FedEC helpt EZ met doorbraakproject Energie en ICT

18.03.2016 | Branchenieuws | 794 keer bekeken
FedEC helpt EZ met doorbraakproject Energie en ICT
Toepassing energiemanagementsystemen belangrijk voor halen doel uit energieakkoord van 100 PJ energiebesparing in 2020

Vereniging van energieadviseurs FedEC gaat het ministerie van Economische Zaken helpen met het doorbraakproject Energie en ICT. Het project richt zich voornamelijk op energiemanagementsystemen voor kantoorgebouwen.

Het doorbraakproject is ingesteld in het kader van het huidige regeerakkoord. Het heeft als doel om de toepassing van slimme energiesystemen te versnellen. In opdracht van RVO is er door EnergyGO een inventarisatie opgesteld van systemen en aanbieders van deze systemen, samen met een stappenplan voor de ondernemer of energiemanager die de aanschaf van een energiemanagementsysteem (EMS) overweegt.

Markt voor EMS
De energieadviseur speelt een cruciale rol bij het breder uitrollen van en bekender maken in de markt voor EMS. Kennis omtrent EMS, de diverse systemen en besparingsmogelijkheden dankzij EMS zijn van groot belang. Tijdens de themabijeenkomst van FedEC op 16 maart bij ULC Groep te Utrecht deelde projectleider Tijs Wilbrink van het Doorbraakproject Energie & ICT belangrijke informatie over het project met een groep van circa vijftig adviseurs.

Communicatie
‘Leveranciers van EMS en adviseurs hebben een slag te maken met de communicatie over deze systemen, want de klant snapt het al lang niet meer’, zegt Wilbrink. ECN beraamt het besparingspotentieel met het inzetten van EMS op 30 tot 50 petajoule (PJ) per jaar. Wilbrink concludeert dat met EMS een grote slag is te maken als het gaat om het realiseren van de doelstelling uit het energieakkoord van 100 PJ energiebesparing voor 2020.

Terugverdientijd
Energieadviseurs kunnen helpen met de toepassing van EMS door aan bedrijven te laten zien hoe ze hiermee kunnen besparen. De investering kunnen bedrijven volgens ECN binnen een jaar terugverdienen, meldt Wilbrink. EMS staat in de erkende maatregellijst die de overheid heeft verspreid. Wilbrink verwacht dat handhavende instanties komende tijd ook op EMS gaan controleren, gezien toenemende druk vanuit de overheid op energiebesparing.

Bijdrage FedEC
Het ministerie van Economische Zaken heeft FedEC gevraagd om de lijst met systemen en leveranciers uit te breiden, om klanten zo meer overzicht te geven in de diverse systemen en de besparingsmogelijkheden. Ook kunnen energieadviseurs een bijdrage leveren aan een advies over hoe over EMS te communiceren met de klant. Hiervoor richt FedEC een werkgroep op. Tijdens de themabijeenkomst bleek dat hiervoor genoeg animo bestaat.

Congres over EMS
FedEC-voorzitter Isabelle Sternheim benadrukt de unieke rol voor de energieadviseur binnen dit project. ‘Wij gaan ons hard maken voor een goede markt waarin wij onafhankelijk advies en ondersteuning gaan bieden. Hierbij is kennis over EMS essentieel. We gaan aan de slag met het project en zullen de resultaten delen op het FedEC-congres over EMS tijdens de komende vakbeurs Energie in Den Bosch’.

Foto: De themabijeenkomst van FedEC op 16 maart bij ULC Groep in Utrecht trok circa vijftig energieadviseurs (foto Karin de Ferrante)

Redactie Ensoc, 18-mrt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren