Frankrijk bouwt Europa’s grootste zonnecentrale

07.11.2014 | Branchenieuws | 1164 keer bekeken
Frankrijk bouwt Europa’s grootste zonnecentrale

Frankrijk lijkt de achterstand met zonne-energie op haar buurlanden weg te werken door te starten met de bouw van Europa’s grootste zonnecentrale.

De zonnecentrale krijgt een capaciteit van 300 MW en komt te staan in Cestas, vlak bij Bordeaux. Het project kost 360 miljoen euro. De centrale kan straks zoveel elektriciteit produceren dat het een stad als Bordeaux in haar vraag naar stroom kan voorzien. Het project wordt geleid door Neoen, een bedrijf in Parijs dat is opgericht door Jacques Veyrat, het voormalige hoofd van grondstoffenhandelaar Louis Dreyfus. De zonnecentrale zal in oktober 2015 aan het net worden geschakeld. Het zal gedurende twintig jaar elektriciteit genereren voor 105 euro per megawattuur (MWh), een prijs die concurrerend is vergeleken met andere energiebronnen, aldus de ontwikkelaars.

Goedkoper dan kernenergie
Directeur Xavier Barbaro van Neoen vergeleek de zonnecentrale met de Britse kerncentrale Hinckley Point C, dat eigendom is van het Franse energiebedrijf EDF. De kerncentrale krijgt een gegarandeerde stroomprijs van 117 euro per MWh voor 35 jaar. ‘We zitten onder de prijs van nieuwe kernstroom in Engeland. Dus vergeleken met kernenergie is zonne-energie goedkoper, en de prijs van zonnestroom daalt nog steeds. Vijf jaar geleden dacht niemand dat dat voor 2020 mogelijk was’, aldus Barbaro.

Laatbloeier
Frankrijk’s vermogen aan zonnestroom groeide tot voor kort langzaam vergeleken met Duitsland, Spanje of Italie. Het land beschikte in juni over een capaciteit van 5095 MW elektriciteit die door de zon wordt opgewekt. Dit vermogen is slechts een procent van het Franse verbruik in de eerste helft van dit jaar. Duitsland beschikt over een vermogen aan zonnestroom van bijna 37.000 MW.

Geen mislukkingen
Frankrijk’s langzamere start met zonnestroom zorgt ervoor dat het kan voorkomen dat projecten met zonnestroom mislukken, zoals wel is gebeurd in Spanje, de Tjechische Republiek en Bulgarije. Deze landen hebben hun vergoedingen voor duurzame energie-installaties teruggeschroefd, waardoor investeerders zich terugtrokken. In Frankrijk is dat niet gebeurd. Dit hielp om banken zoals Societe Generale en investeerders zoals KBB, Acofi en Omnes Capital te overtuigen om te investeren.

Veilige investering
‘We moesten veel uitleggen aan de investeerders en de banken om aan te tonen dat zonnestroom in Frankrijk een veilige investering is,’ zei Barbaro. Volgens hem worden projecten in Frankrijk die al zijn gestart niet betwijfeld. Neoen maakt voor de zonnecentrale gebruik van zonnepanelen van de Chinese fabrikanten Yingli en Trina Solar en Canadian Solar. De panelen worden gebouwd en beheerd door een consortium met de Franse bedrijven Eiffage en Schneider Electric.

Gridpariteit
Van de investering van 360 miljoen euro komt minstens 50 procent van Franse bedrijven, zei Barbaro. In 2017 wil Neoen 1000 MW zonnestroom installeren, waarvan ongeveer de helft in Frankrijk en de rest in gebieden waar zonnestroom ‘gridpariteit’ heeft bereikt. Dit houdt in dat de prijs van zonnestroom concurrerend is ten opzichte van elektriciteit uit het net en geen subsidie meer nodig heeft, zoals in Latijns Amerika, Afrika en Australie.

Publieke participatie
Barbaro acht een publieke participatie mogelijk rond 2018. ‘Dat is iets wat we ons kunnen voorstellen. Het is geen verplichting. We hebben al stevige aandeelhouders die ons op de lange termijn kunnen steunen. Maar we zullen onszelf intern organiseren als we gaan voor een publieke participatie’, aldus Barbaro.

Aandelen
Impala SAS, het bedrijf van de voormalige Louis Dreyfus-topman Jacques Veyrat, bezit bijna 60 procent van de aandelen in Neoen. De Franse publieke investeringsbank Bpifrance heeft 15,4 procent van de aandelen, en het Franse investeringsfonds Omnes Capital bezit de overige 25 procent.

Bron: Reuters
Foto: Gensun

Redactie Ensoc, 7-nov-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren