​‘EU-landen kopen alleen vrijwillig samen gas in’

05.02.2015 | Branchenieuws | 585 keer bekeken
​‘EU-landen kopen alleen vrijwillig samen gas in’

Europese lidstaten kunnen alleen op vrijwillige basis samenwerken bij de inkoop van aardgas, om de onderhandelingspositie van Rusland te verzwakken. Dat zegt de nieuwe Europese commissaris voor energie Maroš Šefčovič.

Europese landen kunnen gezamenlijk optrekken om te onderhandelen over gunstiger gascontracten met de Russische gasproducent Gazprom. De voormalige Poolse premier Donald Tusk kwam vorig jaar met dit idee. Tusk werkt nu als president van de Europese Raad, die de 28 staatshoofden binnen de Europese Unie samenbrengt. Tijdens een bezoek aan Warschau zei Šefčovič dat veel West-Europese landen zich verzetten tegen het idee om gezamenlijk gas in te kopen, omdat ze geloven dat het ingaat tegen de vrije marktwerking en de concurrentie op de gasmarkt.

Oostblok wil wel
Landen in centraal en oost-Europa denken hier anders over. Deze landen zouden volgens Šefčovič samen willen werken op vrijwillige basis, of als iets misgaat op de gasmarkt, of als een crisissituatie optreedt. Maar elke onderhandelingen over centrale inkoop zou moeten gebeuren volgens de Europese wet en met instemming van wereldhandelsorganisatie WTO, voegde Šefčovič toe. Polen, dat jaarlijks circa 16 miljard kuub gas gebruikt, moet de hoogste gasprijzen van Europa betalen door haar contracten met Rusland. PGNiG, de grootste gasleverancier van Polen, dat op zoek is naar goedkopere gasprijzen, begon afgelopen november gesprekken met Gazprom.

Energie-unie prioriteit
De Europese Commissie heeft haar energie-unie verklaard tot prioriteit. De energie-unie is gebaseerd op betere energieverbindingen om beschikbare voorraden te delen en de afhankelijkheid van import van fossiele brandstoffen te verminderen. Maar het project wordt opgehouden door diverse belemmeringen om te investeren in de benodigde infrastructuur. Een rapport dat in december werd gepubliceerd door een Europese Task Force over investeringen benoemde beleidsmatige, financiële en politieke hindernissen voor het project. De energie-unie wordt gezien als essentieel om Europa's afhankelijkheid van Russisch aardgas te ondersteunen als politiek wapen.

Tweeduizend projecten
Het rapport beschreef circa tweeduizend projecten in Europa, met een waarde van 1300 miljard aan potentiële investeringen, op basis van een lijst ingediend door Europese lidstaten. De projecten bevatten infrastructuur voor transport, de digitale economie, milieu en sociale infrastructuur, waaronder voor energie. Letland, dat sinds 1 januari voorzitter is van de Europese Unie, houdt deze week een conferentie om het debat te starten in aanloop naar de officiële presentatie later deze maand over de visie van de Europese Commissie over hoe de energie-unie zal werken.

Redactie Ensoc, 5-feb-15

Foto: Maroš Šefčovič, de nieuwe Europese commissaris voor energie (bron Euractiv)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren