'Gasprijs erg laag voor deze winter'

06.03.2015 | Branchenieuws | 1617 keer bekeken
'Gasprijs erg laag voor deze winter'

De gasbaten zijn dit jaar al 1,5 tot 2 miljard euro lager dan verwacht. Dat komt door de verminderde gaswinning in Groningen, maar ook door de lagere gasprijs, zegt minister Dijsselbloem. De gasprijs is opvallend laag voor deze tijd van het jaar, meldt ABN-Amro.

Omdat de gasprijs variabel is, kent Dijsselbloem de precieze gevolgen voor de schatkist nog niet. 'Maar de financiële schade kan groter worden', zei hij bij Pauw. Volgens de minister van Financiën is er genoeg financiële speelruimte om het tekort op te vangen. Dat komt doordat het overheidstekort sneller terugloopt dan verwacht. Het kabinet besloot eind januari om de gaswinning in Groningen in de eerste helft van het jaar verder te verlagen, tot 16,5 miljard kuub. In de zomer bepaalt het kabinet hoeveel gas er de rest van het jaar uit de grond wordt gehaald. Dijsselbloem herhaalde dat de veiligheid van de Groningers bij de besluitvorming over de gaswinning centraal moet staan. Het kabinet is hierop gewezen door een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Vreemd verloop
De gasprijzen laten een vreemd verloop zien, melden analisten van ABN Amro. Niet alleen in Europa, maar ook in de VS en Azië zijn de gasprijzen erg laag. Mild winterweer, goed gevulde voorraden en alternatieven zorgen ervoor dat de prijzen opvallend laag zijn. 'Dit lijkt een vreemde beweging in de winter, waar je de grootste vraag naar gas zou verwachten,' zegt senior econoom energie Hans van Cleef van ABN-Amro. Hij vergelijkt de situatie in de VS met de winter in 2012 toen de gasproductie werd teruggeschroefd omdat het niet meer langer rendabel was. Van Cleef sluit meer neerwaartse druk op de gasprijzen op korte termijn niet uit, zeker wanneer over enkele weken de vraag naar gas verder zal afnemen. Toch acht Van Cleef een structureel veel lagere gasprijs niet waarschijnlijk.

Rust op termijnmarkt
Ook in andere delen van de wereld staan gasprijzen onder druk. De situatie rondom Rusland en Oekraïne is relatief rustig. Door minder geopolitieke spanningen, hoge gasvoorraden, en meer aanbod van vloeibaar aardgas (LNG) waren diverse Europese gasprijzen waaronder de TTF met een enorme prijsdaling bezig. Alle gemiddelde gasprijzen daalden tot het laagste niveau in ruim vier jaar. Opvallend is dat niet alleen de spotprijzen onder druk stonden, maar ook de termijnprijzen. Voldoende aanbod, nieuwe alternatieven, de verwachting dat geopolitieke spanningen niet zullen leiden tot gastekorten, de (langzame) loskoppeling van de olieprijs, en de focus op energiebesparing zijn allemaal argumenten die momenteel zorgen voor rust op de termijnmarkt voor aardgas.

Prijseffect Groningen?
Minister Kamp van Economische Zaken maakte 9 februari bekend dat hij een plafond heeft ingesteld voor de productie van gas uit het Groningen gasveld voor de eerste helft van 2015. Dit plafond werd ingesteld op 16 miljard kuub gas. Na een zeer milde winter en met de rugdekking van grote voorraden gas was dit geen spannende mededeling, maar de markt dacht hier echter anders over, meldt Van Cleef. 'Hierdoor stegen de TTF gasprijzen aanzienlijk. Naast een grote sprong van de spotprijzen stegen ook de termijnprijzen. Minister Kamp heeft echter de beslissing over het totale productieniveau van 2015 uitgesteld tot juli van dit jaar, en daarmee laat hij de mogelijkheid open om alsnog het eerder afgesproken plafond van 39,4 miljard kuub volledig te kunnen benutten'.

Alternatieve opties
Kan dit plafond leiden tot gastekorten in Nederland? 'Dit lijkt ons erg onwaarschijnlijk', zegt Van Cleef. Hij wijst op voldoende alternatieven op de korte termijn, zoals het verhogen van de import uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen of Rusland. 'Nederland kan ook meer LNG importeren via de Gate terminal en kan zich voor de lange termijn meer beschermen met duurzame energiebronnen, energiebesparing, Europese samenwerking en door over te schakelen op kernenergie en/of kolen. De keuze voor deze alternatieven zal grote gevolgen kunnen hebben voor de staatskas, onze energierekening, en de klimaatdoelstellingen', zegt Van Cleef.

UPDATE
Interessant in dit verband is te weten dat minister Kamp namens Nederland een gezamenlijke inkoop van gas in Europa afwijst. Dat meldt de zakelijke belangenbehartiger VEMW na het overleg dat Kamp had met Europese ministers van energie over de Europese Energie Unie. Volgens Kamp blijft een goed functionerende energiemarkt het efficiëntste middel voor een stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat in de Europese Unie.

Redactie Ensoc, 6-mrt-15

Foto: Nederland kan ook meer LNG importeren via de Gate terminal bij Rotterdam (foto Bloomberg)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren