Fossiele bedrijven sponsoren klimaattop

04.12.2015 | Branchenieuws | 1782 keer bekeken
Fossiele bedrijven sponsoren klimaattop

Fossiele energiebedrijven betalen mee aan de klimaattop in Parijs, die erop gericht is om hun activiteiten te verminderen. Vermoeden bestaat dat de bedrijven achter de schermen invloed uitoefenen op de onderhandelingen.

Onder de meer dan vijftig sponsoren van de klimaatconferentie in Parijs bevinden zich energiebedrijven die zorgen voor een hoge uitstoot aan CO2, een van de belangrijkste broeikasgassen die zorgen voor opwarming van de aarde. De bedrijven hebben met hun hoge CO2-uitstoot flink meegeholpen aan de klimaatverandering en hebben pogingen voor schoner energiebeleid in het verleden ondermijnd. Toch worden deze bedrijven als sponsor toegelaten tot de klimaattop in Parijs, waardoor ze gelegenheid krijgen om te praten met vertegenwoordigers van landen die moeten onderhandelen over het toekomstige klimaatverdrag.

Fossiele lobby
Dit staat in het rapport ‘Fueling the Fire’ dat actieorganisatie Corporate Accountability International heeft uitgebracht. Het rapport richt zich op de milieuschade en lobby van enkele fossiele bedrijven die de klimaatconferentie sponsoren. Het gaat om de Franse bedrijven Engie, het voormalige GdF Suez, EDF (Electricite de France) en de bank BNP Paribas. Deze bedrijven hebben een hoog track record als het gaat om investeringen in kolencentrales, waardoor ze fors bijdragen aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat ze ook een agressieve lobby voeren om klimaatbeleid te ondermijnen maakt ze een ongeloofwaardige partner voor de klimaattop.

Fossiele sponsoren
Het energiebedrijf Engie, een vroegtijdig sponsor van de klimaattop in Parijs, is een ‘vervuiler met weinig vijanden’, staat in het rapport. Het is Europa’s grootste importeur van aardgas. In 2014 was het bedrijf direct verantwoordelijk voor de uitstoot van meer dan 131 megaton CO2. Dat staat gelijk aan 12 miljoen keer de uitstoot van een auto die de wereld rondrijdt. Het Franse energiebedrijf EDF beheert meerdere grote kolencentrales, terwijl de internationale bank BNP Paribas miljarden dollars heeft geïnvesteerd in kolenmijnen en kolencentrales.

Club tegen duurzame energie
De drie bedrijven hebben het beleid in het verleden weten te beïnvloeden, waardoor ze door konden gaan met CO2-intensieve activiteiten. Als sponsor op de klimaatconferentie doen de bedrijven zich echter groener voor. Zo claimt EDF zich te hebben gecommiteerd voor een CO2-arme wereld, maar het is tegelijkertijd actief lid van BusinessEurope, een club van bedrijven waartoe ook ExxonMobiel en Shell behoren. BusinessEurope behartigt de belangen van haar leden en ligt regelmatig dwars bij het Europese klimaatbeleid. Ze werkt openlijk de ontwikkeling tegen van een markt voor duurzame energie, aldus het rapport.

Vos in kippenhok
‘Het uitnodigen van ’s werelds grootste vervuilers om te betalen voor de klimaatconferentie is alsof je een vos vraagt om een kippenhok te bewaken,’ zegt Patti Lynn, directeur van Corporate Accountability International. ‘We moeten af van deze belangenverstrengeling om te voorkomen dat klimaattoppen verworden tot schijnvertoningen waarbij grote bedrijven door kunnen gaan met het uitstoten van CO2 dankzij zogeheten oplossingen uit de markt.’ Woordvoerder Jesse Bragg noemt de PR-activiteiten van de fossiele sponsoren ‘greenwashing’. ‘Deze bedrijven kunnen zeggen dat ze deel zijn van de oplossing omdat ze aan de klimaattop meebetalen’, aldus Bragg.

Bedrijfsvriendelijk
Bragg zegt dat het onwaarschijnlijk is dat de fossiele bedrijven een direct effect hebben op de uitkomst van deze klimaattop, gezien de vele haken en ogen die diplomaten vantevoren hebben uitgewerkt. Maar hij waarschuwt dat de invloed van bedrijven op klimaatonderhandelingen in de afgelopen twee decennia diplomaten overgevoelig heeft gemaakt voor bedrijfsvriendelijke oplossingen. ‘We moeten duidelijk maken dat het beleid in eerste instantie is gericht op het milieu. Als bedrijven zich hierin mengen zal je steeds verder van dat doel afraken,’ zegt Bragg.

Belangenverstrengeling
Historicus Eric Conway, co-auteur van een boek over ondermijning van klimaatwetenschap door de fossiele industrie, zegt dat het infiltreren van bedrijven op de klimaattop minder relevant is dan de lobby die achter de schermen doorgaat. Hij ziet de fossiele sponsoren op de klimaattop als voorbeeld van belangenverstrengeling, net zoals dat geldt voor landen op de top die veel fossiele brandstoffen produceren. Hij denkt echter niet dat de aanwezigheid van fossiele bedrijven erop is gericht om een klimaatakkoord te belemmeren. ‘Het actuele probleem ligt vooral in hun economische betekenis voor individuele regeringen,’ aldus Conway.

Protocollen
Bragg denkt dat de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties een voorbeeld kan nemen aan de inspanningen van wereldgezondheidsorganisatie WHO om de lobbyisten van de tabaksindustrie te weerhouden om hun invloed uit te oefenen op het tabaksbeleid. De WHO nam in haar internationale overeenkomst over de controle van tabak specifieke protocollen aan. Landen die deze overeenkomst ondertekenden beloofden hun gezondheidsbeleid te vrijwaren van de interferentie van de takasindustrie. Het klimaatverdrag dat momenteel in Parijs wordt voorbereid zou een soortgelijke formulering kunnen bevatten, suggereert Bragg.

Foto: Milieuactivisten beschuldigen AirFrance van een dubbele agenda op de klimaattop in Parijs (foto ThisIsCollosal.com)

Redactie Ensoc, 4-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Mark Bouwmeester
    08.12.2015 - 10:13 uur | Mark Bouwmeester

    Heeft er iemand ooit wel eens bedacht dat die fossiele bedrijven ook willen verduurzamen? En dat die enorm gebaat zijn bij WERELDWIJDE afspraken? Niet lokaal omdat dat de markt verstoort?