EU ruilt kernenergie in voor duurzame energie

03.12.2015 | Branchenieuws | 968 keer bekeken
EU ruilt kernenergie in voor duurzame energie

Kernenergie verliest in Europa zijn leidinggevende positie als voornaamste bron van elektriciteit door een groeiende vraag naar duurzame energie. Deze trend treedt ook op in Australië.

De omslag van nucleaire naar duurzame energie komt doordat Europese regeringen willen voldoen aan de doelstelling om in 2020 tenminste 20 procent van de elektriciteit uit duurzame bronnen op te wekken. De Europese Unie heeft deze doelstelling collectief opgelegd aan de lidstaten. Enkele landen blijven achter bij het halen van hun doelstellingen voor 2020, maar als geheel zal Europa de komende vijf jaar fors investeren in duurzame energie, zo is de verwachting.

Rapport
De groei van duurzame energie gaat ten koste van het aandeel in de fossiele brandstoffen kolen, gas en olie, maar ook van het aandeel kernenergie. Dit meldt de internationale consultant Timetric in het rapport ‘Project Insight: Power Generation Construction Projects in Europe’. Het rapport is gebaseerd op een uitgebreide database van Timetric's Construction Intelligence Center (CIC) dat meer dan zeventigduizend projecten in de wereld bevat.

Windenergie
Van de duurzame bronnen heeft windenergie in Europa de hoogste waarde, bijna 300 miljard dollar. Windparken worden ontwikkeld in 13 van de 16 onderzochte Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk heeft duurzame energieprojecten in portefeuille ter waarde van 182 miljard dollar, de hoogste waarde in deze sector, dankzij grote investeringen in offshore windparken. Duitsland staat op de tweede plaats, met een waarde van 37,9 miljard dollar, maar het duurste project is 'slechts' 2,7 miljard dollar waard. Dat is klein bier vergeleken met het Britse topproject, het Britse offshore windpark Crown Round III, dat een waarde heeft van 37,5 miljard dollar.
 
Waterkracht
Waterkracht is na wind de tweede duurzame bron, met een investeringswaarde van 42,9 miljard dollar. Zwitserland heeft in deze sector het project met de hoogste waarde in de pijplijn, wat bijdraagt aan het totaal van 12,2 miljard dollar. Waterkracht zorgt al voor 58 procent van de opgewekte elektriciteit in Zwitserland. Turkije volgt vlak achter Zwitserland en steekt 11,7 miljard dollar in waterkracht. Hoewel Turkije geen lid is van de Europese Unie, heeft ze wel beloofd om in 2023 30 procent van haar geïnstalleerd vermogen uit duurzame bronnen op te wekken.
 
Duitsland
Europa ziet haar aandeel kernenergie afnemen. Dat komt mede door het besluit van Duitsland om al haar kerncentrales uit te faseren, vlak na de kernramp in het Japanse Fukushima. Frankrijk wil ook kerncentrales sluiten om haar afhankelijkheid van kernenergie van de huidige 75 procent te verminderen naar 50 procent in 205. ‘Europa moet meer duurzame energie opwekken om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit in Europa, maar ook om te voldoen aan haar doel van 20 procent duurzame energie in 2020. De economische vooruitgang zal uiteindelijk bepalen hoe Europa zal investeren in nieuwe opwekking. Dit is van invloed op elk land om te voldoen aan de Europese doelstellingen,’ zegt Neil Martin, manager bij Timetric CIC.

Australië
Ook in Australië verliest kernenergie haar rol als voorname bron van elektriciteit, meldt de Australische website RenewEconomy. De kosten van kernenergie bedragen meer dat het dubbele dan andere schone energiebronnen, zo staat in het Australische Power Generation Technology (APGT) Report. Het 362 pagina’s tellend rapport laat zien dat zonne- en windenergie momenteel de goedkoopste CO2-arme technologieën zijn in Australië. Het rapport verschijnt op een kritisch tijdstip, omdat de nucleaire lobby voortdurend wijst op oudere kostenschattingen. Die blijken echter te optimistisch. Kernenergie valt momenteel duurder dan wind en vijf van de zes zonne-energievarianten. In 2030 zal kernenergie duurder zijn dan alle andere energietechnieken, aldus het APGT-rapport.

Foto: Koeltorens van de kerncentrale bij Nogent-Sur-Seine in Frankrijk (foto Wikipedia)

Redactie Ensoc, 3-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Carel Anink
  22.12.2015 - 23:25 uur | Carel Anink

  Als we de 2.500 Peta Joule energie (2013) die we jaarlijks in Nederland gebruiken met zonepanelen op zouden wekken hebben we ca. 32.000 km² oppervlakte nodig. Nederland heeft ca. 34.000 km² land. Feitelijk zijn alleen de daken van gebouwen nog beschikbaar om dat elk stukje grond in Nederland een of ander bestemming heeft. En dat is nog geen 300 km³ dakoppervlakte die bruikbaar is. Als we alle energie met wind op land opwekken hebben we 790.000 MW windvermogen nodig of op zee 525.000 MW. Er staat nu 2.400 MW op land en het wordt nog een hele uitdaging om daar in 2023 6.000 MW van te maken. Bio en waterkracht is voor Nederland zo onrealistisch dat ik daar geen cijfers over noem. Dat we van fossiele koolstof als brandstof af moeten behoeft naar mijn beleving geen betoog. Uit het voorgaande lijkt mij duidelijk af te leiden dat we het, hoe graag ik het persoonlijk ook wil, met stromingsbronnen niet redden om fossielvrij energie op te wekken. En met energiebesparing gaan we het ook niet redden. De bewering van P. Lomito is nog niet zo onrealistisch zoals Mark Bouwmeester met zijn prijs argument wil aantonen. Zelf als nucleair duurder zou zijn dan wind op zee zullen we er niet aan ontkomen.
  Overigens is de meerderheid van de Engelse bevolking positief over kernenergie en verrijst straks de eerste Chinese kerncentrale in het Britse Bradwell in Sussex. Wellicht goed om over na te denken dat we straks in Europa heel goed windemolens kunnen bouwen maar niet meer weten hoe we zelf een kerncentrale in elkaar moeten zetten.

 • 08.12.2015 - 12:56 uur | Mark Bouwmeester

  http://energytransition.de/files/2014/02/GET_6A9_Price_of_new_nuclear_higher_than_wind_solar_l.png ter aanvulling

 • Mark Bouwmeester
  08.12.2015 - 10:25 uur | Mark Bouwmeester

  Nou, P. Lomito, dat valt nog te bezien.... Als je naar Hinkley Poijnt C kijkt, die nieuwe megalomane kerncentrale in UK, dan is de stroom die daaruit zal komen duurder dan de stroom die een off shore windpark kost (ongeveer 130 Euro/MWh tegen 105 Euro/MWh (horn rev 3, danmark)). En met die kerncentrale zit je vervolgens wel dertig jaar.... Terwijl zo'n windpark al na 10 a 15 jaar opnieuw kan worden gemoderniseerd en nog lagere stroomrpijzen dkan realiseren.

 • P. Lomito
  03.12.2015 - 13:23 uur | P. Lomito

  Kernenergie heeft juist een grote toekomst, met name in nieuwe technieken zoals thorium/zoutcentrales en op basis van grafeen. In plaats van geld te stelen van burgers en daarmee ongewenste windmolens te plaatsen zouden de schaarse middelen beter gestoken kunnen worden in onderzoek naar deze toekomstbestendige energiebronnen.