‘Gas goedkoopste optie voor oude binnenstad’

28.05.2015 | Branchenieuws | 954 keer bekeken
‘Gas goedkoopste optie voor oude binnenstad’

Nederland wil haar gebouwen in 2050 klimaatneutraal maken, maar gas blijft de goedkoopste optie voor oude binnensteden, concludeert onderzoeksbureau CE Delft in een rapport.

Hoe krijg je alle buurten van Nederland klimaatneutraal? Welke maatregelen zijn nodig en wat kost dat? Deze vragen heeft CE Delft in opdracht van GasTerra beantwoord in de studie ‘Klimaatneutrale gebouwde omgeving 2050’. Het onderzoek laat zien waar aardgas en groen gas in de toekomst de beste optie blijft om gebouwen en woningen te verwarmen. De studie laat ook zien dat in de toekomst voor de helft van de woningen warmtelevering de goedkoopste optie is, bij een kwart van de woningen gaslevering en bij een kwart elektrische warmtepompen.

Geleidelijk afbouwen
In Nederland staan meer dan zeven miljoen woningen en 90% van deze woningen wordt verwarmd met aardgas. De komende 35 jaar moeten deze woningen klimaatneutraal worden. Dat betekent in principe dat de woningen in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Dit zal geleidelijk worden afgebouwd, meldt CE Delft. ‘Het aardgas zal niet in één keer verdwijnen uit de buurten. In sommige buurten zullen ‘nul op de meter’-woningen worden gebouwd die geen gasaansluiting meer nodig hebben. Maar niet alle bestaande woningen lenen zich voor zo’n aanpak.

Monumentale panden
Woningen in oude binnensteden zijn vaak monumentale panden, waarbij de mogelijkheden voor energiebesparing beperkt zijn. Om de energievoorziening te verduurzamen is groen gas in combinatie met hoge temperatuurverwarming de optie met de laagste integrale kosten, meldt CE Delft. ‘Dat betekent dat in dit type buurt naar verwachting weinig zal veranderen aan de warmtevoorziening. De uitdaging ligt in het beschikbaar krijgen van groen gas tegen een acceptabele prijs, voor ruimteverwarming en warm tapwater,’ aldus de onderzoekers.

Integrale kosten
CE Delft berekende voor het eerst voor alle buurten van Nederland wat de kosten zijn van dertig verschillende alternatieven van klimaatneutrale warmtevoorzieningen. Voor vijftien typische buurten van Nederland, representatief voor 95% van alle buurten, is berekend wat de integrale kosten zijn van de warmtevoorziening. Dit zijn alle kosten, zoals de productie van de warmte, het energienetwerk, de verwarmingsinstallatie en besparingsmaatregelen. Voor de productie van warmte is gekeken naar individuele opties, zoals warmtepompen en pelletkachels, maar ook naar collectieve systemen als geothermie.

Groen gas
In eerste instantie is de gedachte om het aardgas geleidelijk te vervangen door groen gas. Doordat groen gas een schaarse energiebron is, wordt de prijs bij een grote vraag automatisch hoger. Dit leidt er toe dat met name buurten waar een goedkope warmtebron aanwezig is, zoals restwarmte of geothermie, en waar de aanleg van warmtenetten rendabel is, zullen overschakelen naar warmtelevering. Dit zal naar verwachting gelden voor de helft van het aantal woningen. In andere buurten, waar het onderhouden of vervangen van zowel een elektriciteits- als gasnet kostbaar is en waar de woningen goedkoop geïsoleerd kunnen worden zal aardgas worden vervangen door elektrische warmtepompen.

Foto: Groningen wil al in 2035 klimaatneutraal zijn. Met monumentale panden wordt dat lastig (foto Bert Kaufmann)

Redactie Ensoc, 28-mei-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
  • Jan Demmer
    23.06.2015 - 11:49 uur | Jan Demmer

    Hoe is het mogelijk dat wanneer pelletkachels op dit moment al kunnen concurreren met de huidige gasprijzen toch niet als goedkoopste optie naar voren komen voor de toekomst.? Hoe is het vergelijk gas-pellets in deze optie opgesteld?

  • P. Lomito
    28.05.2015 - 23:58 uur | P. Lomito

    Gas blijft voor de meeste woningen sowieso de meest voordelige optie, niet alleen voor monumentale panden in de binnenstad. Alleen zeer performante woningen met een energieverbruik van hooguit 20 kWh/m² per jaar kunnen goedkoper elektrisch verwarmd worden.