​‘Gas blijft voorlopig goedkoopste manier van verwarmen’

04.11.2016 | Branchenieuws | 3323 keer bekeken
​‘Gas blijft voorlopig goedkoopste manier van verwarmen’

Gas zal komende decennia in veel woningen nog lang de goedkoopste manier zijn van verwarmen. Isoleren van woningen kan, maar in veel gevallen zijn de kosten hoger dan de baten. Dat concludeert onderzoeksbureau CE Delft in een studie.

CE Delft heeft de studie uitgevoerd in opdracht van Gasunie en GasTerra. Het bureau berekende per buurt uit wat de klimaatneutrale warmtevoorziening met de laagste kosten is voor de woningbouw in 2050 en welke rol hernieuwbaar gas hierin kan spelen. Daarnaast is de route op weg naar dit eindbeeld in kaart gebracht. Uit de studie blijkt dat gas, eerst aardgas en later hernieuwbaar gas, een belangrijke rol speelt en in veel woningen nog lang de goedkoopste manier zal zijn van verwarmen.

Update eerder onderzoek
De studie is een vervolg van eerder onderzoek van CE Delft. In de nieuwe studie is gebruikgemaakt van de nieuwste versie van het rekenmodel CEGOIA. Waar in de vorige versie is gekeken naar vijftien typische buurten, berekent de nieuwe versie voor alle 12.000 buurten van Nederland de jaarlijkse kosten per warmtetechniek zowel in een klimaatneutraal eindbeeld als ook in de route op weg naar dit eindbeeld.

Klimaatneutrale technieken
Er zijn diverse technieken mogelijk om woningen te verwarmen zonder CO2-uitstoot. Welke techniek kostentechnisch het gunstigst is, hangt af van de locatie en de aard van de bebouwing. Isoleren van woningen kan prijstechnisch interessant zijn, maar in veel gevallen zijn de kosten hoger dan de baten, ook bij gebruik van duurder gas of elektriciteit. Daar waar restwarmte en geothermie beschikbaar zijn worden deze komende decennia toegepast. Ook hernieuwbaar of groen gas is een optie. Hieronder vallen alle gassen die worden geproduceerd met overschotten van hernieuwbare elektriciteit en omgezette biomassa.

Groen gas
Uit de studie blijkt dat in een klimaatneutrale gebouwde omgeving al het beschikbare groen gas voor woningbouw in 2050 wordt gebruikt, deels door HR-ketels en deels door hybride opties. In totaal gaat het om ongeveer 1,2 miljoen van het totaal van 7,6 miljoen woningen. Daarnaast worden de collectieve warmteopties die gebruikmaken van restwarmte of geothermie toegepast waar dit mogelijk is. Dit betreft ruim 4,5 miljoen woningen. Om dit aantal woningen ook onder zeer koude weerssituaties volledig klimaatneutraal van warmte te voorzien is er 1,2 miljard kuub (bcm) hernieuwbaar gas nodig in vorm van bijvoorbeeld waterstof en syngas.

All-electric
Individuele all-electric-opties en collectieve WKO-systemen worden ingezet wanneer al het beschikbare groen gas is uitgeput en er lokaal geen restwarmte of geothermie beschikbaar is. Met gas wordt in 2050 voor ruim de helft invulling gegeven aan de benodigde petajoules voor finale warmtevraag. Besparingen op de warmtevraag door het toepassen van woningisolatie zijn zinvol, maar niet in extreme mate, omdat de financiële besparingen die hiermee bereikt worden vaak niet opwegen tegen de kosten van de isolatie. Vergaande isolerende maatregelen blijken kostentechnisch niet voordelig te zijn, behalve als de elektriciteitsprijs stijgt van 70 naar 120 euro/MWh.

Op weg naar 2050
Vooral de beschikbaarheid van groen gas, en niet de prijs, heeft grote invloed op het toepassen ervan in de route op weg naar 2050. Op dit moment is voor ongeveer 80% van de woningbouw aardgas de voordeligste optie. Dit neemt af tot ongeveer 20% groen gas in 2050 (inclusief hybride opties). De all-electric-opties worden rond 2030 aantrekkelijk, wanneer de toegestane inzet van aardgas afneemt (door het begrenzen van CO₂-uitstoot) en de technieken goedkoper zijn geworden. Geothermie en restwarmte worden al eerder financieel aantrekkelijk, voor die gebieden waar er beschikbaarheid is, en blijven dit tot 2050. Het voldoende beschikbaar komen van hernieuwbaar gas speelt ook bij deze vorm van warmtevoorziening een cruciale rol om deze volledig klimaatneutraal te maken.

Download het rapport van CE Delft 'Een klimaatneutrale warmtevoorziening voor de gebouwde omgeving - update 2016'.

Foto: Gaspit (foto CE Delft)

Redactie Ensoc, 4-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • Frans Sweers
  10.11.2016 - 10:49 uur | Frans Sweers

  De conclusies van CE zijn alleen geldig binnen de begrenzingen van het model. Dat kunnen ze heel erg goed in Delft. De misser in de conclusie zit hem erin dat in de werkelijke wereld iedereen wél belasting betaalt, en dat die belastingen het leeuwedeel van de particuliere energienota bepalen en dus ook de doorslag geven in elke particuliere investeringsbeslissing over maatregelen. Ook is er een grote discrepantie tussen de startaanname over labelstappen (elektra tegen 39% CO2-rendement; nu al lang en zelfs ruim achterhaald) en de eindterm van 100% in 2050. Tijdens de race de regels aanpassen? Deze studie voorspelt dus geenszins de gang van zaken op de gasmarkten in de werkelijke wereld, want daarin betalen we wél belasting en weten we wél in te schatten wat de werkelijke productiemix is.
  Isoleren is dus alleen niet de goedkoopste vorm van verwarmen in een belastingvrije wereld waarin achterhaalde productiestatistieken de boventoon voeren. Alleen wat betreft de laatste heeft CE enige maatschappelijke relevantie verbonden aan de uitgangspunten. Die belastingvrije wereld is een onbereikbare utopie. De volgende opdracht voor CE komt waarschijnlijk van John de Mol, om aan te tonen dat lanterfanten op TV een belastingvrije wereld oplevert..

 • Piet Jongkoen
  08.11.2016 - 21:40 uur | Piet Jongkoen

  Blijkt maar weer dat de energiebelasting op gas flink ophoog kan/moet

 • Renz Pijnenborgh
  08.11.2016 - 10:16 uur | Renz Pijnenborgh

  dat je met droge ogen zo'n rapport kunt uitbrengen is beschamend.

 • bas pulle
  08.11.2016 - 09:26 uur | bas pulle

  Ik was deze week in een Kruidvat winkel waar de deur wijd open stond. De meisjes bij de kassa hadden een elektrisch kacheltje om niet ziek te worden. Elektrisch verwarmen is soms nodig? De spullen in de winkel moeten koel blijven, waarom staat de deur anders open? :-)

 • P. Lomito
  04.11.2016 - 13:41 uur | P. Lomito

  Met rapporten van CE Delft weet ik inmiddels dat je de conclusies met een flinke korrel zout moet nemen, dit onderzoeksbureau blinkt vooral uit in het produceren van gewenste uitslagen, uiteraard is dat een verstandig businessmodel maar de realiteitswaarde is daarmee tegelijk minimaal. Geheel volgens verwachting wordt gesuggereerd dat woningisolatie te duur is of te weinig opbrengt. Aardgasverkopers willen immers vooral veel aardgas verkopen en dat gaat het beste als woningen matig tot slecht geïsoleerd zijn. Niet alleen omdat de eindgebruikers dan meer gas moeten afnemen maar vooral omdat zij dan weinig opties hebben voor alternatieve warmtebronnen... bij goed geïsoleerde woningen hebben de gebruikers een breed scala aan verwarmingsopties die naast elkaar en in allerlei combinaties gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de momentane warmtevraag.

  Zodra het gas flink duurder wordt (en dat wordt het met dank aan onze overheid) kunnen gebruikers van energiezuinige woningen moeiteloos en zonder hoge kosten overstappen op alternatieve warmtebronnen. Ik verwarm mijn woning nu bijvoorbeeld met de airco en als het wat kouder wordt volstaat het om de houtkachel een uurtje te stoken. Als het nodig zou zijn kan ik de badkamer bijverwarmen met een elektrisch IR-paneel en dan heb ik het nog eens over alle prepper-achtige verwarmingen gebaseerd op brandspiritus, kaarsen, ethanol die prima functioneren als de warmtevraag niet al te groot wordt.

  Verder weet ik uit eigen ervaring dat isoleren WEL rendabel is, op enkele voorwaarden:
  - isolatiewerkzaamheden worden zoveel mogelijk zelf of in eigen beheer uitgevoerd (laten uitvoeren door aannemers verdubbeld de terugverdientijd)
  - alle gebouwdelen in samenhang geïsoleerd worden, d.w.z. een Rc van resp. 8-6-6 voor dak, gevel en vloer
  - verbetering van de luchtdichting (afdichten naden en kieren met elstisch blijvende kit
  - beperking ventilatieverliezen met volwaardige WTW-ventilatie
  Zie het als een vergiet waarbij de warmte als water weglekt als niet alle gaatjes afgedicht worden.

  Daarmee is niet gezegd dat deze maatregelen allemaal in één keer aangepakt moeten worden. Veel slimmer is het om sommige maatregelen uit stellen tot logische momenten zoals bijvoorbeeld een verbouwing of herstel/renovatie. Bijvoorbeeld het glas vervangen uitstellen omdat je volgend jaar de kozijnen gaat vervangen of de dakisolatie te verbeteren als de dakpannen vernieuwd worden. Ook kan begonnen worden met relatief goedkope maatregelen zoals het verbeteren van de luchtdichting en de besparingen op de energierekening te gebruiken voor volgende maatregelen waarmee de financiële last beperkt wordt.

  De consumententarieven voor gas en stroom gaan komende jaren flink stijgen als gevolg van het Energieakkoord, de voorgenomen prijsstijgingen zijn al wel bekend maar worden zo'n beetje verzwegen (verkiezingen komen er aan). Daar komen waarschijnlijk nog extra kosten bij als gevolg van het persoonsgebonden CO2-budget dat nu in de maak is en voor wie het al weer vergeten was, vanaf 2020 is het afgelopen met het salderingsfeestje wanneer alle meters vervangen zijn door slimme meters die het automatisch salderen onmogelijk maken, je betaalt dan de volle mep voor stroom als de zon het laat afweten.