'Forse winststijging bij Shell'

31.07.2014 | Branchenieuws | 353 keer bekeken
'Forse winststijging bij Shell'

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items bij Shell is in het tweede kwartaal fors gestegen op jaarbasis, verwachten analisten. Zij verwachten dat het resultaat, de maatstaf voor het energieconcern en de financiële markten, uitkomt op 5,5 miljard dollar tegen 4,6 miljard dollar een jaar eerder.

In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar zou het resultaat flink zijn gedaald. De ccs-winst ex-items bedroeg in de eerste 3 maanden 7,3 miljard dollar. De tweedekwartaalcijfers worden donderdag om 8.00 uur gepresenteerd. De marktkenners denken dat de winst van Shell de afgelopen maanden opnieuw onder druk stond door aanhoudende zwakte bij de divisie downstream, waaronder raffinage, verkoop en chemie vallen.

Het energiebedrijf kampt al jaren met een forse overcapaciteit op het gebied van raffinage en heeft inmiddels een aantal raffinaderijen afgestoten. Ook Nigeria zal voor verstoring zorgen door de vele productiestops als gevolg van sabotage van de pijpleidingen in het land. Shelln maakt  vorderingen met zijn desinvesteringsplannen. Het wil dit jaar en volgend jaar in totaal voor 15 miljard dollar aan onderdelen verkopen. In dat kader werd recent een belang in het Australische Woodside van de hand gedaan voor 5 miljard dollar en verkocht Shell schaliegasbezittingen in de VS voor 700 miljoen dollar.  

Bron: Telegraaf, 31-jul-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren