassa en zuurstof.

    Dat het CO2-gehalte is toegenomen van ca. 280 ppm begin vorige eeuw tot 400 ppm nu is geen ramp maar een zegen voor al het leven op aarde. Mede dankzij het toegenomen CO2-gehalte in de lucht is de aarde groener geworden en is de wereldvoedselproductie gestegen waardoor het aantal hongerslachtoffers gedaald is van 19 naar 11% van de wereldbevolking in de afgelopen 25 jaar terwijl in diezelfde periode de wereldbevolking is toegenomen van 5,4 naar 7,4 miljard mensen.

    Het bewust reduceren van CO2 is dan ook vrij zinloos en een enorme verspilling van grondstoffen en financiële middelen. De grootste hoax ooit...