EU wil CO2-opslag in 2030 verplichten

27.01.2015 | Branchenieuws | 1128 keer bekeken
EU wil CO2-opslag in 2030 verplichten

Europese landen moeten bindende doelstellingen krijgen opgelegd voor het installeren van technologie om CO2 af te vangen en op te slaan. Dat staat in een nieuw richtlijnenrapport van de Europese Commissie dat de Britse krant The Guardian heeft ingezien.

Afvang en opslag van CO2, afgekort CCS (van Carbon Capture and Storage), is een experimentele technologie dat de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales kan afvangen om de bijdrage op klimaatverandering tegen te gaan. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties zegt dat zulke technologie voor meer dan een vijfde kan bijdragen aan de wereldwijde CO2-reductie in 2050. Het nieuwe rapport, geschreven door consultants voor de Europese Commissie, meldt dat in Europa een ‘echte en urgente’ noodzaak voor CCS bestaat.

Routekaart
‘Een Europese routekaart voor CCS met bindende doelstellingen voor 2030 zendt een duidelijk signaal uit naar de leden van het klimaatverdrag. De boodschap is dat de ambities van Europa om haar CO2-uitstoot te verminderen zullen worden gerealiseerd. Hiermee kan Europa haar leidende positie in het klimaatdebat handhaven,’ staat in het rapport. Het is een oproep voor Europese landen om routekaarten voor CCS te ontwikkelen en voor de Europese Commissie om een lijst te maken van potentiele locaties voor CO2-opslag.

Ambitieus
Graeme Sweeney, voorzitter van het European Technology Platform for Zero Emissions Power, zegt dat de doelstellingen voor CCS ambitieus moeten zijn. ‘We moeten de doelstellingen voor Europa plaatsen in de ordegrootte van 220 miljoen ton CO2 voor ondergrondse opslag in 2030,’ vertelt Sweeney in The Guardian. Hij verwacht dat driekwart van deze hoeveelheid afkomstig is van de elektriciteitssector en minstens een kwart van industriële bedrijven zoals in de staal-, cement en aluminium sector. Sweeney, een voormalige CO2-adviseur die 35 jaar voor Shell heeft gewerkt, roept ook op tot eensgezind beleid in het subsidiëren van CCS en CO2-reducerende technologieën zoals duurzame energiebronnen en energiebesparing

Redactie Ensoc, 27-jan-15

Foto:  Centrale van E.On op de Maasvlakte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • O.P. Wolters
  29.01.2015 - 14:33 uur | O.P. Wolters

  Degene, die dit leest: Gegroet!
  Met alle respect voor de CO2-uitstootbestrijders: er is nog nooit materieel aangetoond, dat CO2 slecht is voor wie dan ook. De hele heisa over de CO2-uitsatoot stoelt op een verkeerde weergave van de meer dan 100 jaar oude bepaling vzan het warmtegedrag van CO2 t.o.v. H2O.
  N.B. Materieel liggen de verhoudingen als volgt weergegeven in voetbaltermen: Bij een ruimtebeslag van 0,3 m2 per supporter kunnen er op een voetbal 3300 supporters gestald worden. De goedwillende Ajacied op de middenstip in het Feijenoordstadion houdt de 3300m hem heen staande kwaad willende Feijenoorders niet tegen om hem te mollen. Dit zijn de getalsverhoudingen tussen dat ene CO2-molecuul (0,03 %!) en de 3300 O2 en N2 99,93 %!) moleculen! CO2 en H2O onderhouden meer dan vriendschappelijk betrekkingen, waarnaar alle bestuurders van alle voetbalsupporters met jaloersheid kijken: want CO2 en H2O vormen koolzuur, dat via uitregenen tenslotte in de oceanen terecht komt. Het phytoplankton kan miljarden tonnen CO2 vasstleggen, wat vindt het dierlijk plankton heel erg lekker vindt. Uit gedegen meerjarig wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in het dagelijkse proces van omzetting van CO2 naar O2 de industrieële CO2-produktie maar een schijntje is van de totale omzettingshoeveel in de z.g. fotosynthese.......
  Agé Bob