​EU verlengt importheffing Chinese zonnepanelen

08.12.2015 | Branchenieuws | 2484 keer bekeken
​EU verlengt importheffing Chinese zonnepanelen

Europa heeft de importheffing op Chinese zonnepanelen en zonnecellen verlengd. Daarmee brengt het een nekslag toe aan haar eigen zonne-energiesector, meldt PV-importeur Cleantec Trade.

Op de klimaattop in Parijs speelt hernieuwbare energie, en zonne-energie in het bijzonder, een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Des te bijzonder is het daarom dat de Europese Commissie de importheffingen op Chinese zonnepanelen en –cellen heeft verlengd. China is met grote voorsprong de belangrijkste producent van zonnepanelen wereldwijd. Hierdoor ondergraaft de Europese Commissie het potentieel van de Europese zonne-energie sector als een primaire pijler van een CO2-neutrale energievoorziening, meldt zonnepanelenimporteur Cleantec Trade.

Minder solarprojecten
Het aantal solarprojecten in Europa is drastisch gedaald, van 17 GWp in 2012 tot onder 7 GWp in 2014. Dat lieten diverse leden van het Europees Parlement, die de belangrijkste politieke groepen vertegenwoordigen,  afgelopen oktober weten in een open brief aan de Europese Commissie. Het aantal banen in de zonne-energie sector daalde van 265.000 in 2011 tot ongeveer 120.000 dit jaar. Daarom riepen ze de Europese Commissie op om de heffingen te stoppen om de groei van de Europese solarsector en de bijbehorende banen terug te laten keren. 

50.000 extra banen
Het schrappen van de handelsbarrières met China had in 2020 kunnen leiden tot 50.000 nieuwe banen in Europa. Dat staat in een nieuwe studie van Ernst & Young die SolarPower Europe, het voormalige EPIA (Europese Photovoltaïsche Industrie Associatie), heeft gepubliceerd. ‘Europa kon duidelijk voordeel halen uit het beëindigen van de handelsbelemmeringen op zonnepanelen en -cellen. Dit zou goed zijn voor de gehele Europese zonne-energie waardeketen, jobs creëren en de economie stimuleren zodat Europa zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen zou halen,’ aldus de studie.

Schril contrast
De beslissing van de Europese Commissie staat in schril contrast met andere wereldmachten zoals India en China die aan zone-energie een hoofdrol toedichten in het klimaatdebat. President van India Pranab Mukherjee meldde vorige week aan het begin van de klimaatconferentie in Parijs dat India een internationale zone-energie alliantie gaat huisvesten. Dit samenwerkingsverband van minstens 120 landen heeft India in het leven geroepen om zonne-energie voor iedereen in de wereld bereikbaar te maken. India roept alle landen ter wereld op om samen tot 2030 duizend miljard dollar (950 miljard euro) in zonne-energie te steken.

Onderzoek
Reden voor het verlengen van de importheffingen was een hernieuwd antidumping- en antisubsidie-onderzoek naar zonnecellen en zonnepanelen uit China. Daardoor blijven de importheffingen van kracht. Uit het onderzoek moet blijken of opheffen van de antidumping- en antisubsidiemaatregelen leidt tot een voortzetting of herhaling van de schade aan de Europese zonnesector die door China is veroorzaakt. Door de hernieuwde onderzoeken blijven de importheffingen maximaal 15 maanden van kracht. Deze periode is tevens de maximale duur van het onderzoek.

Foto: China ontkent de dumping en zegt dat haar zonnepanelen concurrerender zijn (foto First Solar)

Redactie Ensoc, 7-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Gosse Boxhoorn
  10.12.2015 - 15:21 uur | Gosse Boxhoorn

  We willen als industrie een gelijk speelveld. Dat is er nu niet. In China neemt men het niet zo strikt met milieuregels en arbeidsvoorwaarden.
  Daarnaast kun je vrijwel niets naar China exporteren. Alle zonnepanelen zien er hetzelfde uit, maar werken ze ook hetzelfde?
  De kwaliteit kan sterk verschillen. De Nederlandse markt heeft de focus op de laagste prijs, andere landen kiezen voor kwaliteit.
  Europese producenten en producten worden sterk gecontroleerd, dit moet ook elders ingevoerd worden.
  Importheffingen lossen niets op indien er ook niet gewerkt wordt aan kwaliteitswaarborging en het creëren van een gelijk spelveld.

 • Willem Appel
  08.12.2015 - 12:57 uur | Willem Appel

  Hier spreekt de niet bestaande visie van onze overheid zich wederom tegen. Je kunt boos worden, maar eigenlijk moet je medelijden tonen voor deze besluiteloze kliek met amateurs.

 • P. Lomito
  08.12.2015 - 12:43 uur | P. Lomito

  Ouderwets protectionisme, overheden hebben baat bij een zo laag mogelijke opstelling van PV-vermogen op privé-woningen. Met veel goedkope zonnepanelen kan eenvoudig in de eigen behoefte worden voorzien en is de afhankelijkheid van netstroom (=belastingstroom) minimaal. De overheden lopen daardoor miljarden mis aan belastinginkomsten die nu onderdeel zijn van de jaarbegroting. Hernieuwbare energie is prima maar wel via het publieke net zodat er belasting over geheven kan worden. Daarom zijn windmolens en warmtelevering zo populair bij overheden.