‘Europa moet potentieel voor energiebesparing lokaal versterken’

11.02.2016 | Branchenieuws | 817 keer bekeken
‘Europa moet potentieel voor energiebesparing lokaal versterken’

De Europese Commissie moet dit jaar haar richtlijn voor energiebesparing herzien. Hierbij moet ze de rol van lokale overheden versterken om het volledige potentieel aan energiebesparing te benutten. Dat meldt Energy Cities in reactie op de publieke consultatie voor de richtlijn.

De Europese Commissie rondde onlangs een publieke consultatie af voor de herziening van de Energy Efficiency Directive (EED), de Europese richtlijn voor energiebesparing. Dat deed ze om inzichten van stakeholders te verzamelen over het wettelijk kader en het beleid die nodig zijn om de Europese doelstelling voor energiebesparing in 2030 te halen. Dat meldt Energy Cities, een vereniging van meer dan duizend Europese steden die zich bezig houden met de energietransitie.

EED-richtlijn
De Europese richtlijn voor energiebesparing is sinds 2012 in werking en heeft bijgedragen aan het opschalen van inspanningen om de energie-efficiëntie in Europa te verbeteren. Toch moet er nog meer gebeuren om de doelstelling voor 2030 te halen. Met het huidige beleid zal Europa slechts 17,6 procent verbetering van de energie-efficiëntie in 2020 halen, waardoor het de doelstelling van 20 procent verbetering voor 2020 al mist, aldus Energy Cities in een persbericht.

Op koers?
De boodschap van Energy Cities staat in tegenstelling tot de melding van het Financieele Dagblad dat Europa goed op koers ligt om het doel van 20 procent energiebesparing in 2020 te halen. Het FD baseert zich op cijfers van Eurostat, waaruit blijkt dat het energieverbruik in 2014 met 16,9 procent is gedaald, zo’n 2 procent lager dan wat nodig is voor 2020. De krant waarschuwt echter tegelijkertijd dat het energieverbruik vanaf 2015 kan stijgen door de aantrekkende economie. De laatste cijfers van Eurostat laten zien dat de economische groei weer stijgt ten opzichte van vorig jaar.

Energie Unie
Er moet dus nog veel gebeuren om het energiebesparingsdoel in 2020 te halen. De Europese Unie heeft daarom richtlijnen uitgevaardigd om de energiebesparing in de lidstaten te stimuleren. Dit past ook binnen het Europees beleid voor een Energie Unie, dat minder afhankelijk is van de import van energie. Als voorzitter van de Europese Unie wil Nederland dit beleid voortzetten, zo meldde minister Kamp van Economische Zaken onlangs op een vergadering in het Europees Parlement. Ook volgens Kamp ligt er nog veel werk te doen om de besparingsdoelstelling voor 2020 te halen.

Lokale overheden
Energy Cities roept op om bij de herziening van de Europese richtlijn voor energiebesparing de rol van lokale overheden te versterken, zodat ze hun volledige potentieel voor energiebesparing kunnen benutten. Volgens Energy Cities moet daarvoor het nationale energiebesparingsbeleid worden vertaald naar lokaal beleid, moet de regie over investeringen voor lokale energiebesparingen worden overgeheveld naar provincies en gemeenten, en moet de kennisuitwisseling worden gestimuleerd om de best practices op te schalen en te over te nemen in andere steden in Europa.

Geld voor besparing
Europa moet serieus zijn over haar streven om de energievoorziening in 2050 CO2-neutraal te maken, meldt Energy Cities. Dit kan volgens de vereniging door in de EED een plan te introduceren voor de uitfasering van subsidies voor fossiele brandstoffen. Het geld wat hierdoor overblijft kan dan worden gestoken in lokale maatregelen voor energiebesparing, zoals bij de renovatie van gebouwen. Ook moet de herziene EED-richtlijn volgens Energy Cities een hoofdstuk bevatten over lokale energiebesparing, met technieken zoals energiezuinige warmtekrachtkoppeling en stadsverwarming.

Foto: Europese steden moeten meer werk maken van energiebesparing (foto Ecologic)

Redactie Ensoc, 11-feb-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    11.02.2016 - 14:28 uur | P. Lomito

    --- Europa moet serieus zijn over haar streven om de energievoorziening in 2050 CO2-neutraal te maken, meldt Energy Cities. Dit kan volgens de vereniging door in de EED een plan te introduceren voor de uitfasering van subsidies voor fossiele brandstoffen. Het geld wat hierdoor overblijft kan dan worden gestoken in lokale maatregelen voor energiebesparing, zoals bij de renovatie van gebouwen. ---

    Dit is de Trias Energetica op z'n kop, maar geheel in lijn met het overheidsbeleid om inkomsten uit energie op peil te houden. Daarom mijn oproep aan burgers om het heft in eigen hand te nemen en NU de eigen woning energiezuinig te renoveren, daarmee de Trias Energetica in de juiste volgorde uit te voeren en niet de verspilling te verduurzamen.