​Expertcentrum voor warmtetransitie in aantocht

27.03.2017 | Branchenieuws | 359 keer bekeken
​Expertcentrum voor warmtetransitie in aantocht

Overstappen van aardgas op duurzame warmte is een lokaal vraagstuk. Om dat in goede banen te leiden, richt de Warmtetafel een expertcentrum op. Verwacht wordt dat dit jaar gemeenten al met hun vraagstukken bij dit centrum terecht kunnen.

“Je zal in de gemeenteraad zitten en voor de taak staan een besluit te nemen over de transitie van aardgas naar duurzame warmte. In de wijk hoor je: ‘Ik had liever een warmtenet willen hebben dan een warmtepomp’. Hoe zorg je er dan voor dat een gemeente zijn nek uitsteekt?” Het antwoord op die vraag moet komen uit een nieuw op te richten expertcentrum. Dat zegt Gijs de Man, directeur van Stadsverwarming Purmerend. Het expertcentrum, dat dit jaar het licht moet zien, kan kennis over processen, rekenmodellen en kentallen leveren en ‘leren en kennisoverdracht stimuleren’, om gemeenten te helpen bij het omschakelen van aardgas naar duurzame warmte.

Warmtetafel
De komst van het expertcentrum kondigde De Man aan tijdens een bijeenkomst van de Warmtetafel, een overlegorgaan dat als doel heeft om de zogeheten warmtetransitie te versnellen. Aan de Warmtetafel nemen overheid, bedrijven en andere stakeholders in de gebouwde omgeving deel. Bij Eneco World praten de vier werkgroepen van de Warmtetafel leden van de stichting Warmtenetwerk bij over de laatste stand van zaken. De Man, tevens voorzitter van Warmtenetwerk, leidt de werkgroep van de Warmtetafel die zich bezighoudt met bestuurlijke taken. Deze werkgroep stelt voor om het initiatief voor duurzame warmte bij de lokale overheid te leggen.

Afwegingsprocessen
Volgens De Man is duidelijk dat er niet één afwegingskader, rekenmodel of effectief proces bestaat voor de warmtetransitie. Daarom stelt de werkgroep een kader voor afwegingsprocessen voor in de overstap van aardgas naar alternatieven voor warmte. “Dit kader geeft bouwstenen rond drie fasen: het in kaart brengen van de uitgangssituatie, het momentum voor verandering en het bepalen van een duurzaam alternatief”, zegt De Man. “Belangrijk is dat gemaakte keuzes zoveel mogelijk maatschappelijk geaccepteerd worden. Ik zeg zoveel mogelijk, want we gaan het niet allemaal eens worden met elkaar.”

Eerste drempels
Wat zijn nu de eerste drempels voor de warmtetransitie? Gebrek aan urgentie en het te goedkope aardgas, zegt De Man. “De warmtetransitie is complex. Zonder urgentie gaat het niet gebeuren. Die urgentie is af te meten aan een datum voor de uitfasering van aardgas. Wat mij betreft geeft de datum van 2050 uit de Energieagenda geen urgentie.” Ten tweede is aardgas momenteel te goedkoop in gebruik, omdat milieueffecten onvoldoende in de prijs wordt meegewogen, zegt De Man. “Daar moet dus iets gebeuren. Tegelijkertijd willen we de wijk in om te praten over duurzame warmte en welke opties er zijn. De wettelijke aanpassingen die nodig zijn om de transitie te maken, komen dan vanzelf en worden, zoals de gasaansluitplicht, nu al aangepakt.”

Foto: Gijs de Man tijdens de bijeenkomst van de Warmtetafel in Rotterdam (foto TTE Consultants).

Warmte zonder gas?
Gemeenten willen hun woningen van het aardgas afhalen, maar welke verwarming kan daarvoor in de plaats komen? Experts geven oplossingen tijdens het congres 'Warmte zonder gas' op 18 april in Amsterdam.

Redactie Ensoc, 27-mrt-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Derk Reeshofwarmte
  29.03.2017 - 08:20 uur | Derk Reeshofwarmte

  Er is een expertisecentrum voor warmte binnen RVO, en wa als gebruikers houden dat wel scherp. Er zit niemand te wachten op adviezen van een sector die het zelf niet begrijpt.
  De hele sector roept warmte is de toekomst alleen is er geen consument te vinden die staat te juichen om het te ontvangen. De warntesector heeft gefaald.

  Willen we nog iets met warmte ? JA we zullen wel moeten maar dat moet lage tenperatuur zijn ( max 45 graden ) en eerlijk en transparant.

  En biomassa / Hoge temperatuur / stoken / nep restwarmte en liegen over nmda moeten we mee stoppen dat is lang genoeg gebeurd.
  Dus Gijs we willen graag een expertisecentrum met echte kennis en niet het huidige geprutsz

 • P. Lomito
  27.03.2017 - 13:13 uur | P. Lomito

  Mensen die liever een warmtenetwerk willen??? Niet op deze planeet. Warmtenetwerken zijn nu eenmaal te duur en mensen merken dat in hun portemonnee. Er wordt hier veel onzin verkocht, ik mis een beetje kritische houding want aan elke maatregel zitten nu eenmaal voor- en nadelen. Van die laatste hoor je alleen maar als het gaat over fossiele brandstoffen. Te eenzijdige informatie. Nepnieuws?