EU zet deur open voor olie uit teerzand

14.10.2014 | Branchenieuws | 921 keer bekeken
EU zet deur open voor olie uit teerzand

De Europese Commissie laat in een nieuw wetsvoorstel rond transportbrandstoffen de verplichte aangifte van teerzandolie vallen. Zwicht de commissie daarmee voor de olielobby?

Teerzand olie is de meest vervuilende fossiele brandstof op aarde, goed voor drie tot vijf keer de CO2-uitstoot van conventionele olie. Dat was reden voor Europa om de invoer ervan te ontmoedigen. De Europese Commissie wilde olieproducenten verplichten om teerzandolie apart aan te geven in hun CO2-rapportering, met een CO2-score die een vijfde hoger lag dan conventionele olie. De lidstaten konden daarover echter geen akkoord bereiken.

In het nieuwe voorstel moeten de oliebedrijven de teerzandolie niet langer apart aangeven. Toch is het een stap vooruit, zegt klimaatcommissaris Connie Hedegaard. “Het is geen geheim dat het oorspronkelijke voorstel op sterke tegenstand uit sommige lidstaten stootte. Toch geeft de commissie dit vandaag een nieuwe impuls. In de toekomst zal er een methodologie zijn en dus een beloning om minder vervuilende brandstoffen te kiezen. Ik roep de lidstaten op om dit voorstel te steunen.”

Duurzaam Nieuws, 13-okt-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren